Elin Kling:

- Gründer og sjefredaktør for sitt eget magasin i Sverige - StyleBy.

- Driver bloggen Stylebykling.nowmanifest.com

- Sjef for motenettverket Fashion Networks; freshnet.se, minoutfit.se og seconds.se

- Startet sin første internasjonale satsing med bloggportalen Nowmanifest.com, som også inneholder bloggene Bryanboy, Fashiontoast og Industrie Magazine. Ifølge Elin har de 2,5 millioner unike brukere i måneden.

- Kommer med klesmerketNowhere denne sesongen - moteriktige billigklær med 90-tallsvri.

- Vokste opp på en bondegård, og var lillesøster i en flokk på fem. Mor er lærer og far driver eget firma. Hun underholdt seg selv med å hypnotisere høner.

Mennesker som kommer seg noe sted her i verden, har én ting til felles; de tar hvert steg i karrieren som en selvfølge. Akkurat som Elin Kling (28). Da den svenske moteredaktøren, bloggeren og entreprenøren som vokste opp på landsbygda i Mariestad, sør i Sverige, en sommerdag satt med høna Vilde på skulderen i klasserommet på barneskolen, var det ingen lærere som reagerte.

Elin hadde nemlig korslagte armer og heiste på skuldrene til alle som lurte på hva som var galt med henne.

At guttejenta som satt der med pønkgrønt hår, og oppklipte "himla fula" snekkerbukser, nå blir hyllet for sin skandinaviske og moderne klesstil, er en annen historie. Denne historien.

- Det er jo bedre å se litt rar ut, enn å se ut som alle andre. Så jeg kjørte min egen greie, og brydde meg aldri om hva andre mente.

Så godt holdt hun hodet hevet videre at hun, som første moteblogger noensinne, i år fikk ta over stafettpinnen til Madonna og Karl Lagerfeld for å tegne en kleskolleksjon som gjestedesigner for H&M. De ni plaggene, alene inspirert av hennes androgyne "Elin-stil", selges i Sverige for tiden. Til høsten kommer Elin, i samarbeid med den svenske designeren Nhu Duong, med sitt eget billigmerke, "Nowhere", som ifølge henne er en veldig moderne kolleksjon med 90-tallsuttrykk.

Etter å ha deltatt i "Skal vi danse" (litt for moro skyld, litt strategisk sett for å kunne spre navnet sitt kommersielt), vært moteredaktør i avisa Expressen, startet motemagasinet StyleBy og stylet svenske Idol, var det bare ett naturlig steg videre for Elin: Å utvikle verdens største bloggplattform. I New York, selvfølgelig.

- Faen, det ble sent i går! Acne hadde sin resort-visning, og så ... Ja, ble det etterfest, sier Elin.

Hun smiler tappert. Sitter også nå med korslagte armer i fanget, som et tynt belte over en altfor stor blå- og hvitstripet genser fra Monki. Det er en klam fredag ettermiddag inne på bistroen Prince Street Café i Soho på Manhattan, hvor hun velger å bestille en kjempehamburger - og forteller at det verste som kan skje henne i livet, er å bli gift med en rik amerikaner uten humor.

Mer fra moteukene: Gatemote fra New York Fashion Week

Akkurat nå: Dette smykket er alt du trenger

elin kling 09/11 elin kling 09/11=

Bloggeren lanserer klesmerket Nowhere under New York Fashion Week. © gil inoue

Jeg tror ikke du blir et bra menneske av å bo for lenge i New York. Du må ha en distanse til denne byen for å forstå hva livet egentlig handler om. Altså, jeg elsker å jobbe, og det er inspirerende å leve her fordi alle er målrettede arbeidsnarkomane, akkurat slik som jeg. Alt handler om kontakter og å bygge nettverk, noe jeg liker veldig godt, men det er ikke et liv jeg vil ha for alltid. Jeg mener, jeg har kanskje hundrevis av velkjente navn på telefonlisten min, men det spiller ingen rolle om det ikke fins noen jeg faktisk kan ringe på ordentlig, sier hun.

Networking i New York

Men uten et nettverk stagnerer en karriere i New York. Det har Elin lært seg. Det verste hun vet er å glemme igjen bunken med visittkort før hun skal ut på en festlig tilstelning.

Man er avhengig av å ha gode kontakter i motebransjen. Den første dagen jeg satte min fot i Stockholm, var det bare sånn "jaha, hvem skal jeg snakke med først, tro?", selv om jeg begynte som fakturabehandler i et finansieringsselskap.

Elin var uinteressert i mote lenge. Hun vet ikke hvorfor, men da hun bikket 20-årene, var det noe som skjedde. Elin ble først kjent med den svenske hovedstaden ved å skrive om mote på Stureplan.se etter at hun sluttet som modell som 22-åring.

Og selv om hun fort føk oppover i motehierarkiet med jobber innen både radio, tv og avisspalter, var hun da, som nå i New York, hvor hun omgås fremgangsrike menn i dress som ber henne på den ene daten etter den andre, ingen falsk statusjeger.

Hun er mest av alt nysgjerrig på andre mennesker, og skulle ønske det fantes mer plass i hjernen hennes, så hun kunne lære enda flere å kjenne.

Jeg har nettopp bestemt meg for å følge maks ti stykker på Twitter. Det er så lett å lese så jækla mye uinteressant informasjon som blir kastet ens vei - jeg vil heller fokusere på jobben min.

Hold deg varm i høst: Strikkegenseren stylet på fire forskjellige måter.

Ekskusivt for ELLE.no: Møt ELLEs nye moteblogger

elin kling 09/11 elin kling 09/11=

Elin Kling i jakke fra Isabel Marant. © gil inoue

Hun kunne aldri bli den nye Kate Moss, såpass innsikt hadde hun, da Elin som 17-åring pakket sekken for å reise verden rundt som modell. Hun fikk fort venner og havnet, som vanlig, i snodige situasjoner.

I Cape Town leide de andre modellene Mercedes og BMW og slikt, mens jeg og min romvenninne fra Budapest kjørte rundt i en hvit boble med blomster på. Vi kjøpte en liten radio, dekorerte innsiden av bilen med bilder - og når vi punkterte og bilen kjørte på tre hjul, brydde vi oss lite om.

For ikke å komme for sent til et fotoshoot, bestemte de seg for å parkere i en rundkjøring - og ble overrasket over at bilen var tauet vekk noen timer senere. Det var ikke ifølge planen.

Share

Har en god følelse for hva som skal bli moderne

Elin er litt annerledes; hun kaster seg ut i hverdagen, og hennes venninne Anna sier at man kan ringe Elin når som helst på døgnet, og aldri være sikker på hvor hun befinner seg ("det er et mareritt å planlegge ferie med meg. Å dra til Tulum i Mexico i morgen er helt ok, å skulle bestille flybilletter med avreise om en måned er verre"). Elin lar situasjoner skylle over seg.

Jeg er ikke redd for noe. Man må jo si ja til uventede ting som kommer ens vei, hvis ikke havner man i en kjedelig og forutsigbar hverdag. Situasjonene jeg dumper borti beriker livet mitt, uavhengig av om de slutter bra eller dårlig.

Kanskje er det denne fryktløsheten som gjør at hun blir sett på som Sveriges "best bevarte hemmelighet" og "l edende fashionista", som amerikanske aviser skriver nå for tiden.

Shopping: Høstens kuleste jakkekjøp

Stylingtips: Slik styler du skinnskjørtet

elin kling 09/11 elin kling 09/11=

- Jeg er ikke redd for noe. Man må jo si ja til uventede ting som kommer ens vei. © gil inoue

- Jeg har en god følelse for hva som skal bli moderne, før det faktisk havner i søkelyset. For tiden blir jeg mer og mer minimalistisk og enkel i klesveien.

- Hvorfor det?

- Den maskuline klesstilen gir en slags pondus. Jeg fins ikke jentete verken i klesstil eller som person. Altså, jeg liker å kle meg opp til den røde løperen med svarte små kjoler og høye hæler, da kommer jåla fram, men aller best trives jeg i dongeribukse og T-skjorte. Det kjennes nesten litt komisk ut å skulle kle seg ut og opp til fest. Det kan fort bli for snilt for meg, alle antrekk bør ha en skrå tvist. Også på tirsdager.

- Kunne du hatt på deg en blomstrete liten 50-tallskjole?

- Nei, absolutt ikke!

- Hvorfor ikke?

- Jeg liker mer androgyne klær, fordi det er slik jeg er. Jeg er veldig målbevisst og sørger for at alt jeg vil skal skje, faktisk skjer. Å kle seg i en skjorte med stående krage hjelper, det kjennes bra og voksent ut. Jeg vil ikke se ut som en 20-åring lenger.

Månedens shoppingliste: Septembers beste kjøp

Hottest akkurat nå: Stjel stilen til Navajo Indianerne

elin kling 09/11 elin kling 09/11=

Elin Kling vandrende gatelangs i sin nye hjemby, New York. © gil inoue

Elins favoritter

Stilikon: Ingen spesielle, men er jeg besatt av franske kvinner og deres nonchalante stil som aldri kan etterlignes med mindre man faktisk er fransk.

Favorittdesignere: Maison Martin Margiela, Balenciaga og Céline.

Favorittfilm: «The Talented Mr. Ripley».

Hører på: Chet Baker.

Elsker: Å sitte på manikyrsalong i New York klokken ti om kvelden og svare på jobbmail samtidig.

Hater: Forsøker å ikke hate så mye.

Bor: I West Village, New York.

Råd til jenter som vil opp og fram: Lever alltid mer enn hva folk forventer av deg.

Vakre Elin, og det blonde håret hennes, har strevd litt med å få skikkelig rotfeste i den mer seriøse motebransjen opp gjennom årene. Men den som ler sist, og så videre.

- Jeg er alltid blitt motarbeidet og har klatret i en ekstrem oppoverbakke.

Bloggen er verdens beste CV

Motemiljøet hjemme i Sverige kunne oppleves som ganske utrivelig de første to-tre årene etter at jeg startet som blogger. Nå har jeg fått en helt annen respekt. Jeg husker jeg tenkte: "Ja da, tro bare at det er teit med Internett, gratulerer, snakkes om ti år, så får vi se om dere også blogger eller ikke!" Og senest i går, på en fest, var det ei som sa til meg: "Å, det er du som er Elin Kling, den bloggeren, ja unnskyld, jeg mener ikke å si bloggeren som noe negativt, altså." Men det er jo blogger jeg er. Og jeg skjemmes ikke over det. Jeg sier ikke unnskyld for det jeg gjør. Det er kult å være blogger, men mange tror at det er det eneste jeg gjør.

Etter å ha opparbeidet deg såpass mange hatter, kan du legge fra deg blogg-tittelen hvis du vil?

Ja, men jeg vil beholde den. Fordi det er en viktig del av den jeg er. Bloggen er verdens beste CV. Jeg kunne faktisk forsørget meg ene og alene på den, men det holder ikke. Det holder ikke for meg som er arbeidshest.

Elin tenker gjerne ti tanker samtidig, og har en mor som stadig maser på henne om å ta fiskeleverolje for konsentrasjonens skyld.

- Men det er nettopp derfor jeg har "hur mange som helst" bedrifter på gang. Jeg kunne aldri trivdes i bare én jobb.

Damen har blekksprutarmer. Nå for tiden, fra USA, har hun Skype-møter med redaksjonen hjemme i Sverige som styrer magasinet StyleBy, samtidig som hun prøver å få bloggportalen Nowmanifest opp og stå. Det skal tross alt bli verdens beste blogg, hvis Elin får det som hun vil. Og det gjør hun ofte.

Men jeg ser ikke meg selv som en fremgangsrik karrierekvinne. Åpenbart elsker jeg det jeg gjør, og ting går bra, men det er noe ubehagelig med folk som skal være så pågangsdrevne hele tiden. 80- og 90-tallistene skal være så suksessfulle, og det er litt "æsj", selv om jeg jo er nettopp den personen selv. Men når folk sier til meg "gud, så dyktig du er", sier jeg "jo", men jeg har det utrolig morsomt på veien.

Hvorfor kom du til nettopp til New York for å starte en blogg?

Hvorfor ikke? Sverige ligger i forkant når det kommer til suksessfulle moteblogger som det er blitt god business ut av. USA er ikke riktig der ennå, så vi ville være først. Og nå har vi gått forbi både Style.com og Vogue.com i antall lesere, sier hun.

Himmelhøye mål til tross, bakerst i hodet har hun en romantisk drøm, nemlig å stikke tilbake til Sverige med alle pengene hun tjener.

Der skal jeg kjøpe en golden retriever og et "mysigt" hus.

Men det er vel ikke nok for deg som trenger så mange utfordringer?

Nei, men jeg ser fram mot å bli mamma, og det er jo en stor jobb. Jeg vil ha to barn, men min mammas spåkone sier jeg får tre, så da blir det vel slik, ler Elin.

Skal du få barna med Mikael Schiller, da, eller? (Acne-sjef som det har gått romanserykter om i svenske aviser, journ.anm.)

Haha, nei, vi er bare gamle venner.

Elin forteller at det er mye takket være eksen Gustaf Törling, en kjent kreativ direktør for blant annet Levi's og Gucci, at hun har kommet seg dit hun er i dag.

Gustaf har støttet meg ekstremt mye. Det er jo ikke kult for en gutt å være sammen med ei jente som er "gift med jobben", med sene kvelder og fokus et annet sted. Men han har hjulpet til med støtte og inspirasjon og virkelig backet meg opp. Men nå synes jeg det er superdeilig å fokusere på meg selv, for gutter kan søren meg ta opp mye tid. Nå trenger jeg å satse fullt på karrieren, uten å få dårlig samvittighet overfor en kjæreste.

Elin tror alt i livet skjer for en grunn, og tenker, jo eldre hun blir, at man ikke kan styre sin skjebne.

- Man må bare akseptere og verdsette sin hverdag, og gjøre det beste ut av den.

Les også:

ELLE-bloggen

Carolines blogg

Bettys blogg

ELLE Decoration

elin kling 09/11 elin kling 09/11=

- Jeg er alltid blitt motarbeidet og har klatret i en ekstrem oppoverbakke. © gil inoue

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!