Tradisjonelt bryllup

- At dagen kunne bli så fantastisk, var helt uvirkelig

Kristine og Arild ga sitt ja til hverandre i avslappende og tradisjonsrike omgivelser.

KRISTINE OG ARILD: 10. mai 2014 giftet de seg i Melhus kirke, og festen ble holdt på Kvilhaugen Gård i Trondheim. Brudebuketten besto av peoner, dill, ranunkler, lissianthus, bouvardia, hortensia,
briza, potteroser og eføy. Bruden ga blomsterdekoratøren følgende stikkord for hva hun ønsket: naturlig, garden,
country, låve, Downton Abbey.
KRISTINE OG ARILD: 10. mai 2014 giftet de seg i Melhus kirke, og festen ble holdt på Kvilhaugen Gård i Trondheim. Brudebuketten besto av peoner, dill, ranunkler, lissianthus, bouvardia, hortensia, briza, potteroser og eføy. Bruden ga blomsterdekoratøren følgende stikkord for hva hun ønsket: naturlig, garden, country, låve, Downton Abbey. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
Sist oppdatert
Vi var opptatt av norske tradisjoner, men samtidig ønsket vi å ikke gjøre ting for stivt eller unaturlig
Arild og Kristine

Leser du denne teksten i Internet Explorer? Da kan deler av teksten ha falt ut. Vi er på saken!

Kristine og Arild ønsket et bryllup med norske tradisjoner, samtidig som det skulle være uhøytidelig og avslappet. Det ble det!

Hvordan møttes dere?

- Vi møttes første dag på sykepleierskolen. Vi var i faddergruppe sammen. Faddergruppene skulle være i underkant av 10 personer, men i vår faddergruppe var det bare vi to som møtte opp.

Hvordan fridde han?

- Arild fridde i mai 2013. Det var vel et frieri som ikke gikk helt etter planen, men sånn er det å bo i Trøndelag. Arild ba meg ta på bikini og turklær, og pakket selv en stor tursekk (som inneholdt blant annet rosévin og forlovelsesring). Jeg visste ikke hvor vi skulle. Vi gikk en fin skogstur i solskinn, som endte med piknik ved et vann. Så begynte det å regne. Jeg ville gå hjem, men Arild hadde jo planlagt dette, og ville ikke la litt regn komme i veien. Han insisterte på at vi skulle bade, noe jeg syntes virket ganske så urimelig. Arild hoppet uti, mens jeg vasset litt til store protester. Etter en stund gikk vi hjemover. Hjemme ventet blomster, rosévin og taco, og ikke minst en ring i hånden til verdens mest fantastiske mann.

Hva slags bryllup ønsket dere?

- Vi ønsket et avslappet bryllup med naturlige elementer med nære venner og familie.

Hvordan ble bryllupet?

- Vi giftet oss i Melhus kirke, en steinkirke i landlige omgivelsen rett utenfor Trondheim. Kristine og faren hennes gikk opp kirkegulvet til felemusikk. Felemusikken var en gave fra Kristines familie. Vielsen var rørende, koselig og morsom. Kristines lillebror leste fra Paulus’ 1. brev til korinterne, og forloveren spilte piano og en venninne sang.

- En av vielsens høydepunkter var prest Roald Iversens preken. Presten hadde skrevet en personlig og humoristisk sang til oss med melodi fra Cohens «Halleluja». Vi skjønte først i etterkant at inspirasjonen kom fra Youtube-hiten. Den ble selvfølgelig også en hit i bryllupet vårt.

- På kirketrappen tok vi en del brudebilder, mens de fremmøtte fikk nybakte boller. Bollene var også en stor hit blant gjestene. Kristines venninne var sjåfør, og hadde lånt og pyntet farens veteranbil. Hun kjørte brudeparet og fotograf (som også hadde tatt bilder under vielsen) til bryllupslokalet. Vi tok bilder utenfor bryllupslokalet Kvilhaugen gård og ved Nidarosdomen.

- Vi kjørte så opp til bryllupslokalet igjen, hvor vi ble tatt imot av felemusikk og av alle gjestene. Treretters middag og kaffe, og festen etterpå ble holdt på lokalets låve, som vi hadde pyntet med brudeslør i Norgesglass. Ettermiddagen og kvelden var fylt med fine taler, masse god underholdning, musikk og god stemning.

Bryllupsplanleggingen

Hvor lang tid brukte dere på å planlegge bryllupet?

- Vi begynte planleggingen sommeren 2013. Vi satt raskt datoen til september 2014, men i jula 2013 synes vi det allerede hadde gått så lang tid uten at vi hadde kommet skikkelig i gang, så vi bestemte oss for å framskynde det. Vi booket om lokalet og kirken og giftet oss 10. mai 2014. Så alt i alt omtrent 5 måneder.

Artikkelen fortsetter under bildene.

BRYLLUPET: Brudens far, Viktor, følger bruden opp kirkegulvet i Romsdals herrebunad. Vielsen fant sted i Melhus kirke.
BRYLLUPET: Brudens far, Viktor, følger bruden opp kirkegulvet i Romsdals herrebunad. Vielsen fant sted i Melhus kirke. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
VIELSEN: Den var både rørende og vakker.
VIELSEN: Den var både rørende og vakker. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

Hvor hentet dere inspirasjon fra?

- Vi ønsket begge et gårdsbryllup med innspill av landlige elementer, ettersom begge er fra familier og steder med gårdstradisjoner. Ellers brukte vi mange timer på bryllupsblogger og instagram-profiler for tips og inspirasjon.

Hva gjorde dere for å sette særpreg på bryllupet?

- Vi tenkte ikke så mye på at det skulle være et særpreg. Vi var opptatt av norske tradisjoner, men samtidig ønsket vi å ikke gjøre ting for stivt eller unaturlig, slik at vi kunne kose oss med hverandre og gjestene våre.

Hvor mye var budsjettet på?

- Budsjettet var rundt 100 000 kr.

Hvor mange gjester hadde dere?

- 72 gjester kom, 80 var invitert.

Hvem av dere tok størst del i planleggingen?

- Jeg (Kristine) liker å tro at jeg har stått for mye av planleggingen, men Arild var veldig delaktig. Så alt i alt har begge bidratt like mye.

Var dere noen gang uenige?

- Vi var aldri uenige, men snakket jo sammen om hvorfor det ene eller det andre var viktig eller mindre viktig for oss.

Refleksjoner rundt dagen

Ble bryllupet slik dere hadde sett det for dere?

- Bryllupet ble mye bedre enn vi noen gang kunne sett for oss. Vi hadde planlagt godt, men at dagen kunne bli så fantastisk, var helt uvirkelig. Det var virkelig en drøm!

Er det noe dere ville gjort annerledes?

- Helt siden vi begynte å planlegge bryllupet, var det et tips som gikk igjen, og det var NYT dagen! At det bare er én dag, at den går så fort, og at det som ikke går som planlagt selve dagen får være. Vi er veldig glad for at vi lyttet til det rådet. Vi hadde en fantastisk dag, og det dukket faktisk ikke oppe noe uventet.

Hva er dere mest glad for i etterkant at dere la mye vekt på?

- Vi er ubeskrivelig glad for at vi sitter igjen med fine kvalitetsbilder som minne for livet. Fotografen vår var utrolig dyktig, og vi hadde veldig god kjemi.

Hva var det beste øyeblikket i løpet av dagen?

- For meg (Arild) var det under vielsen, spesielt når Kristine gikk opp kirkegulvet og når vi sto foran presten og ble erklært gift. Jeg (Kristine) synes også høydepunktet for dagen var vielsen, men det øyeblikket som sitter spesielt i minnet, er brudgommens tale.

Artikkelen fortsetter under bildene.

NYGIFT: Lykkelig gift brudepar utenfor Melhus kirke. Brudeparet foran veteranbilen som ble brukt som bryllupsbil.
NYGIFT: Lykkelig gift brudepar utenfor Melhus kirke. Brudeparet foran veteranbilen som ble brukt som bryllupsbil. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
BOLLER OG FEST: Tante Unni og venninne Ina stilte med nybakte boller som gjestene fikk på kirketrappa etter vielsen. Bryllupsbilen var pyntet med bjørkeris og norske flagg.
BOLLER OG FEST: Tante Unni og venninne Ina stilte med nybakte boller som gjestene fikk på kirketrappa etter vielsen. Bryllupsbilen var pyntet med bjørkeris og norske flagg. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

Hvordan var talene deres til hverrandre?

- Arilds tale var godt forberedt, den var veldig personlig, rørende og humoristisk, og selv om svært fine ord ble sagt til familie og svigerfamilie, var det absolutt en hyllest til bruden. Kristine, som ellers er en kvinne av langt flere ord enn sin utvalgte, ble for første gang målbundet, og talen ble et rot av latter og gledestårer. Men tilbakemeldingen fra Arild og gjestene var at talen ble tatt godt i mot som veldig spontan, ærlig og søt.

Danset dere brudevals? Til hvilken sang?

- Vi danset slow fox til «Dream a Little Dream of Me» med the Mamas & the Papas.

Fem tips til kommende brudepar

★ Glem andres forventninger. Dette er deres dag! Vær dere selv, og inviter til bryllup som gjenspeiler dere og som gjør at dere koser dere.

★ Alt trenger ikke koste skjorta, prioriter hva som er viktig å bruke energi og penger på.

★ Planlegg godt i forkant, men senk skuldrene selve bryllupsdagen.

★ BILDER! Få tak i en fotograf som tar de bildene dere ønsker. Få også gjestene til å ta masse bilder og gjerne noen til å filme vielsen (det skulle vi ønske vi gjorde).

★ Reis bort eller ta dere fri og kos dere etter bryllupet, så varer bryllupsfølelsen litt lenger.

Tips til kommende brudepar

Hva er deres beste tips til kommende brudepar?

- Vårt beste tips er å bruke en proff fotograf og sette av god tid til bilder. Og når selve dagen kommer, kast alle bekymringer og nyt dagen.

- Utenom det er vi veldig glad for at vi fikk samlet en del gjester dagen før. Vi hadde fått låne et lokale på en bar i byen. Her kom gjestene innom for noe å drikke, en matbit, en svingom og en prat med kjente og andre bryllupsgjester. Det ble en veldig koselig, uhøytidelig og avslappet kveld som roet bryllupsnervene veldig.

Kristine, hva er ditt beste tips til kommende bruder?

- Planlegg godt i forkant, og involver brudgommen! Selv om han ikke alltid er like oppdatert på bryllupsblogger og brudemoter, så kan han ha ganske mye fornuftig å komme med! Og når dagen kommer, pust ut og NYT dagen. Vi nøt dagen til det fulle.

Vår bryllupsliste

Brudekjolen:  «Hobbie» fra Cymbeline kjøpt hos EvaBrud i Trondheim. Sydd inn understoff, lagt ned kragen og sløyfen ble knytt rundt livet.

Sko: «Bea» i Ivory Satin fra Rainbow Club.

Brudgommens antrekk: Svart smoking fra Lindeberg. Hopper blazer og Porter Fresco bukse. Svarte Gregers lakksko. Svart Amanda silkesløyfe og svarte Philipsons bukseseler. Hvit smokingskjorte.

Frisør og makeup: Therese Winther Selli/ Headmasters AS Bruden gjorde makeupen selv (etter ønske om naturlig sminke fra brudgommen)

Fotograf: Anne Margrethe Mathisen, annemargrethephotography.com.

Lokale: Låven på Kvilhaugen gård.

Vielsesmusikk: Inngangsmusikk «Bröllopsmarsch från Gotland». Utgangsmusikk «Bruremarsj frå Seljord». Begge spilt på fele av Ingrid Heieren og Sine Myhr.

Musikalske innslag: «Har du fyr», vokal Mari-Jeanne Schjetne og piano Ingunn Sagberg. Guro Bræck spilte piano når gjestene møttes til velkomstdrink. Ingrid Heieren tok imot brudeparet med «Fanitullen» på fele på gårdstunet etter fotograferingen.

Brudebuketten: Laget av peoner, dill, ranukler, lissianthus, bouvardia, hortensia, briza, potteroser og eføy fra Drivstua Gardtneri. Rundt stilken var blondestoff som var blitt til overs da kjolen ble sydd inn.

- Jeg klarte likevel å bekymre meg litt fra tid til annen, om alle gjestene trivdes med bordplasseringen og lignende. Skulle jeg gjort noe annerledes er det å virkelig legge alle bekymringer på hylla, og bare nytt hvert sekund av dagen.

Arild, hva er ditt beste tips til kommende brudgommer?

- Lytt til dama og finn ut av hva hun ønsker med bryllupet og hva hun mener er viktig å prioritere. Støtt henne og hjelp henne til å få drømmebryllupet. Min erfaring er at det settes pris på at du deltar og involverer deg, selv om alt ikke trenger å være like interessant for deg.

 

Alle foto: Anne-Margrethe Photography

DETALJER: Vielsen startet kl 13 og Arild venter i spenning. Arild hadde smoking og med knapphullsblomst som matcher brudebuketten.
DETALJER: Vielsen startet kl 13 og Arild venter i spenning. Arild hadde smoking og med knapphullsblomst som matcher brudebuketten. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
DETALJER: Brudebuketten hadde blondesløyfe fra brudekjolestoffet rundt skaftet. Kristine hadde drømmekjolen fra Cymbeline hadde åpen rygg.
DETALJER: Brudebuketten hadde blondesløyfe fra brudekjolestoffet rundt skaftet. Kristine hadde drømmekjolen fra Cymbeline hadde åpen rygg. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også