Ny sesong, nye innkjøp - og vips, der var det komplett umulig å finne fram i kaoset mellom gamle hullete strømpebukser, kliss like ullgensere og ørten plagg du ikke ante at du hadde. Selv om du føler du ikke gjør annet enn å rydde og brette, har klesskap en tendens til å klare å rote seg til helt på egen hånd.

Men fortvil ikke, vi skal hjelpe deg ut av ulendet. Her er våre beste tips til en skikkelig garderobedetox!

Detoxens hellige treenighet: Behold. Pakk bort. Kast.

Sett av god tid, og riv alt du eier ut av skapet og ut på gulvet. Begynn å sortere. I én haug legger du klærne du bruker ofte, og vet du kommer til å fortsette å bruke. I en annen legger du klærne du bruker sjelden, men ikke er helt klar for å skille deg av med. Pakk ned, og oppbevar på loft eller lignende. Skriv på datoen da du pakket dem bort. Om det ligger der urørt årevis senere, vet du at det er trygt å gi bort. Er det noen plagg du er usikker på om skal ligge i «behold» eller «pakk bort»-haugen, hva med å låne dem bort til en venninne? Kanskje du får et helt nytt syn på plagget når du ser det på noen andre. (Pass bare i tilfelle på at du får hanket det inn igjen!) I den siste haugen legger du ødelagte, slitte og lite brukte klær, som kan selges, gis bort, kastes eller få et nytt liv som vaskekluter eller filleryer. En tommelfingerregel er at om du ikke har brukt et plagg på to år, kommer du sannsynligvis aldri til å bruke det heller. Tenker du at det er dumt å kaste gamle klær, fordi det kan bli moderne igjen, dersom du venter lenge nok? Beklager, men klesskapet ditt er ikke NRKs kostymelager.

Finn stilen din

Om du er av den oppfatning at klær skaper folk og vil at stilen din skal si noe om hvem du er, er det greit å ta en liten runde med deg selv og bestemme deg for hva du vil kommunisere. Du trenger kanskje ikke sjonglere stramme, klassiske drakter, alle plaggene fra rave-perioden din tidlig på 2000-tallet hippiebuksene du kjøpte på yogaferie i India samtidig, eller? Fra et økonomisk perspektiv er det på ett tidspunkt greit å slutte med stileksperimenteringen og prøve å roe ned shoppingschizofrenien. Henger garderoben din sammen, er det lettere å kombinere plaggene du har.

Ta en titt på livsstilen din

Husker du ikke forrige gang du var ute på byen, og liker du å tilbringe helga vekselsvis ute i skog og mark og hjemme i sofaen med et glass rødvin? Pussig, for klesskapet ditt er stappfullt av partytopper, pumps og paljetter. Prøv å tilpasse garderoben til det livet du faktisk lever, så slipper du å grave deg gjennom lag på lag med festlige plagg på leting etter joggebuksa di.

Legg bort følelsene

Noen plagg har du ofte en spesiell følelsesmessig tilknytning til, selv om du aldri bruker dem. En gammel, hullete hettegenser minner deg om en ekskjæreste, og andre plagg om en spesiell periode i livet ditt. Men om de ikke har noen funksjon utover å framkalle minner, er kanskje ikke garderoben din riktig sted for dem å bo. Og muligens er det også sånn at dersom du kvitter deg med eksens hettegenser, slutter du å minne deg selv på hvor mye du savner ham?

Lag en liste!

Skriv ned hva du kaster ut. Det har flere funksjoner, for det første forteller det deg hva du kan vurdere å kjøpe igjen. Har du kastet bøttevis med ullgensere, trenger du kanskje et par nye. For det andre sier det noe om hva du ikke bruker, og bør holde deg unna. Hvis det ryker fem ubrukte A-formede kjoler, er det kanskje ikke fasongen for deg.

Se deg selv i speilet og vær ærlig med deg selv

Selv om du levde i kort-korte miniskjørt tidlig i 20-åra, er det ikke sikkert det er det lekreste du kan ikle deg ti år senere. Beklager. Men du er helt sikkert griselekker i andre typer plagg! Bli bevisst på hva du liker ved kroppen din, og hva du vil fremheve. Har du bein som Gisele, er det en skam å gjemme dem bort. Er magen din flat som en pannekake, er magetopp din venn. Eller kanskje har du en fantastisk timeglassfigur, som smetter rett inn i kroppsnære kjoler? Og så videre. Om du er typen som opererer med klær du skal «slanke deg inn i», er det kanskje på tide og revurdere dem også. Hvor lenge har egentlig skinnbuksa ligget innerst i skapet? Og hvor mange ganger har du tatt den fram i håp om at nå, NÅ, sitter den perfekt? Det er sannsynligvis mer deprimerende enn motiverende, og du føler deg langt bedre om du bruker plassen på klær som ikke krever et halvt år på vann og bomull for å passe.

Skap ordning og reda

Å stappe klær inn i skapet er strengt forbudt. Kaos er kanskje nettopp det som gjør at du ender opp med å bruke de samme plaggene dag etter dag, og aldri føler at du har noen ting å ha på deg. Gi alle plaggene dine en fast plass, og lag et system som er lett å følge. Alt som bør henge skal henges opp, alt som kan brettes skal brettes. Prøv å ikke «overfylle» skuffer og skap, men la det være litt plass og luft. Om du vil gå helt «Feng Shui», kjøp nye, like hengere (gjerne tynne). Fargesortering er også et smart trekk - da ser du hvor mange hvite T-skorter du faktisk har, og hva du mangler.

Lær av deg selv

Etter hvert som du går systematisk gjennom klesskapet ditt, ser du muligens et mønster. Hvilke plagg er det som ryker? Er det alle desperate kjøpene på vei hjem fra jobb fredag ettermiddag, fordi du ikke hadde noe å ha på deg på kveldens party? Eller finner du ut at du har flere kliss like, ubrukte olabukser? Og hvilke plagg er slitte og utvasket, fordi de brukes igjen og igjen og igjen?

Gi det videre

Ja da, ditt søppel kan faktisk være noen andres ¿ eh ¿ skatt. Gi bort plagg som ikke er ødelagt eller utvaskede til Fretex, UFF eller et lokalt loppemarked, eller tjen penger ved å legge dem ut på Finn, Bazaar, Bloppis eller lignende. Gjenbruk er miljøvennlig!

Ring en venn

Det er lov å be om hjelp. Åpne en flaske vin (det er tross alt ikke du som skal detoxes), og inviter en venninne du stoler på til å hjelpe deg. Hun har akkurat den distansen til både deg og klærne dine som kreves for å ta de vanskeligste avgjørelsene for deg.

SLIK OPPBEVARER DU KLÆRNE MELLOM SESONGENE

Uansett om du har lagt igjen en årslønn i klesskapet ditt eller ei, har du alt å vinne på å ta vare på plaggene dine. Ettersom sesongene skifter, er det flere ting du kan gjøre for å bevare klærne du pakker bort best mulig.

- Begynn med å vaske alle klærne du skal pakke bort. Vask ullplaggene for hånd på ca. 38 grader, og bruk gjerne sjampo istedenfor vaskepulver. Jo billigere sjampo, jo bedre - den inneholder mindre fruktolje. Du fjerner skitt og møkk på en skånsom måte.

- Når det kommer til oppbevaring, unngå plast. Det inkluderer faktisk klesposer i plast fra renseri og vakuumposer. Plast stenger inne fuktighet, som kan føre til mugg, og slipper ut en gass som kan misfarge plagg og sko.

- Poser og bager i lin og bomull er ok, men det beste er faktisk å lage et hull i et gammelt laken, tre det over kleshengeren og knyte igjen i bunnen. Heng det så i et skap eller på et stativ et tørt sted, for eksempel på et loft.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!