Fanget av Facebook?

Heidi Nordby Lunde er 35 år. Hun bor i en toroms som rommer nesten 60 par sko på Grünerløkka. Hun er singel, har ikke barn – men seks nieser og nevøer og en katt.

Sist oppdatert
¿ Når du har skrevet noe på nettet så ligger det der. Det er der om 50 år. Barna dine ser det. Foreldrene dine ser det. Arbeidsgiveren din ser det. Det er ikke så lett å slette som man forestiller seg, sier Heidi Nordby Lunde. (Foto: Anne Elisabeth Næss)
¿ Når du har skrevet noe på nettet så ligger det der. Det er der om 50 år. Barna dine ser det. Foreldrene dine ser det. Arbeidsgiveren din ser det. Det er ikke så lett å slette som man forestiller seg, sier Heidi Nordby Lunde. (Foto: Anne Elisabeth Næss) Foto: Anne Elisabeth Næss Anne Elisabe

Heidi går på byen to til tre ganger i uka, er vegetarianer, har røyket hasj, klina med Magnus Marsdal, forguder Orlando Bloom og har Ronald Reagan som forbilde.

Det tar ikke mer enn 10 minutter å tilsynelatende kartlegge livet til en av Norges mest kjente bloggere - Vampus. Et enkelt googlesøk var nok. Enten du blogger, har profil på Facebook, debatterer eller skriver kommentarer - alt lagres.

Personlig eller privat?

- Det er ting jeg sier langt ned i rødvinsglasset på sene kvelder med gode venner, og plutselig kommer folk jeg ikke kjenner som vet det samme. Det er litt spesielt, men jeg har jo valgt det selv, forteller Heidi.

Nachspiel, onenightstands, sterke politiske meninger, porno, hasj, familiedilemmaer og spiseforstyrrelser er blant temaene hun har blogget om.

- Jeg har skrevet personlig. Men det er greit å skille personlig fra privat, sier hun.

Du bestemmer

Ove Skåra i Datatilsynet mener mange tar altfor lett på hva de legger ut på nett. Tilsynet har nå satt i gang kampanjen "Du bestemmer" for å sørge for at vi blir mer bevisste Internett-brukere.

- Når du legger ut noe, se for deg den mest kritiske du kjenner - sjefen din, moren din eller hvem som helst. Still deg deretter spørsmålet: kan jeg tåle at dette står her om fem år? Du skal ikke være redd for å mene noe, men må være klar over at du kan bli møtt med det senere, forklarer Skåra.

Farlige Facebook:

Ingen grunn til fullstendig panikk, men vær klar over dette når du legger ut noe på Facebook:

  • Da du meldte deg inn i Facebook, sa du ja til at dine opplysninger og bilder kunne brukes til hva de vil, for eksempel i reklame.
  • Facebook følger ikke norsk lovgivning, men amerikansk - attpåtil i en svært liberal delstat.
  • Facebook forbeholder seg retten til å endre brukerbetingelsene når som helst.
  • Sett deg inn i avkrysningsvalgene for å beskytte informasjonen din best mulig.
  • Gi ikke fra deg hele e-postadresseboka ved innmeldingen. I tillegg til at det er uklokt, er det sannsynligvis i strid med avtalevilkårene med e-postleverandøren din.
  • Facebook lagrer alle adressene til venner du inviterer, uansett om de velger å melde seg inn eller ikke.
  • Ikke tro at informasjonen er hemmelig selv om du har en relativt lukket profil. For det første har Facebook mulighet til å bruke informasjonen hvor som helst - og stoler du virkelig på alle dine 300 "venner"?

Slett Facebook-profilen:

Ønsker du deg ut av Facebook, er det ikke bare å melde deg ut og tro at all informasjon om deg er borte. Profilen din ligger der fortsatt, den er bare ikke synlig. Opplysningene og bildene dine er fremdeles under Facebooks kontroll. Slik fjerner du profilen din tryggest mulig:

1. Gå inn på Privacy og gjør profilen din mest mulig privat - slik at færrest mulig kan gå inn på den.

2. Slett venner, dette må gjøres manuelt med Remove friend på hver enkelt.

3. Meld deg ut av alle grupper.

4. Slett alle opplysninger du har lagt ut om deg selv.

5. Slett meldinger på wallen, eventuelt de mest personlige.

6. Slett alle bilder du har lagt ut og be gjerne også andre som har lagt ut bilder av deg om å fjerne dem.

7. Be om å få endret navnet ditt under Change name.

8. Bytt e-postadresse under Account øverst i høyre hjørne.

9. Deaktiver kontoen din.

Hvis du vil slette noe fra nettet:

Slik går du fram dersom noen har lagt ut krenkende eller uønskede opplysninger eller bilder av deg:

1. Snakk med den ansvarlige, hvis du vet hvem som har lagt ut informasjonen. Dersom du ikke lykkes, prøv følgende:

2. Snakk med sideleverandøren. Noter ned adressen til innholdet du vil ha fjernet. Den første delen av adressen, for eksempel www.home.no eller www.online.no , viser hvem du kan kontakte. Leverandørene har ofte regler for hva kundene kan foreta seg og har gjerne misbruksteam som kan hjelpe deg. Finner du ikke ut hvem som er ansvarlig for domenet, kan du søke det fram hos norid.no for. no-domener, eller iana.org for andre.

3. Er saken svært alvorlig, anmelder du forholdet til politiet på hjemstedet ditt.

4. Datatilsynet kan samle opp flere klager mot samme ansvarlige, noe som kan gi deg en sterkere sak.

OBS: La du selv ut informasjonen du vil fjerne, kan det være vanskeligere. Spesielt på sider som er under redaksjonelt ansvar, for eksempel et debattforum på en nettavis. De vil sjelden fjerne innhold.

Kilder: Datatilsynet, dubestemmer.no, facebook.com, nettvett.no, teknofil.no og personvernkommisjonen.no

Denne saken ble første gang publisert 29/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også