Vi hadde besøkt den vakre nasjonalparken Samburu og sett løvene kose seg i skyggen av akasietrærne, da vi stoppet i den lille landsbyen Isolo for å fylle bensin. Sjåføren hadde ikke mer enn dratt opp håndbrekket før jeepen ble omringet av rasende innfødte. De stilte seg tett inntil rutene, skulte på oss som satt i baksetet og konstaterte at "white people are selfish people". Så begynte de å de å skrive i støvet på det skitne panseret: "Martin Luther King". "Racists". "American History X" - du vet, filmen der Edward Norton spiller nynazist som dreper to svarte menn. Det hele var fryktelig ubehagelig. Og ga oss nytt perspektiv.

For det vi opplevde var én liten episode, noen ubehagelige minutter vi kunne snakke ut om og legge bak oss. Men hva med dem som på grunn av hudfarge, religion, kjønn eller etnisk tilhørighet møter rasisme hver eneste dag? Som blir mobbet, slått eller drept?

Melodi Grand Prix-deltaker Veronica Akselsen (22) har opplevd akkurat det. Fordi hun er av taterslekt, er hun blitt forfulgt og diskriminert på det groveste. - Vi tatere er de nye svarte, sier hun.

Du kan ikke tro det, sier du? Les historien hennes i Det Nye nr 14. Det skjer i Norge i 2008 - og du kan være med på å stoppe det.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!