Januarsalget

Bli en vinner på salg

Butikkene åpner snart årets store salg. Slik gjør du de beste kuppene!

GJØR ET KUPP: Du kan gjøre mange gode kupp når du kjøper klær på salg.
GJØR ET KUPP: Du kan gjøre mange gode kupp når du kjøper klær på salg. Foto: Foto: Bulls
Sist oppdatert
HALV PRIS: Du kan gjøre mange kupp på dyre klesplagg på januarsalget.
HALV PRIS: Du kan gjøre mange kupp på dyre klesplagg på januarsalget. Foto: Foto: Elin Davidsen

Januar er en god måned for dem som liker å handle på salg, og alllerede i romjulen braker det løs for mange.

Butikkene ønsker å bli kvitt forrige sesongs varer for å få plass til det nye, og setter derfor ned prisen såpass mye at kundene villig hjelper til med å tømme butikkene.

Klær best på salg

Klær er en av de få varene det faktisk lønner seg å kjøpe på salg, viser en undersøkelse Forbruker-rapporten gjorde for et drøyt år siden.

Undersøkelsen gikk ut på å sjekke prisen før og etter nyttår på 60 produkter av ulike slag, og resultatet var at det bare var klær som hadde en markant prisforskjell.

Men det kan fort bli en dyr affære å kjøpe klær billig. Spesielt om du blir så beruset av følelsen av å være på salg at du ukritisk kjøper inn klær du aldri kommer til å bruke, bare fordi prisen er satt ned.

Vær beredt

Den som forbereder seg godt, kan likevel gjøre fine kupp denne første uka i januar. Her er fem tips til et vellykket raid:

1. Ha en plan

For å unngå å komme hjem med poser fulle av klær du aldri kommer til å bruke, bør du på forhånd ha tenkt ut hva du er ute etter.

Er det et spesielt merke du er ekstra glad i? Eller trenger du noen spesielle plagg? Jo nøyere du har tenkt ut hva du trenger, jo mer målrettet kan du gå til verks.

Du bør også ha tenkt over hva du ikke trenger. Unngå for eksempel klær som ikke passer sammen med stilen i resten av garderoben, ellers blir det veldig dyrt å kjøpe inn alt det andre tilbehøret du må ha til.

Du bør også ha bestemt deg for å ikke kjøpe ting som ikke passer. Er buksa bare litt for liten, samtidig som du har planer om å gå ned et par-tre kilo? Glem det. Innen buksa passer, synes du ikke den er fin lenger.

2. Kjøp dyrt, spar mer

I de billigste butikkene der prisene allerede er lave, er det ikke fullt så mye å spare som i de dyre merkebutikkene som har høye priser.

Kjøper du en H&M-bukse til halv pris, sparer du mye mindre enn hvis du kjøper en bukse til halv pris på Steen & Strøm (som starter salget i morgen).

Det er også større sjanse for å gjøre de beste kuppene på store butikker enn på de små, der de ikke har råd til å sette ned prisene så mye.

3. Velg velkjente butikker og merker

Skal du shoppe raskt og effektivt, bør du holde deg på hjemmebane. Hvis du er godt kjent med merkene som selges i yndlingsbutikken din, kan det til og med hende at du ikke trenger å prøve plaggene før du er hjemme.

Kjenner du personalet i butikken godt, har de kanskje også lagt til side de klærne du har siklet på i hele høst?

4. Lag et budsjett

Hvis du har satt deg en grense for hvor mye du kan bruke, blir du mer kritisk underveis i shoppingen. Da unngår du også de irriterende bomkjøpene.

Har du mye på handlelista, kan du også dele opp budsjettet ditt slik at du ikke bruker absolutt hele lommeboka på ti partytopper, og kommer hjem helt uten skoene du egentlig måtte ha.

5. Kjøp alene

Det er hyggelig å shoppe sammen med gode venninner, men skal du være effektiv og gjøre de gode kjøpene, bør du gå alene.

Et alternativ kan være å dra sammen med flere til et kjøpesenter, og så splitte lag mens dere shopper. Er du i tvil om eventuelle kjøp, kan du ringe og tilkalle øyeblikkelig hjelp!

Denne saken ble første gang publisert 03/01 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også