Hagebryllup

- Vi planla egentlig hele bryllupet under en frokost

Trine og Frank droppet både brudevals, bordkort og sko for å få sitt drømmebryllup.

AVSLAPPET HAGEBRYLLUP: Trine og Frank ønsket seg en avslappende stemning i sitt drømmebryllup, som fant sted i hagen til brudgommens barndomshjem.
AVSLAPPET HAGEBRYLLUP: Trine og Frank ønsket seg en avslappende stemning i sitt drømmebryllup, som fant sted i hagen til brudgommens barndomshjem. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen
Sist oppdatert
SELVLAGDE BUKETTER: Bruden og hennes tre forlovere lagde selv alle blomsterbuketter og dekorasjoner.
SELVLAGDE BUKETTER: Bruden og hennes tre forlovere lagde selv alle blomsterbuketter og dekorasjoner. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen

Trine og Frank droppet både brudevals, bordkort og sko for å få sitt uformelle drømmebryllup.

De delte sin historie, bryllupsforberedelsene og den store dagen med magasinet Ditt Bryllup.

Hva slags bryllup ønsket dere?

- Vi ønsket et uformelt bryllup hvor gjestene kunne slappe av og ha det gøy.

- Bruden hadde for lenge siden, og i all hemmelighet, sett seg ut hagen til brudgommens foreldre som potensielt «lokale». Vi ville ha en hagefest hvor stemningen var avslappet.

Danset nedover midtgangen til Taylor Swift

Fortell om selve bryllupet.

- For bruden startet dagen på Sola Strandhotell med hennes tre forlovere. Vi slappet av med lang frokost og gåtur på stranden før vi gjorde oss klar hjemme hos den ene forloveren. Brudgommen startet dagen med å gjøre de siste ærender før bryllupet, før han gjorde seg klar.

- Klokken halv to møtte vi hverandre på en eng litt bortenfor hagen hvor bryllupet skulle skje, for å roe ned litt nerver og bare si hei.

- Vielsen startet klokken to og varte i en liten time. Presten holdt en utrolig fin og morsom vielse, og det var en veldig fin start på feiringen.

- Til «utgangen» spiltes sangen sangen «Starlight» av Taylor Swift, mens vi danset ned midtgangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STILLE FØR STORMEN: Trine og Frank møtte hverandre på en eng rett ved der vielsen fant sted en halvtime før det hele startet, for å roe ned litt nerver og si hei.
STILLE FØR STORMEN: Trine og Frank møtte hverandre på en eng rett ved der vielsen fant sted en halvtime før det hele startet, for å roe ned litt nerver og si hei. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen
VIELSEN ER I GANG: En spent brudgom venter på sin utkårede under vielsen (t.v.). Bruden bestemte seg bare minutter før vielsen for at hun skulle gå barbeint (t.h.).
VIELSEN ER I GANG: En spent brudgom venter på sin utkårede under vielsen (t.v.). Bruden bestemte seg bare minutter før vielsen for at hun skulle gå barbeint (t.h.). Foto: FOTO: Eirik Halvorsen

Lys i trærne og bål i hagen

- Etter vielsen fikk vi klemmer og gratulasjoner fra gjestene, før vi satte oss i en liten, oransje kabriolet og kjørte til Hellestø-stranden for å ta bilder. På stranden møtte fotografen og én av brudens forlovere, og gikk rundt på stranden og i sanddynene og tok bilder.

PERSONLIG PREG: Brudeparet malte skilt av gammelt drivved, og som en del av den uformelle stemningen var det naturlig at gjestene fikk sitte hvor de ville - både under vielsen og til middagen.
PERSONLIG PREG: Brudeparet malte skilt av gammelt drivved, og som en del av den uformelle stemningen var det naturlig at gjestene fikk sitte hvor de ville - både under vielsen og til middagen. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen

- Mens vi var og tok bilder ble gjestene servert frukt og rosévin. Vi hadde laget en quiz med spørsmål om oss, og satt ut diverse hagespill som gjestene kunne spille.

- Forlovere og familie brukte denne tiden til å gjøre i stand til fest, ved å sette ut bordene pynte dem, gjøre klar maten osv. Det meste var klargjort dagen før, så nå var det vare å sette tind ser se skulle.

- Klokken fem var vi tilbake i hagen, og middagsbuffeen var klar. Folk hadde satt seg der de ville, og stemningen var skikkelig god. Maten så helt fantastisk ut, og smakte like bra. Utover kvelden ble lysene i trærne tent og dessertbordet ble klart.

- Mot natten var det noen som tente bål i hagen, og da var stemningen satt for resten av feiringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FÅ TALER: Brudeparet ønsket ikke mange taler i bryllupet, men holdt selv en rast velkomst- og takketale før maten ble satt frem.
FÅ TALER: Brudeparet ønsket ikke mange taler i bryllupet, men holdt selv en rast velkomst- og takketale før maten ble satt frem. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen
MIDDAGSBUFFET: Brudeparet valgte å ha buffet, med mye vegetarmat sjømat og salater.
MIDDAGSBUFFET: Brudeparet valgte å ha buffet, med mye vegetarmat sjømat og salater. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen

Selvlaget blomsterbukett og få taler

Hvor lang tid brukte dere på å planlegge?

Fem tips til kommende brudepar:

* Ikke vær redd for å gå egne veier! Vi bekymret oss litt over hvordan de eldre gjestene kom til å ha det i en mye mindre formell setting enn de er vant til i bryllup, men alle endte opp med å kose seg.

* Det er helt greit å droppe tradisjoner og «faste innslag», dersom du ikke trives med det. Vi valgte blant annet å kutte ut taler og brudevals.

* Ha en fotostasjon eller engangskamera på bordene. Fotostasjonene var en umiddelbar suksess, og bildene er utrolig kjekke å ha i ettertid.

* Bruk en god fotograf! Greit nok at søsteren eller broren din er flink til å ta bilder, men det er utrolig mye arbeid bak bryllupsfotografi, så det er en jobb det er greit å gi til en profesjonell.

* Det kan være vanskelig og kanskje litt stressende, men prøv å ha tid til å snakke med alle gjestene, spesielt de som du ikke ser så ofte eller som har reist langt. Det vil de sette pris på.

- Vi planla egentlig hele bryllupet – i alle fall de store linjene – under en frokost på samme London-tur som frieriet. Detaljene kom på plass etter hvert, i løpet av det siste halve året.

- Vi var for eksempel ikke helt sikre på om vi skulle våge å ha det ute i hagen eller ikke, før i januar 2014. Da bestemte vi oss for å kjøre på, noe vi er glad for i dag.

Hvor hentet dere inspirasjon fra?

- Vi hentet inspirasjon fra Instagram, litt fra blader og fra filmen «About Time». I filmen går det meste skeis, men alle ser ut til å kose seg allikevel. Det ble en stor inspirasjon til å lage et avslappet bryllup.

Hva gjorde dere for å sette særpreg på bryllupet?

- Bortsett fra det opplagt, som at vi hadde bryllupet i hagen til brudgommens barndomshjem, var det mye som satte særpreg på bryllupet.

- Bruden og hennes forlovere knyttet bukettene og lagde alle blomsterdekorasjonene selv, med tilfeldig utvalgte blomster fra blomsterbutikk.

- Vasene var hermetikkbokser og syltetøyglass som vi hadde spart i månedene før bryllupet. Fargene på alt fra tallerkener, duker og annen pynt var stort sett tilfeldig, men ga en perfekt helhet.

- Videre kan det nevnes at nesten alt av mat og kaker var laget av venner og familie, og at bryllupet var nesten fritt for taler. Sammen utgjorde alle disse faktorene at vi fikk det uformelle hagebryllupet vi ønsket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEKKET TIL BORDS: Bordet var dekket av ulike typer asjetter som brudeparet hadde lånt, og blomstene stod i gamle syltetøyglass og hermetikkbokser.
DEKKET TIL BORDS: Bordet var dekket av ulike typer asjetter som brudeparet hadde lånt, og blomstene stod i gamle syltetøyglass og hermetikkbokser. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen
MAGISK STEMNING: Lyslekene som var hengt opp i trærne i hagen skapte en magisk stemning utover kvelden.
MAGISK STEMNING: Lyslekene som var hengt opp i trærne i hagen skapte en magisk stemning utover kvelden. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen

Hagebryllup for 60 stykker

Hvor mye var bryllupsbudsjettet på?

- Bryllupet kom på omtrent 80.000 kroner.

Hvor mange gjester hadde dere?

- 60.

Hvem av dere tok størst del i planleggingen?

- Bruden kom med de fleste ideene, men alt måtte gjennom brudgommen før det ble satt ut i live.

Var dere noen gang uenige?

- Vi hadde selvsagt forskjellige meninger om noen ting, men ble alltid enige om noe begge var fornøyd med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dugnad hvor alle hjalp til

Ble bryllupet slik dere hadde sett for dere?

- Det ble tusen ganger bedre! Vi syns det var så vanskelig å se for oss hvordan det ville bli, så når alt endelig var på plass og bryllupet var i gang, ble vi helt overveldet over hvor fint det var.

- Det hjalp også at været viste seg fra sin aller beste side, med strålende vær og 30 grader. Helt siden vi bestemte oss i januar for å gå for utebryllup var det mange søvnløse netter (for bruden) med bekymringer om været. Det er jo umulig å kontrollere og forutsi! I ettertid er det fremdeles vanskelig å forstå at det eneste problemet med å ha bryllupet ute var at det var for varmt!

Er det noe dere ville gjort annerledes?

- Hele bryllupet var en stor dugnad, hvor familie, forlovere og venner hjalp til med alt fra å dandere maten, til å sette opp bord og pynte.

- I ettertid ser vi at vi kanskje burde leid inn kjøkkenhjelp, sånn at damene i familien(e) kunne slappet litt mer av på selve dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTOSTASJON: Brudeparet hadde ordnet en egen fotostasjon med polaroidkamera, og den ble en kjempesuksess blant både store og små gjester.
FOTOSTASJON: Brudeparet hadde ordnet en egen fotostasjon med polaroidkamera, og den ble en kjempesuksess blant både store og små gjester. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen
MORSOMT TILBEHØR: Tilbehøret til fotostasjonen fikk brudeparet lånt av en venninne av bruden.
MORSOMT TILBEHØR: Tilbehøret til fotostasjonen fikk brudeparet lånt av en venninne av bruden. Foto: FOTO: Eirik Halvorsen

- Glad vi hadde fotograf hele dagen

Hva er dere mest glad for i etterkant at dere la mye vekt på?

Vår bryllupsliste:

Brudekjolen: Fra Etsy.com og Graceloveslace.com

Sko: Bruden gikk barbeint

Brudgommens antrekk: Antrekk fra Volt

Frisør og makeup: Håret ordnet bruden selv. Makeup ble gjort hos Kicks i Stavanger.

Fotograf: Eirik Halvorsen, Eirikhalvorsen.com

Lokale: I hagen til brudgommens foreldre

Vielsesmusikk: En kompis spilte Teiturs «One and only» på kassegitar mens forloverne, bruden og hennes far gikk ned «midtgangen». Da vielsen var over, spilte Taylor Swifts «Starlight» over høyttalerne.

Musikalske innslag: Det droppet vi. Den samme musikalske kompisen som spilte gitar i vielsen hadde laget en utrolig fin spilleliste på Spotify til oss, og den spiltes hele ettermiddagen og kvelden.

Blomster: Bruden og hennes forlovere laget alle blomsterdekorasjoner og buketter selv, med blomster fra Mester Grønn. Der har de 3 for 2 på blomster, så det ble veldig billig. Det var kjempegøy å gjøre dette selv, og resultatet ble kjempefint.

Kake: Bortsett fra de hjemmelagde kakene hadde vi makroner fra Vaaland Dampbakeri, Red velvet-cupcakes og brownie-cupcakes fra Liv Sandberg Cake Art, og en marsipankake fra et konditori som det sto «Trine + Frank = sant» på.

Dekor: Vi hadde laget vimpler av stoff fra Ikea som hang rundt omkring i hagen, og overalt hang det lyslenker som ble tent på kvelden. Disse var fra Ikea og Jula. Portalen vi stod foran under vielsen hadde vi laget selv, og dekorert med falske blomster fra Plantasjen. Ellers hadde vi et tre i hagen som vi spikret skilt på, og gjestene ble møtt av en tavle som ønsket velkommen. Vi fikk låne noen pom-poms som pyntet opp over gavebordet og fotostasjonen.

Invitasjoner: Mintet.com

Ringer: Bernhard Hansen i Stavanger

Nettsider: Etsy.com og Norwegianweddingblog.com. Bambusbestikket kjøpte vi på Joannehudson.com, og polaroidkameraet ble kjøpt på Ebay.com

Bordkort: Hadde ikke. Gjestene kunne sette seg der de selv ville.

Antrekk forlovere: Zalandi.com

- Vi er veldig glad for at vi valgte å gjøre så mye selv. På den måten fikk vi det personlige bryllupet vi ønsket oss.

- Vi er også ekstremt glad for at vi hadde fotograf med hele dagen. En fotograf ser ofte andre ting enn det gjestene gjør, og kan fokusere på å ta gode bilder

- Videre er vi veldig fornøyd med at vi fant en prest som forstod akkurat hva vi ønsket i vielsen, og som var villig til å holde vielsen i hagen.

Hva var det beste øyeblikket i løpet av dagen?

Bruden: Da vi møtte hverandre før vielsen. Det var et veldig fint øyeblikk når Frank snudde seg mot meg og blikkene møttes. Da kjente jeg sommerfugler i hele kroppen og alt av nerver forsvant.

Brudgommen: Da vielsen var over, og vi gikk for å bli gratulert. Da var planleggingen endelig over og festen i gang.

Alt må ikke matche og være perfekt

Deres beste tips til kommende brudepar?

- Ta det med ro, og ha det gøy med planleggingen.

- En ting som hjalp oss veldig var å ufarliggjøre det hele. Det er faktisk «bare» et bryllup, og det viktigste å huske på er at der er kjærligheten som skal feires, og da er det ikke så viktig at absolutt alt matcher og er perfekt.

- Vi stoppet med planleggingen de gangene det ble stress eller dumt, for ikke å huske tilbake på planleggingen som noe negativt.

Brudens beste tips til kommende bruder?

- Igjen, ta det helt med ro, og kos deg. Og ha gjerne flere forlovere. Det vil både du og de sette pris på i planleggingsperioden.

Brudgommens beste tips til kommende brudgommer?

- Ikke stress bare fordi det er et bryllup. Folk kommer til å ha det kjekt uansett, og alle kommer med et positivt sinnelag.

Ville slappe totalt av på bryllupsreisen

Hvor fant du brudekjolen?

- Jeg fant drømmekjolen på www.etsy.com. Kjolen er laget av noen jenter i Australia som har en skikkelig kul hippie-stil over kjolene sine.

Hvor var dere på bryllupsreise?

- Etter et strabasiøst halvår med ny jobb, ny leilighet, levering av masteroppgave og bryllupsplanlegging, ville vi reise et sted hvor vi kunne slappe totalt av. Derfor falt valget på Maldivene.

- Flyet vårt gikk klokken 05.30 om morgenen etter bryllupet, så vi sov ikke mer enn et kvarter før brudgommens far kjørte oss til flyplassen. Det var ikke før vi landet på Maldivene at vi klarte å ta inn over oss hvor kjekt vi hadde hatt det.

Hvis dere må trekke frem én gave dere fikk til bryllupet, hva var den beste gaven?

- Vi ønsket oss penger til bryllupsreisen og livet som nygifte, og hadde ønskeliste på Brødrene Pedersen. Alle disse gavene ble selvfølgelig satt pris på.

- Men vi fikk også en Chemex-kaffetrakter, som vi hadde hatt lyst på lenge, men som ikke stod på ønskelisten. Denne ble vi veldig glad for, og den har blitt brukt mye siden.

 

Alle foto: Eirik Halvorsen, www.eirikhalvorsen.com

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også