Selv når du ikke har åpnet munnen, har kroppen din avslørt nøyaktig hva du mener. Ved å lære deg å tolke kroppens signaler, kan du avsløre både deg selv og andre.

Vi har vel alle drømt om å være tankelesere. Alt hadde vært så mye lettere om folk sa nøyaktig det de tenkte til enhver tid.

Vel, veien dit er kanskje kortere enn du tror. Kroppene våre sladrer nemlig. Det handler selvfølgelig om kroppsspråk. Det er ikke så vanskelig å tolke hva en hyttende neve med langfingeren opp betyr. Men bare det å klø seg på nesa kan fortelle mer enn du tror.

Les også: - Jeg har ingen problemer med å vise frem strekkmerkene mine

Du har kanskje lagt merke til at Barack Obama bruker hendene aktivt under taler. Ingen av bevegelsene er tilfeldige, heller nøye innlærte trinn som skal gjøre at han framstår så autoritær og troverdig som mulig. At dette fungerer, er de tingen tvil om. Og fungerer det for ham, kan det også fungere for deg.

Ifølge kroppsspråkekspert, forfatter og kommunikasjonsrådgiver Live Bressendorf Lindseth, er mye av den daglige kommunikasjonen fri for ord.

– Kroppen kommuniserer mye mer med mimikk, holdning og bevegelser enn med ord. Kroppsspråket er også mer troverdig enn ordene du sier. Hvis du smiler, men forteller at du er lei deg, er det vanskelig å ta det du sier alvorlig, forteller hun.

Det er ikke kun i situasjoner du vil lese andre at kroppsspråket spiller en rolle. Tenker du noen gang på hvordan du selv bruker kroppen når du kommuniserer? Det bør du i alle fall begynne med.

Anne Karin Nordskag holder seminarer og foredrag om hvordan du kan tydeliggjøre dine budskap, og mener det er en stor fordel om vi bruker kroppsspråket vårt mer bevisst.

– Gjennom kroppsspråket fargelegger du budskapet ditt og gjør det mer levende. Et tydelig kroppsspråk hjelper på å unngå misforståelser, sier hun.

Så ved å være mer bevisst ditt eget kroppsspråk kan du forstå andre bedre – og gjøre deg selv bedre forstått. Vi har plukket ut fem situasjoner hvor det slettes ikke er dumt å kunne noen triks for å tolke andres og bruke ditt eget kroppsspråk riktig.

Kvartlivskrisen: Utfordringene med livet i 20-årene

Hvem vet, kanskje det er det som skal til for at du unngår en katastrofal one night stand, eller fanger drømmejobben?

Lær deg å tolke andres kroppsspråk i 5 ulike situasjoner under:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!