Vi har latt våre eksperter innen mote og skjønnhet få lov til å spå hvilke trender de tror kommer til å regjere motebildet denne våren og sommeren.

Først ute er Vibeke Stiansen og Sara Melinda Farhang som forteller oss hva vi komme til å kle oss i når gradestokken smått om senn kryper oppover.

Les også: Sarah Melindas moteblogg

Fotsid kjole

FOTSIDE KJOLER: Vibeke tror mange kommer til å kle seg i forside kjoler til sommeren. Denne kjolen er fra Rodarte sin vår- og sommervisning. © Foto: Stella

70- og 80-tallet

Vibeke Stiansen jobber som moteansvarlig i Det Nye. Hun har stor tro på at 70- og 80-tallet kommer til å være de to største tiårene trendene henter inspirasjon fra.

- Disse trendene har vært en stund, men jeg tror nok at det også vil fortsette fremover. Vi kommer til å se nye elementer og fornyelser av trenden fra i fjor, sier hun.

Hun tror at vi kommer til å la oss inspirere av hippiene, og spår at blomster, fotside kjoler og bånd i håret vil være store hit denne våren og sommeren.

- Dessuten kommer vi nok til å se mye til «peace & love» fremover.

Asymmetriske og danseinspirerte klær kommer det også til å være mye av - noe mange forbinder med 80-tallet. Vibeke mener også at denim kommer til å få sin renessanse.

- Denim kommer til å stå sterkere i motebildet enn det har gjort på en stund. Blant annet kommer olajakken og olaskjorten til å være nøkkelplagg i hverdagsgarderoben.

Den såkalte boyfriendjeansen kommer også til å stå sterkt i motebildet - gjerne med slitte effekter og klorblekede vasker.

Feminin cowboy

Vibeke tror også at den feminine cowboymoten kommer til å stå sentralt, spesielt med ruter og striper.

- Buksedresser ser vi også mye av. Trenden begynte i fjor, men den kommer virkelig til å blomstre i år, mener hun.

Av farger som kommer til å stå sentralt, nevner Vibeke gult, rosa, oransje og aqua-farger.

- Hvert år så ser vi at når våren begynner, er fargene lyse pasteller og pudderfarger. Jo nærmere vi kommer sommeren, dess sterkere blir fargene i motebildet.

Hun mener også at den metalliske trenden kommer til å fortsette, spesielt sølv i futuristiske varianter. Det kommer også til å være ganske mye gull - det skal se luksuriøst ut. Detaljer som skimmer og paljetter vil også fortsette.

En trend Vibeke tror kommer til å forsvinne er oversized-looken.

- Jeg tror oversized-trenden sakte, men sikkert, kommer til å trekke seg tilbake. Moten komme til å bli mer kroppsnær, og det vil være mer fokus på feminine antrekk og detaljer, spår hun.

Vår- og sommermoten

SLIK BLIR VÅREN: Ekspertene spår at vi kommer til å kle oss i paljetter, dressjakker og afrikainspirerte klær til våren. Her fra Balenciaga, Jil Sander og Missoni sine visninger. © Foto: Stella

Vibekes spår vårmoten

VÅRMOTEN: Vibeke spår at metalliske stoffer, asymmetriske klær og sterke farger som gult og oransje kommer til å prege motebildet til våren og sommeren. Her fra Balenciaga, Preen og Dior sine visninger. © Foto: Stella

Korpsjakke

KORPSJAKKEN: Sara Melinda tror mange av oss kommer til å kle oss i korpsjakke, paljetter og stenvaskede jeans til våren. Dette antrekket er fra Balmain. © Foto: Bulls

Dust og naturlig

Sara Melinda Farhang jobber som mote- og skjønnhetsanvarlig i Kamille. Hun tror våren og sommeren kommer til å bli preget av duse og naturlige farger.

- Det kommer mye beige og hudfarger, i tillegg til mye pasteller, forteller hun.

Chiffon og andre sarte stoffer står også sentral, noe som gir en søt og romantisk look. Dessuten blir det mye makramé og detaljer som referer til håndarbeid.

- Jeg tror dette er en reaksjon på finanskrisen. Man går gjerne tilbake til gamle tradisjoner, til det trygge og nostalgiske, når slike kriser inntreffer, sier Sara Melinda.

Blomstermønster kommer også til å prege motebildet. Men i år er det ikke så tydelig og voldsomt som i fjor sommer. Blomstene er mindre, og mønsteret kan minne om akvarellmalinger.

I tillegg til det romantiske, kommer det også mye sporty klær - gjerne i beige, grått, blått og metalliske stoffer.

Opprullet shorts

- Shortsen er også veldig aktuell. Den skal gjerne være vid og opprullet, noe som er en referanse til 80-tallet, sier hun.

Hun er enig med Vibeke om at 80-tallet er en veldig sterk trend i år.

- Det kommer mye geometriske former og plagg, noe som også var typisk for det tiåret. Dessuten kommer det også mye stenvaskede jeans i kombinasjon med paljetter.

Dressjakkene kommer også til å regjere, gjerne med skulderputer. Lange dressjakker à la 90-tallet blir også en hit, tror Sara Melinda, særlig med matchende dressbukse til.

- Det som er spesielt for i år, er at det kommer mye sort og hvitt, noe som egentlig er typisk for høst- og vintersesongen. Det rocka vi så i vinter kommer til å fortsette til våren, mener hun, og legger til at korpsjakken også er tilbake.

Stiler som også kommer til å prege motebildet, om dog i litt mindre grad, er safaristilen og den afrikanskinspirerte stilen.

- Safaristilen med kakifargen kommer alltid tilbake om sommeren, men i år skal den glammes opp litt med gull og bronser. Vi er også fortsatt inspirert av det etniske, men i år er det spesielt Afrika, forteller Sara Melinda.

Sara spår vårmoten

VÅRMOTEN: Sara Melinda tror vi kommer til å kle oss i beige og naturlige farger, i tillegg til svart og hvitt til våren. Blomstermønster vil også være en stor hit. Her fra Elie Saab, Chanel og Temperley sine visninger. © Foto: Stella

Les hele saken

Se flere saker fra: Slik skal du se ut i sommer

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!