Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

DIY-trenden, altså «do it yourself» (eller «gjør det selv», som vi sier på godt norsk), har vokst enormt de siste årene.

Tar du et kjapt søk på Google, får du opp vanvittige 588 millioner resultater!

Nettet regelrett florerer av oppskrifter på alt fra hjemmelagede sminkeprodukter som BB Cream, vesker du kan piffe opp med frynser, enkle interiørprosjekter – og alt der i mellom.

Med et økende fokus på naturlige og økologiske ingredienser som har funnet veien inn i de ganske kjøkken, har også naturlig hudpleie blitt et populært DIY-prosjekt.

Ikke putt sitron i ansiktet

Selv om du ikke burde slenge alle naturlige ingredienser på huden i håp om at det skal gjøre en positiv forskjell, er det mange hudpleieoppskrifter som er verdt å prøve.

- Det er flere ting vi anser som milde ingredienser, bare fordi vi finner dem i kjøkkenskapet, men sitronsaft og eddik i ansiktet vil som oftest være svært irriterende for sart ansiktshud, opplyser lege og forfatter bak boken «Frisk Hud», Rolah Lønning.

- Sitronsaft i en kroppsskrubb i kombinasjon med sukker og olivenolje derimot, vil kanskje fungere bedre, legger hun til.

Faktisk er det mange av de eksisterende butikkproduktene som baserer seg på de samme, naturlige ingrediensene som er gjengangere i klassiske DIY-hudpleieprodukter.

Men før du hiver deg over kjøkkenskapene, eller raider helsekostbutikkene, er det lurt å være bevisst på et par ting.

Pass på hygiene og utløpsdato

- Det viktigste å tenke på dersom du lager egne hudpleieprodukter hjemme er hygiene, samt at alt som er basert på ferskvarer burde brukes opp så fort du har laget dem, da de ikke inneholder konserveringsmidler, råder hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

Pass derfor på at spesielt krukkene du bruker til å oppbevare DIY-hudpleien, samt utstyret du bruker, er steriliserte.

Dette kan du enkelt få til ved å koke krukker og utstyr før bruk.

- Ved DIY-hudpleie, er det viktig at ingrediensene du bruker er av god kvalitet og ikke gamle, da en del oljer lett harskner, forklarer hudpleier ved Elite Klinikken, Yvonne Arnesen, og fortsetter:

- Ikke lag for mye, da du ikke har kontroll på holdbarheten slik du har hvis du kjøper det ferdig.

Ikke alle oljer er gode

De mest anerkjente DIY-hudpleieoppskriftene bruker forskjellige oljer som baser.

I de syv oppskriftene vi viser under, har vi brukt en god del kokosnøttolje, mandelolje og olivenolje.

Men det er ikke slik at alle typer olje er gode å bruke på huden.

- Essensielle oljer lukter gjerne godt, men er også den vanligste årsaken til allergiske reaksjoner ved bruk av kosmetikk, så har du sensitiv hud ville jeg sløyfet disse, råder Lønning.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!