I en moteserie i oktoberutgaven av fransk Vogue, er den nederlandske modellen Lara Stone (25) malt svart. Dette provoserer.

- Smakløst, sier Dominique Sopo, lederen for fransk SOS Rasisme, ifølge guardian.co.uk.

- Helt forferdelig, det er ikke noe annet å si, sier Nana A. Tamakloe, gründer av Confidence Model Management, også ifølge guardian.co.uk.

Les også: Bildet hele USA snakker om

VOGUE-REDAKTØR: Carine Roitfeld er ikke redd for å provosere. © Foto: AP/Scanpix

© Faksimile fra Vogue

© Faksimile fra Vogue

Gravid som røyker

Moteserien er fotografert av den kjente motefotografen Steven Klein og stylet av fransk Vogues profilerte sjefredaktør, Carine Roitfeld. Ei dame som aldri har vært redd for kontroverser. For kort tid tilbake trykket hun en moteserie med en gravid og røykende kvinne.

Moteforståsegpåere mener at Roitfeld er den heteste kandidaten til å etterfølge Anna Wintour som redaktør for amerikansk Vogue. Spørsmålet mange stiller seg er imidlertid om hun vil bli for kontroversiell for det mer puritanske amerikanske bladmarkedet. Kritikerne er i hvert fall ikke nådige etter at bildene av den svartmalte Lara Stone begynte å sirkulere på blogger og nettsider de siste dagene.

Krenkende bilder

Den amerikanske motebloggen Jezebel, som leses av svært mange, har publisert hele moteserien, og det debatteres hardt på kommentarplass om dette er rasistisk eller ikke:

"Hva Klein og Roitfeld burde vite er at å male hvite folk svarte som underholdning for andre hvite, er krenkende," skriver en debattant.

En annen skriver:

"Hvorfor kan de ikke bare bruke en svart modell?"

Les også: "Djevelen" slutter

Modell Stone er sminket svart i fire av bildene i den 13-sider lange moteserien. På noen av de andre er hun sminket hvit. Ekstremt hvit. Med en hud som ser ut til å krakelere.

Fransk Vogue sier i en kort kommentar at de ikke var klar over at moteserien hadde vakt så sterke reaksjoner. En rekke medier har forsøkt å komme i kontakt med Roitfeld og Stone, men ingen har så langt lykkes med å få en kommentar fra de to.

Les også:

Han fotograferte mer enn 150 Vogue-covere

Dette bildet vekker avsky

Ølmage er kult

Les mer på Klikk Mote

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!