Her får du ELLEs skuddsikre tips til hvordan du fikser festen, fra hva du skal fylle partyveska med og hvilke drikkeleker som kickstarter festen, til de hemmelige våpnene som sikrer deg wow-faktoren.

I partyveska

 • Liten hårspray - Hold deg snasen i sveisen.
 • Ekstra strømpebukse - Redder du ikke deg selv, redder du en venninne.
 • Sammenrullbare ballerinas - Når føttene verker og dansegulvet kaller.
 • Tamponger - Just in case.
 • Neglelakk - I kveldens farge, så du kan rette opp om den flikker av.
 • Q-tips - Til når maskaraen havner under øynene, og eyelineren i tinningen.
 • Mintpastiller - Klineklar!
I PARTYVESKA: Elnett hårspray uten lukt fra L'Oréal, kr 99. Ballerinasko fra Michael by Michael Kors, kr 990. Neglelakk fra Deborah Lippmann, kr 179. Partyclutch fra YSL, kr 4.600.

I PARTYVESKA: Elnett hårspray uten lukt fra L'Oréal, kr 99. Ballerinasko fra Michael by Michael Kors, kr 990. Neglelakk fra Deborah Lippmann, kr 179. Partyclutch fra YSL, kr 4.600. © Foto: Produsentene

Vertinneangst? Nei da!

- Ingen vil være vertinnen som ber venninnene sette igjen de nyinnkjøpte partyskoene ved dørstokken. Samtidig vil du unngå at parketten ser ut som en sveitserost dagen etter. Løsningen? Gå til innkjøp av gummiknotter til gjestenes stiletthæler. De koster kr 15 per stykk hos for eksempel Bianco og er en rimelig investering i forhold til nytt gulv. Også sympatisk å ha med i veska om det er du som skal på fest!

- Tenk gjennom bordplasseringen. Er det virkelig nødvendig å sette ukjente folk ved siden av hverandre for å sikre at alle blir kjent, eller blir det tross alt bedre stemning om gode venner får sitte nær hverandre og prate om løst og fast?

- Ingenting lager stemning like fort som en god, gammeldags drikkelek. Sett på Pinks «Raise your glass» og drikk når Pink sier, nettopp, raise your glass. Eller del festen i to, sett på Roxanne, og be halvparten reise seg og drikke når Sting synger Roxanne, de andre når han synger «red light». Garantert fuktig!

De hemmelige våpnene

 • Party feet-innlegg i stilettene. Det høres kanskje ikke så sexy ut, men gelesåler under tåballene har hjulpet mang en partyprinsesse gjennom natten.
 • Hold in-undertøyet
 • Hold in, push up og fake it 'til you make it
 • Falske øyevipper. For den ekstra wow-faktoren. Vrient å få til de første gangene, så øv på badet noen kvelder i forveien - eller, om du virkelig dør etter dådyrblikket, få satt på permanente øyevippextensions som varer hele festsesongen
PARTYSMINKE: Maskara kr 270 og leppestift kr 275 begge fra YSL. Shimmerbrick fra Bobbi Brown, kr 390.

PARTYSMINKE: Maskara kr 270 og leppestift kr 275 begge fra YSL. Shimmerbrick fra Bobbi Brown, kr 390. © Foto: Produsentene

Sjekking i vintermørket

Så sitter du der, da. Alene i førjulsstria. Og all you want for christmas is Him. Eller hvem som helst, egentlig.

Inviter han til fest, heng opp en misteltein og la det stå til! Ta eventuelt med en på byen, hev den i været og sett frem trutmunnen når du har funnet din utkårede - og drukket deg til mot.

Skal du på fest, kan du alliere deg med vertinnen for å kartlegge singelmarkedet på forhånd. Da kan du gå målrettet til verks, og du slipper å kaste bort tid på å legge inn aksjer hos han søte som etter hvert viser seg å være forlova - mens venninna di sjekker opp den eneste single kjekkasen på festen.

Rød kjole. Kort og godt! Forskerne er enige, gutta stopper ikke for rødt. Tvert imot går de rett på, hver gang!

I garderoben

De tre ordene gjelder igjen: Den lille sorte. Det er lett å falle for fristelsen og kjøpe seg et skikkelig juletre av en partykjole med paljetter og glitter - og for all del, kjør på - men ved hvor mange andre anledninger vil du egentlig gå i den? Har du én flatterende svart kjole, kan du komme unna med å bruke den på hvert eneste juleselskap i sesongen. Vær kreativ med tilbehøret og kombiner med forskjellige jakker, sko og store statementsmykker.

Et annet alternativ er å gå for et paljettskjørt - det kan du style på forskjellige måter hele sesongen, og kle opp eller ned avhengig av om det er snakk om julebord i kantina på jobben eller cocktailparty med venninner.

Gå til innkjøp av et helt arsenal av gode strømpebukser før festsesongen, så du unngår den klassiske smellen når den siste strømpebuksa rakner rett før du skal på fest.

PARTYGARDEROBEN: Må-ha i partygarderoben: Den lille sorte, et statementsmykke og et glitrende skjørt.

PARTYGARDEROBEN: Må-ha i partygarderoben: Den lille sorte, et statementsmykke og et glitrende skjørt. © Foto: Produsentene

Den perfekte gjest? Ja da!

Vertinnegaven. Blir du invitert på spleiselag á la «ta med din egen rett», er det bare å troppe opp. Om du derimot blir invitert på middag der vertinnen står for selskapet, er det god skikk og bruk å ta med en liten vertinnegave. En blomst eller en god flaske vin er gamle slagere med god grunn. Men det er lov å tenke litt mer kreativt. Hva med en bukett fargerike gassballonger? En eksklusiv olivenolje? Eller en pakke eksotisk te i et fint krus?

Lag en sang! Print ut på rosa ark og proklamer høytidelig at det er tid for den rosa sangen midtveis i måltidet. Kjenner du alle, er det stor stas med ett vers til hver gjest.

Er du klein, sliten, umotivert for det ørtende juleselskapet denne sesongen, og har mest lyst til å bli hjemme i joggisen? Pynt deg enda mer enn vanlig, dra på med sminken og lur deg selv til å tro at du er i partyhumør. Ingenting er så hyggelig for vertinnen som skikkelig stivpynta gjester!

PARTYMUSIKK: Christine Dancke og Silje Larsen Borgan bak DJ-duoen Hoetell deler sine beste musikktips!

PARTYMUSIKK: Christine Dancke og Silje Larsen Borgan bak DJ-duoen Hoetell deler sine beste musikktips!

Musikken

Selv om du gjerne skulle spilt All I want for Christmas is You hele kvelden, kan det være at et par av gjestene går bittelitt lei etter hvert. DJ-duoen Hoetell, kjent fra diverse osloklubber og P3, består av Christine Dancke og Silje Larsen Borgan, og gir deg den komplette lista for en vellykket musikalsk julekveld.

Vors

Det er viktig å sette stemningen, kjøre seg opp med både glede, kjærlighet og selvtillit - og ikke minst, varme opp leddene litt!

Destinys Child - Bootylicious

Katy B - Easy Please Me

David Guetta & Avicii - Sunshine

SBTRKT ft. Roses Gabor - Pharaohs

Beyonce - End Of Time

Middag

Under middagen trenger vi noe som ikke er for prangende da fokuset skal være på kjøtt og cava, men det er viktig med noe man likevel kan gynge til mens man tygger.

Veronica Maggio - Finns det én så finns det flera

Lil Wayne - Hustler Muzik

TLC - Creep

Daniel Adams-Ray - Gubban i lådan

Jamie Woon - Night Air

Fest

Det skal kile både her og der, da er det viktig med mye bass og rytmer som får selv den mest sjenerte og veloppdragne til å løfte både armer og rumpe mot taket.

Emeli Sandé - Heaven

Flux Pavilion - I can't stop

Magnetic Man ft. Katy B - Perfect Stranger

Kito & Reija Lee - Broken Hearts (Dillon Francis remix)

Skrillex - Ruffneck (FULL flex)

Nach

Byr ofte på Spotify-krangling, noe som kanskje er grunnen til at vi bedriver minimalt med nach? Hadde vi fått bestemme hadde det vært noe slikt. Massivt og sexy, og selvsagt litt klinevennlig.

Jai Paul - BTSTU

The Weeknd - The Birds Part 1

The-Dream - Panties To The Side/Right Side of my Brain

Lars Vaular ft John Olav Nilsen - Som i en siste Dans

Saturday Night Gym Club ft Ellie Walker - I know

Dagen Derpå

Det trenger ikke nødvendigvis være fullt «emokjør» dagen derpå, men vi trenger noe følsomt og kjærlighetsfullt som kan bringe fram gode minner fra kvelden før.

Frank Ocean - Dust

Brandy - 1st & Love

Toddla T - Take it Back

M83 - Midnight City

Hackman - Close

TIL VERTINNEN: Fiken til bordet, bobler i blodet og klining under misteltein. La det bli jul!

TIL VERTINNEN: Fiken til bordet, bobler i blodet og klining under misteltein. La det bli jul! © Foto: GV-press

7 slag v. 2.0

Venninnegjengen har selvfølgelig bestemt seg for at årets julebord skal feires med det økonomiske alternativet koldtbord, og dere tar med dere en rett hver. Lakseruller, multekrem og asparges i skinke er allerede «tatt», og du sitter igjen som et desperat spørsmålstegn bare timer før måltidet skal fortæres. Fortvil ikke, du komme unna med både æren i behold og minimalt nedlagt innsats med juksebokas «7 slag»:

1. Kjøp en boks ferdige pepperkaker og smør på et lag blåmuggost. Enkelt, godt og stiller ingen krav til estetiske ferdigheter.

2. Ta en tur på nærmeste delikatessesjappe og få fingra i en svindyr ost som ingen har hørt navnet på før. Lær deg hvor den kommer fra, og sleng på en historie om hvor viktig den er i julen for, eh, spanjolene.

3. Syltetøy er alltid hyggelig, spesielt i små søte krukker. Styr unna klassikerne, og gå heller for eksotiske varianter som tranebær og fiken, som passer ypperlig sammen med brie.

4. Portvinsgele. Gele er godt, portvin er godt, sammen må det jo bli megagodt! Du kjøper den selvfølgelig ferdig fremfor å blande selv, og ber gjestene prøve en liten skje sammen med kyllingklubbene.

5. Gåselever. Etikk til side; den kommer ferdig på boks og alt du trenger for å fremkalle wow-lyder i forsamlingen er en åpner.

6. Tapenade er den nye pestoen, og ulike variasjoner får du i delikatessebutikker og litt finere matbutikker. Passer ypperlig med et godt brød eller foccacia.

7. Tadah - jeg gikk heller for et par flasker champagne jeg! For det er vel strengt tatt bedre med bobler i blodet enn ribbe på hofta?

Drinken

Øl og vin gjør fin, men når gjestene kommer, er det litt ekstra stas å slå til med en skikkelig velkomstdrink. Bartender Benjamin Lee på Oslo-restauranten St. Lars har mikset denne herligheten, som gir kalde gjester en varm start på kvelden!

Sauternes Toddy

1. Varm opp Sauternes (fransk dessertvin) i en kjele til rundt seksti grader.

2. Rist først pinjekjerner og deretter pekannøtter i en tørr panne.

3. Ha tørket aprikos og tørket ananas oppi et egnet glass.

4. Tilsett deretter den varme vinen.

5. Strø over pinjekjærner og pecannøtter.

6. Serveres med en sitronskive, og sukker om ønskelig.

Dagen derpå

Ja da, du visste at du burde drikke et glass vann for hver alkoholenhet, at det hjelper å knerte en zyrtec kvelden før, helle innpå en skje olivenolje og spise en lett salat før du går, men så gjorde du ikke det. Og du har fått innprentet i hjernebarken for lengst at du strengt tatt ikke burde ha drukket både champagne, rødvin, øl og noen drinker på en og samme kveld, men så gjorde du akkurat det. Og nå sitter du der bakfull og klein. Men det finnes råd! Her er våre beste tips for å komme tilbake i vater.

HOLD HORISONTALEN: Gjør deg klar for en laaaaaaaang morgen-formiddag-ettermiddag-kveld på sofaen dagen derpå!

HOLD HORISONTALEN: Gjør deg klar for en laaaaaaaang morgen-formiddag-ettermiddag-kveld på sofaen dagen derpå!

Egg inneholder cystein, som bryter ned giftstoffene i alkohol. Kokte, stekte eller rørte - hiv innpå!

Banan er kanskje ikke det første du craver når du våkner opp med gårsdagens siste Piña Colada snikende oppover i systemet, men bananer er proppet med elektrolytter, som tilfører kroppen kalium - et stoff som alkoholen sørger for at kroppen tømmes for.

Vann, vann, vann, dagen lang! Om du prioriterte heisa rundt treet og rødt i glasset fremfor vann, er det bare å helle innpå dagen derpå. Vann forhindrer at du dehydreres totalt og ender opp som en rosin.

Juice inneholder fruktose som gir kroppen energi, i tillegg til å skru opp farten på nedbrytingen av giftstoffene i alkohol. Juice erstatter også vitaminer og mineraler som forsvant ut av systemet når kroppen desperat prøvde å bli kvitt alkoholen.

Salt, hurra, hurra, hurra! Et stykke pizza eller en neve potetgull skader ikke, mener den danske eksperten Jerk W. Langer, som vi i dette tilfellet velger å stole blindt på.

Sukker! Med tanke på innsatsen tilnærmet lik flere Zumba-timer i strekk du la ned på dansegulvet, skulle det bare mangle om ikke blodsukkeret er litt lavt når du våkner. Så en liten sjokoladebit er bare rett og rimelig!

Sushi! Salt i soyaen, ingefær mot kvalmen og masse Omega 3, som er bra for så godt som alt.

Når alt kommer til alt, råd til sides; bakfylla er og blir kjip, bananer eller ikke bananer. Er skaden skjedd, er det ingen grunn til å forlate sofaen. Hold deg under dyna. Erkjenn nederlag. Men for gud skyld; ikke la deg knekke! For høyst sannsynlig er det på'n igjen om ikke så lenge.

(howstuffworks.com)


Fylleangst?

Se de perfekte bakfyllafilmene Bridesmaids og Hangover 2, som er ute på DVD 30. november. Du kommer til å føle deg som et prikkfritt overmenneske i sammenligning med de episke fadesene på skjermen.

 

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!