Det er bare å pusse danseskoene først som sist, for i vår skal du danse Charleston!

Om de toneangivende designerne får det som de vil, vil vi i hvert fall møte våren som 20-tallets flapper-jenter, alle som en. 20-tallsfeberen herjet på catwalkene, og hos designhus som Ralph Lauren, Marc Jacobs og Gucci krydde det av referanser til tiåret.

Popkulturell inspirasjon

Som så ofte ellers, spiller popkulturen og moteverdenen på samme lag, og det er ikke tilfeldig at den store 20-tallsbølgen flommer over catwalken akkurat i år.

Den snart kinoaktuelle franske Oscar-favoritten The Artist er en studie i klassisk 20-tallsstil. På TV skåles det i forbudt brennevin og vrikkes til jazz i den populære TV-serien Boardwalk empire, som har gjort for 20-tallsmoten det Mad Men gjorde for 60-tallsmoten. HBO-serien, som er i sin tredje sesong, utspiller seg i Atlantic City under forbudstida i USA, og orgien av silkekjoler, sex, jazz og høy sigarettføring har helt sikkert lagt seg i bakhodet på et par av designerne som i vår har kastet seg ut i 20-tallsstilen.

Gjør som som Charlize Theron, Evan Rachel Wood og Kate Moss og jazz opp stilen din med 20-tallsreferanser.

Gjør som som Charlize Theron, Evan Rachel Wood og Kate Moss og jazz opp stilen din med 20-tallsreferanser.

Leonardo Di Caprio og Carey Mulligan spiller hovedrollene i den kommende filmatiseringen av The Great Gatsby.

Leonardo Di Caprio og Carey Mulligan spiller hovedrollene i den kommende filmatiseringen av The Great Gatsby. © Bulls

Men Moulin Rouge-regissør Baz Luhrmanns storslåtte filmatisering av F. Scott Fitzgeralds ikoniske 20-tallsroman The Great Gatsby har nok den største delen av æren for at 20-tallet igjen er på motefolkets radar. Filmen kommer ikke på kino før i desember, men forventningene er allerede skyhøye.

Det går et begeistret hvin gjennom motebladredaksjoner verden over hver gang det lekker bilder fra settet, der hovedrolleinnehaverne Leonardo DiCaprio og Carey Mulligan sprader rundt i tidsriktige kostymer fra jazzepoken.

Pasteller som Lauren, eller art deco som Gucci

Lange perlekjeder, frynser og knelange kjoler med lav midje er vel det de fleste av oss assossierer med 20-tallet. Men for å få 1920-stilen anno 2012, er det flere veier å gå.

Du kan gjøre som Ralph Lauren og la deg inspirere av den pastellfargede og litt snobbete delen av 20-tallsuniverset, á la hageselskap hos Jay Gatsby. Her går det i helhvitt eller duse fargekombinasjoner og blomstermønstre i silke, V-halser, blazere, fjær og hatter.

Eller så kan du gå helt den andre veien, og hente stilinspirasjon fra den mer harde og grafiske delen av tiåret. Art deco og Chrysler-bygningen i New York var blant inspirasjonskildene hos Gucci i vår, og frynsekjolene i gull og svart er allerede en stor hit blant kjendisene på den røde løperen. For å få denne stilen, går du for sexy sotede øyne, vampete bølger i håret, grafiske mønstre og art deco-inspirert ørepynt.

Den snart kinoaktuelle franske filmen The Artist er en studie i 20-tallsstil. Den har håvet inn en drøss med Oscar-nominasjoner.

Den snart kinoaktuelle franske filmen The Artist er en studie i 20-tallsstil. Den har håvet inn en drøss med Oscar-nominasjoner.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!