Sommeren er snart på hell, og høstklærne er allerede i salg i butikkene. Det er derfor snart på tide å begynne planleggigen av høst- og vintergarderoben.

Vi har gått de ulike moteukene etter i sømmene, og kommet fram til de fem største trendene - med unntak av sort som alltid kommer om høsten.

Her er derfor vår liste over hva som kommer inn i motebildet når gradestokken begynner å krype nedover igjen.

Versace

ORANSJE: Versace er en av motehusene som går for sterke farger til høsten, deriblant oransje. © Foto: Stella

1. Knallsterke farger

Det er ingen tvil, 80-tallet er over oss for fult igjen. Eller, det vil si, mange av trendene fra tiåret er igjen aktuelle.

En av dem er de knallsterke fargene som regjerte. Sjokkrosa, gult, oransje og klare og sterke toner i rødt, lilla og blått kommer tilbake til høsten.

Trenden var veldig klar på motevisningen til Marc Jacobs under moteuken i New York, men også Emanuel Ungaro, Jil Sander, Marni, Blumarine, Fendi, Versace og Jeremy Scott viste klær det er umulig å ikke legge merke til.

Perfekt for folk som liker oppmerksomhet!

Les også: 80-tallet dominerer motebildet

Sterke farger

NEON: Knallsterke farger er en stor trend til høsten. Her fra Marc Jacobs, Jeremy Scott, Emanuel Ungaro og Jil Sander sine visninger. © Foto: Stella

John Richmond

POWER DRESSING: Den såkalte power suiten er tilbake for fult. her fra John Richmond sin visning. © Foto: Stella

2. Power dressing

Den såkalte power suiten gjør på nytt inntog i motebildet den kommende høsten og vinteren.

Power dressing ble et fenomen på 80-tallet, og fortsatte langt inn på 90-tallet, og nå er deg altså igjen hot.

Vi har sett tendensen en stund, men den kommende sesongen kommer dressen for fult.

Designere som Michael Kors, Stella McCartney, Christopher Kane, Just Cavalli, Gucci og Issey Miyake har alle inkludert plagget i sine kolleksjoner.

Ta tilbake makta og kle deg i dress til høsten - enten i en tettsittende variant eller en som er litt mer løstsittende.

Les mer og se video: Slik skal dressen sitte

Power dressing

POWER SUIT: Dressen er tilbake denne høsten. Her fra Gucci, Stella McCartney, Michael Kors og Christopher Kane sine visninger. © Foto: Stella

Christian Dior

GJENNOMSIKTIG TREND: Mange av designerne viste fram gjennomsiktige topper uner moteukene. Christian Dior gikk for en gjennosiktig kjole. © Foto: Stella

3. Gjennomsiktige topper

Designerne har tydeligvis et stort ønske om at man skal flashe puppene neste sesong. Det er nemlig ekstremt mange som har inkluderte gjennomsiktige topper i sine kolleksjoner.

Blant disse finner vi Preen, Moschino, Just Cavalli, Salvatore Ferragamo, Nina Ricci og Christian Dior - for å nevne noen.

Moten er ikke like anvendelig her oppe i nord hvor det kan bli vanvittig kaldt midtvinters, men kanskje trenden blir litt mer populær nede på kontinentet.

Er du redd for å fryse på puppene, kan man jo forresten bare ta på seg en svart bh under - da følger man med i motebildet samtidig som man slipper å forfryse brystvortene.

Les også: - Ikke rør puppene mine!

Gjennomsiktige topper

NAKEN MOTE: Gjennomsiktige topper er gjennomgående til høsten. Her fra Preen, Salvatore Ferragamo, Alessandro DellAcqua og Moschino. © Foto: Stella

Lanvin

CAFFÈ LATTE: Lanvin går for en mørkere hudtone på sin kjole, à la caffè latte. © Foto: Stella

4. Sarte hudtoner

Klær i ulike hudtoner, alt fra helt lys beige til en mørkere caffè latte farge, er en stor trend denne våren og sommeren.

Trenden fortsetter også utover høsten og vinteren, og var å se på catwalken både i New York, Milano og Paris.

Designere som fremmer moten er blant andre Jason Wu, Givenchy, Victor & Rolf, Comme des Garçons og Sophia Kokos.

Er du redd for å bli litt for blass i de sarte hudtonene, kan du kobinere det med for eksempel svart eller grått. Et annet tips er å ta på seg litt markant sminke. Enten kan du gå for litt mørke øyne, ellers så kan du bruke knall rød leppestift.

På denne måten ser du ikke like utvasket ut som du kanskje ville gjort hvis du går med et helt antrekk i lyse hudtoner og ned tonet sminke.

Hudtoner

NUDE: Klær i ulike hudtoner fortsetter til høsten. Her fra Jason Wu, Sophia Kokos, Givenchy og Victor & Rolf sine visninger. © Foto: Stella

Etro

ETNISK: Etro er som alltid inspirert at det etniske den kommende sesogen. © Foto: Stella

5. Etniske mønster

Motebildet har latt seg inspirere av det etniske en stund nå, og trenden vil også være å se neste høst og vinter.

Mange av designerne, deriblant Diane Von Furtenberg, Anna Sui, Etro, Matthew Williamson og Christian Dior, viste fram klær med typiske etniske mønster i ulike jordtoner og naturfarger.

Det er med andre ord bare å hive seg på den etniske trenden først som sist, man blir nemlig ikke kvitt den med det første.

La verden komme til deg, og kle deg i klær som er inspirert av blant annet afrikanske stammer, russisk kosakk og asiatiske tendenser.

Etniske mønster

ETNISK: Klær med etnisk møsnter fortsetter neste sesong. Her fra Matthew Williamson, Diane Von Furstenberg, Anna Sui og Etro sine visninger. © Foto: Stella

Mer og mindre anvendelig

I tillegg til de fem nevnte trendene, er det selvfølgelig også flere tendenser som kommer neste sesong.

Vi kan blant annet nevne striper og metallisk. Det er også mange designere som har vært i det noe barnslige hjørnet, og har laget klær inspirer av ulike tegneserier og tegnefilmer.

I tillegg kommer skulderputen for fult - gjerne overdimensjonerte og prangende.

Mer og mindre anvendelig mote

ANDRE TRENDER: Overdimensjonerte skulderputer à la Dolce & Gabbana, metall à la Gucci, striper à la Christopher Kane og tegnefilmmote à la Manish Arora kommer også neste sesong. © Foto: Stella

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!