FIN HUD:Hvilke ingredienser skal du gå for, og hva gjør de egentlig for huden din? © FOTO: Imaxtree.com

Det første man skal tenke på når man kjøper et hvilket som helst produkt, er at det som står øverst på ingredienslisten, er det produktet inneholder mest av.

ELLE har laget en oversikt over de viktigste ingrediensene i hudkremer og hva de gjør for oss.

Ingredienser

Hyaluronsyre: Finnes naturlig i huden og er med på å stimulere kollagenet og øke elastisiteten. Siden hyaluronsyre gir huden massevis med fuktighet, har den en svært god effekt på sensitiv og irritert hud.

Retinol:

Virker gjenoppbyggende på huden ved å utstøte gamle celler og øke produksjonen av nye, samtidig som retinol stimulerer kollagenproduksjonen. Sliter du med ujevnheter, pigmentering, grov hud og store porer - er det denne ingrediensen du skal være på utkikk etter.

Mange hudleger mener at retinol (A- vitamin) er den eneste ingrediensen som har bevis for at linjer og rynker i huden reduseres.

C-vitamin:

Er en kraftig antioksidant som beskytter huden. I tillegg gir den frisk glød til matt og livløs hud. C-vitamin har også en god effekt mot pigmentforandringer i huden.

Cosmeceuticals:

Dette er en betegnelse som kosmetikkindustrien bruker om ingredienser og kremer som har unike egenskaper. Det er en kombinasjon av kosmetikk og farmasi. Noen definerer det som ingredienser som har medisinske egenskaper. Det er en felles betegnelse på en rekke virkestoffer.

=

1. Essential-C Day Renewal Complex fra Murad, kr 1.160. C-vitaminserum som skal redusere pigmenteringer. 2. Anti-Wrinkle Q10Plus Day Care fra Nivea, kr 120. Skal motvirke rynker i de dypere hudlagene. 3. Stem Cellular Repair Moisturizer fra Juice Beauty, kr 715. Inneholder økologiske fruktstamceller og vitamin C som skal minimere hudskader. 4. Cellular Power Charge fra La Prairie, kr 2.995. Inneholder retinol, som skal redusere rynker, porer og aldersflekker. og rynker. 5. The Regenerating Serum fra La Mer, kr 2.070. Inne­holder havalger og peptider som skal stramme opp huden og øke kollagen­produksjonen. 6. Cryste Marine ­Firming Eye Treatment fra Kiehl's, kr 350. Et cosmeceuticals-produkt. Inneholder vitamin C og E som skal fremme cellefornyelsen. 7. Invigorating Night Gel fra Ole Henriksen, kr 690. Inneholder AHA-kompleks som skal gi en friskere og mer strålende hud. 8. Les bak på esken før du kjøper! 9. Antioksidant Face Serum fra The Organic Pharmacy, kr 885. Kraftig antiaging-serum med høyt innhold av Alpha Lipoic Acid.

Fruktsyrer: Den vanligste fruktsyren er AHA-syren, en fellesbetegnelse på eple-, sitron- og melkesyre. Fruktsyren fjerner døde hudceller, demper overfladiske linjer og rynker, porene blir mindre og huden fremstår etter kort tid mer smidig, mykere og glattere.

Salisylsyre fjerner urenheter og har en super evne til å løse opp forhornede hudceller (de som sitter ekstra godt).

Stamceller: Hudcellenes DNA, som har ansvaret for produksjonen av nye celler. VStamceller har en reparerende og forebyggende funksjon. Hovedsakelig vil stamceller virke fornyende på huden.

Q10: En sterk antioksidant og unik for sin evne til å «lade opp» cellene. Q10 gir energi til cellene slik at de fungerer optimalt.

Når vi blir eldre produserer vi mindre Q10, noe som gjør at huden ikke fornyer seg like raskt.

Peptider: Finnes naturlig i huden vår, du kan kalle det et lite protein. Peptider gir huden et yngre utseende, og mange betegner det som «naturens botox».

Alpha Lipoic Acid: Sammenlignet med andre antioksidanter regnes dette som en av «stjernene» på grunn av den unike evnen til å reparere tidligere skader i huden.

Alpha Lipoic Acid jobber med å minske forekomsten av linjer, stimulerer glød i huden og booster andre vitaminer som vitamin C.

Dette må du passe på:

Mineraloljer:

Er et helt dødt materiale som ikke kan tas opp av huden. Det er billig og vil umiddelbart kjennes godt på huden, men vil ikke ha noen annen effekt enn en viss beskyttelse. Mange får kviser og urenheter av å bruke produkter med mineraloljer.

Nettopp fordi oljen kan hindre hudens vanlige talgproduksjon, vil mange begynne å flasse når de slutter å bruke et produkt som inneholder mye mineraloljer. Huden vil rett og slett se tørr og livløs ut. Vaselin og parafinolje er noen eksempler på mineraloljer.

Mineraloljer brukes også i sminke for å få den til å sitte, det er derfor så mange får kviser av makeupkremen sin.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!