Alt om parfyme

Setter du parfymene dine her?

Det er nemlig to ting parfyme ikke tåler.

IKKE ET STED FOR PARFYMENE DINE: Et sted du helst bør unngå for parfymene dine, er på badehyllen. Vet du hvorfor? Under finner du svaret!
IKKE ET STED FOR PARFYMENE DINE: Et sted du helst bør unngå for parfymene dine, er på badehyllen. Vet du hvorfor? Under finner du svaret! Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Sist oppdatert

Parfymer kommer i alle slags dufter, flakonger, typer og størrelser, og det er ikke alltid like lett å vite hvilken man bør gå for og hvordan man behandler og tar vare på den.

Derfor har vi tatt en prat med et par dufteksperter for å svare deg på alt du lurer på om parfyme.

Denne parfymen kler du

Å finne en parfyme som du virkelig liker og som kler deg og personligheten din, kan være en utfordring.

Hvordan du går frem for å finne din nye yndlingsduft, kan Bjørn Brochmann, fast parfymespaltist i D2, hjelpe deg med.

Han sier at for å vite om du skal gå for en tung, maskulin, søt eller frisk parfyme, må du aller først bestemme deg for om du ønsker å bruke en parfyme fordi du har glede av det selv, eller fordi du vil ha komplimenter fra andre.

- Gjør du det for  din egen del, er det ingen begrensninger. Jeg kan gå med dameparfymer som Diorissimo eller Chanels Cristalle, bare fordi de er gode. Jeg har også noen «gubbeparfymer» som får meg til å føle meg femti år eldre, men som jeg likevel blir veldig glad av å bruke, sier han og legger til: 

- Hvis du derimot er ute etter å imponere, eller få skryt, ligger jo høyden på lista hos de du omgås.

Cecilie Egeberg er duftekspert og damen bak blant annet merket Nykr, med hjemmelagde, håndlagde og naturlige dufter og hudpleieprodukter. Hun mener at hvilken duft man bør velge ofte har sammenheng med hva man liker og hva man kler.

- Det er litt som med klær: Man kan like en stil, og innenfor den stilen finner man nesten alltid snitt og farger som passer til din personlighet. Så hvis man liker krydrede dufter, finnes det lette, tunge, myke eller direkte varianter av krydder – noe for enhver smak. Ofte er det bare å prøve seg frem, sier hun.

Hun anbefaler deg videre å oppsøke et nisjeparfymeri der de kan sakene sine og er opptatt av å finne en duft som passer deg, fremfor å selge deg den nyeste kampanjeduften.

- Ikke vær redd for å prøve og sette ord på det du liker. Etter hvert vil du oppdage at luktesansen og vokabularet trenes opp, og kanskje ender du opp som en duftnerd du også. Uansett vil du få et godt innblikk i hvilken retning som passer for deg, sier hun.

GÅ FOR NISJEDUFTER: Utallige kjendiser har de siste årene lansert egne parfymer, men det er kanskje ikke de som faller best i smak? Vil du ha en god duft som kler akkurat deg, råder duftekspert Cecilie Egeberg deg til å oppsøke et nisjeparfymeri. Der er er opptatt av å nettopp finne en duft som passer deg, fremfor å selge deg den nyeste kampanjeduften.
GÅ FOR NISJEDUFTER: Utallige kjendiser har de siste årene lansert egne parfymer, men det er kanskje ikke de som faller best i smak? Vil du ha en god duft som kler akkurat deg, råder duftekspert Cecilie Egeberg deg til å oppsøke et nisjeparfymeri. Der er er opptatt av å nettopp finne en duft som passer deg, fremfor å selge deg den nyeste kampanjeduften. Foto: FOTO: Stella Pictures

Forskjell på hverdag og fest

Er du i tvil om du bør bruke forskjellige parfymer til hverdags og fest? Ifølge Brochmann er det å gå med en tung og svær parfyme på jobb omtrent som å sitte på kontoret i smoking eller gallakjole.

- På fest, eller når du er alene hjemme for den saks skyld, står du mye friere. I treningsstudioet, kinoen eller på flyet er første bud å ta hensyn til andre, sier han.

Én god grunn til å vise hensyn på steder med mye mennesker, er fordi veldig mange har parfymeallergi.

Egeberg sier noen har én duft som de bruker til alt, men at det har blitt mer vanlig å lage seg en duft-garderobe der man har et utvalg dufter man liker til ulikt bruk.

- Slik kan man gjerne være litt mer vågal når man skal på fest, og mer nedtonet på trening eller på kontoret. Duft er gøy å leke seg med, akkurat som klær og tilbehør, sier hun.

Lukter annerledes på deg enn venninnen din fordi...

Hvor mange ganger har du ikke bare elsket parfymen venninnen du bruker eller vurdert å løpe etter noen som har gått forbi deg på gaten for å spørre hvilken parfyme de bruker?

Men selv om en parfyme lukter godt på én person, lukter den ikke nødvendigvis likt på deg.

- Den viktigste grunnen til at en parfyme aldri lukter det samme på deg som på venninnen din, er rett og slett fordi du selv er midt «inni» parfymen og lukter alt på en gang, mens når du lukter den på henne er det bare «sillagen» eller kjølevannet du kjenner. Det vil si de letteste og mest flyktige duftmolekylene, som har størst rekkevidde, sier Brochmann.

Det er også to andre ting som påvirker hvordan en parfyme lukter på deg.

- Overflatetemperaturen på kroppen din har også mye å si for hvor fort parfymen fordamper. Fettmengden i huden din vil også påvirke parfymen – fett binder jo lukt, sier parfymespaltisten.

Slik påfører du parfyme

Når man sprayer på seg parfyme er det vanskelig å kjenne om man har tatt på akkurat passe eller litt for mye.

Egeberg mener at hvor mye du bør påføre er en smakssak, og ofte også en vane.

- I hverdagen liker jeg å spraye i nakken, rett under hårfestet, og synes ofte det er nok. Hvis jeg vil ha litt mer, tar jeg gjerne på den tynne huden på underarmen eller i knehasene, forteller hun, og legger til:

- Jeg foretrekker et sted der huden er tynn og samtidig varm, for er huden tykk eller fet, kan dette ha innvirkning på duften, sier hun.

Hvor mange spray du bør påføre, kommer ifølge Egeberg an på hvor sterk parfymen er og hvor sterk du vil at den skal være.

- Har du en jobb der du møter mange mennesker i løpet av en dag, er det viktig at du ikke har for mye og for sterk parfyme. Da kan det holde å spraye ut i luften og gå gjennom. Skal du på fest, er en sprut eller to på naken hud etter dusjen ofte nok, sier hun.

For å være på den sikre siden når du påfører parfyme, bør du ha litt «parfymevett». Det beste er å bruke mindre fremfor mer.

- Er du usikker, spør noen du kjenner og juster deretter. Hvis du etter hvert ikke kjenner parfymen som du pleier å bruke, pass på å ikke øke dosen. Luktesansen svekkes når vi blir eldre, og det er også viktig å ha i mente, sier Egeberg.

At du ikke bør øke dosen er Brochmann enig i:

- Alle blir immune eller «døve» for en lukt de bruker daglig. Merk deg hvor mye du synes er passe de første gangene du bruker en parfyme. Er det to sprut fra flasken, da fortsetter du med det. Når du etter hvert synes at du ikke lukter den like sterkt som før, bør du aldri falle for fristelsen og øke mengden, sier han.

Ikke spray bak øret

Men, hvor bør man ikke bruke parfyme? Ekspertene trekker frem bak ørene som et sted man absolutt ikke bør spraye godlukt.

- Man har jo liksom sett folk gjøre det på film eller i reklame, men det er noen kjertler der som lukter litt osteaktig – i alle fall hos oss skandinavere som drikker mye melk, sier Brochmann.

Egeberg er helt enig:

- Rett bak ørene er ikke så gunstig å spraye parfyme, da huden der er ganske fet.

Videre mener hun at siden de fleste parfymer er alkoholbaserte, er det ikke så lurt å bruke parfyme der sollyset slipper til.

- Det kan skape pigmentforandringer i huden. Man skal også unngå å gni håndleddene sammen hvis man har påført parfymen der. Da brister duftmolekylene, og parfymens naturlige utvikling blir ’forstyrret’, sier Egeberg.

Brochmann trekker også frem armhulene som et sted du ikke bør bruke godlukt.

- Armhulene er også et usedvanlig dårlig sted for parfyme. Bruk luktfri deodorant, og spar parfymen til steder hvor den fremstår på sitt beste, som i nakken, underarmene, brystet og halsgropen. Klær og hår funker også fint, så lenge det ikke er snakk om kjønnshår, sier han.

IKKE GNI HÅNDLEDDENE: - Unngå å gni håndleddene sammen hvis man har påført parfymen der. Da brister duftmolekylene, og parfymens naturlige utvikling blir forstyrret, sier Egeberg.
IKKE GNI HÅNDLEDDENE: - Unngå å gni håndleddene sammen hvis man har påført parfymen der. Da brister duftmolekylene, og parfymens naturlige utvikling blir forstyrret, sier Egeberg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Oppbevaring og holdbarhet

Mange av oss plasserer de lekre flakongene enten på baderomshyllen eller på et pyntefat på soverommet, man vil jo nyte synet av dem hver dag? Men, det er ikke akkurat de mest ideelle stedene for å sette dem.

- Det er to ting parfymer ikke tåler, og det er lys og varme. Lys er aller verst, UV-strålene ødelegger nemlig forbindelsene i duftmolekylene. Baderomshyllen er med andre ord ikke det ideelle stedet å ha parfymer. Reglene er egentlig de samme som for vin: Mørkt og kjølig, sier parfymespaltist Brochmann.

Kanskje har du hørt at du bør oppbevare parfymene dine i kjøleskapet, men det er faktisk bare en myte, sier Egeberg. Også hun anbefaler et kjølig og mørkt sted for parfymene dine.

- Mange har det kjøligere på soverommet enn ellers i huset, og da vil en skuff, eller eske være perfekt. Men, parfymen(e) du bruker ofte kan godt stå på badet, helst inne i et skap slik at det er mørkt mesteparten av tiden, tipser hun.

For noen er det lett å bruke opp en parfyme på kort tid, ja kanskje bare på noen måneder eller et halvår, mens andre bruker mye lengre tid. Enten fordi de ikke bruker parfyme hver dag, eller fordi de bytter på flere – alt etter dagsform og anledning.

Men, som med alle andre skjønnhetsprodukter, har også parfymer en utløpsdato. Hvor lenge en parfyme holder seg har alt med oppbevaring å gjøre.

- Det kommer helt an på hvordan du oppbevarer dem, så alt fra et år til flere år. Står de kjølig og mørkt kan de vare lenge – sollys  er faktisk duftens verste fiende, sier Egeberg.

Brochmann forteller at en parfyme aldri blir bedre enn når den er ny, men at de kan holde i årevis hvis de oppbevares riktig.

- Mange vintage parfymer kan oppnå skyhøye priser på Ebay. Dette fordi  de for eksempel kan inneholde ingredienser som ikke brukes lenger, elle har gått ut av sortimentet og folk er desperate etter å sikre seg yndlingsparfymen sin før den er borte for godt, forteller han.

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også