JENNY SKAVLAN OM SHOPPESTOPP, KROPPSPRESS og SELVBILDE

Jenny Skavlan unngikk prøverom

- Jeg er også en jente som blir påvirket.

GJENBRUKSDRONNING: Programleder, skuespiller og designer Jenny Skavlan (28). Her på Elles årlige sommerfest.
GJENBRUKSDRONNING: Programleder, skuespiller og designer Jenny Skavlan (28). Her på Elles årlige sommerfest. Foto: Stella Pictures
Sist oppdatert
DRØMMEKJOLE: Jenny Skavlan giftet seg i en brudekjole hun opprinnelig hadde funnet på Fretex.
DRØMMEKJOLE: Jenny Skavlan giftet seg i en brudekjole hun opprinnelig hadde funnet på Fretex. Foto: Stella Pictures

For to år siden hadde programlederen, designeren og skuespilleren sett seg lei på egen kjøpefest.  I et halvt år fikk 28-åringen verken kjøpe sko, klær eller smykker til seg selv.

Det var imidlertid ikke bare for å spare penger.

– Det er jo sjeldent veldig heldig når man er sliten etter jobb, med strømpebuksemerker på magen, bare fort skal innom en butikk og ender i et prøverom, med sterk belysning og speil på alle kanter. Man ser nok bedre ut i naturlige omgivelser når man er avslappet, forteller Skavlan til Det Nye.

For henne ble handlenekten også en måte å unngå kroppspresset på.

 LES OGSÅ: Inngikk ellevilt veddemål

– Jeg slapp å forholde meg til speil i prøverom, og for meg ble det et halvårspustepause fra kroppshysteri like mye som «shoppe-galloppen», skrev Skavlan i boken «Syom igjen».

Til Det Nye råder hun nå andre til ikke å la seg affisere av små størrelser, trange prøverom, og et kroppsfokus som vokser seg større.

–Hva er ditt beste råd til jenter for å unngå å bli påvirket?

–Jeg har jo ingen fasit fordi jeg er profilert, jeg er jo også en jente som blir påvirket. Man må finne sine styrker og ha realistiske forbilder. Om man er «curvy», finn den fineste dama med kurver du vet om og se heller opp til henne kroppslig, enn å hige etter å få kroppen til en rett og muskuløs jente. Jeg synes kropper er vakre i alle fasonger, man må dyrke den fasongen som er oppnåelig og realistisk. Også må det være lov å slappe helt av, spise det man vil og droppe trening i perioder om man føler for det. Det er jo bare slitsomt med de som er for krampaktige.

–Hvordan kan «shoppestopp» bidra her?

–Vet ikke om det kan gjøre SÅ mye, men man trenger ikke forholde seg til prøverom og tilhørende buksestørrelser.

KOMMENTAR: 33 ting jeg tenker på rett før nyttår

I det halve året med shoppestopp, fant også Skavlan nye måter å fornye garderoben sin på. Med enkle grep hadde TV-profilen laget en ny kolleksjon av sine gamle klær. Skinnjakke ble til sekk, frakk ble til kjole og shorts ble til skjørt.

-–Jeg prøvde ut ting som jeg i utgangspunktet tenkte var helt feil, og vips – hadde jeg et nytt antrekk, sier Skavlan.

Nå deler it-jenta sine beste tips med de som vil prøve seg på shoppestopp. Les hennes fem beste tips under.

PS. Du kan også hente inspirasjon til «syom»-prosjekter på jennyskavlan.com. Nettsiden ble lansert i januar og har fokus på gjenbruk og redesign. Perfekt for deg som trenger litt inspirasjon før du gyver løs på klessskapet.

1. Reparer klærne dine

Selv om du ikke er skredder, kan du fort fikse et hull i et plagg. Også om stoffet er tynt og skjørt. Det finnes forskjellige typer vliselin (et tekstilmateriale med lim på den ene siden som kan kjøpes i hobby- og sybutikker) som kan strykes på skjøre bluser med rift eller hull. Det finnes også i tykkere utgaver for tyngre materialer. En skredder kan kunststoppe, men det koster litt penger. Har du ødelagte sko, vesker eller belter, kan du gå til skomaker for å få det fikset. Det blir som nytt.

2. Vask og stell klær med omhu

Å vaske klærne for hardt eller for ofte kan gi dem kortere levetid enn nødvendig. Mange klipper av vaskeanvisningene, og det kan være et problem når du kjøper vintage. I tillegg er det mange merkevarer som skriver ”dry-clean only” på plagg som helt fint kan vaskes, rett og slett fordi de vil slippe reklamasjoner hvis de krymper eller blir ødelagt av uvettig vaskemaskinbruk. Men er det noe som er ekstremt dyrt og skjørt, er det lurt å rense i stedet for å vaske. Mange tekstiler kan du like gjerne lufte som å vaske, hvis det er lukten du prøver å bli kvitt. Får du en flekk må du ikke alltid vaske hele plagget for å bli kvitt flekken, et par dråper oppvaskmiddel (Zalo) tar det meste, hvis du er rask.

3. Dekorer med perler og mye mer

Hvis du ikke har noe erfaring med å sy, behøver du kanskje ikke å begynne med å klippe i klærne du allerede har. Da kan du ende opp med å ødelegge dem! Legg heller på effekter som kan fjernes hvis det blir mislykket. Glassperler, knapper, nagler og andre ting som man syr på med nål og tråd, er ting som også kan reverseres og man kan gjøre det om igjen dersom man ikke blir fornøyd. Å sy perler på en skjortekrage er et godt eksempel. I hobby- og sybutikker kan du finne masse som kan inspirere deg til å dekorere det som er i garderoben din. Har du en flekk som ikke går av, er dette også en fin måte å skjule flekken på.

4. Sy med tykke materialer

Skulle trangen til et nytt plagg bli så stor at du bestemmer deg for å sy – uten egentlig å kunne sy – anbefaler jeg at du begynner med materialer som skinn, jukseskinn (eventuelt skai) eller laminerte stoffer. Det som er så bra er at disse stoffene ikke rakner når man klipper i dem. Dermed kan du klippe ut stykker som du kan sy på andre plagg, eller skjære ut mønster som du kan sy på lommer, krager eller på selve plagget som dekor.

5. Lån av kjæresten og venninner

En pluss en er to, en pluss mange er mye. Jeg låner friskt av kjæresten (spesielt når han ikke er hjemme, så ikke si det til ham) – spesielt skjortene hans frister til å matche med trange jeans eller et blyantskjørt. Venninnenes garderober er mer upløyd mark, men etter å ha vært med på noen bytteseanser har jeg skjønt at her er det mer å hente. Tenk så ofte man har vurdert å kjøpe det samme som venninnen sin! Da kan det hende at en kvelds lån er mer enn nok, og trangen til selv å kjøpe plagget opphører. ”My wardrobe, your wardrobe” kan fort erstatte ”Mi casa, su casa” i vennekretsen. Men etabler noen enkle kjøreregler: Lever tilbake plagget i samme tilstand som da du lånte det, skjer det noe med plagget er det ditt ansvar å fikse det. For eksempel.

FØLG DETNYE PÅ FACEBOOK HER

Denne saken ble første gang publisert 01/01 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også