Brun med fargerik mat

Mat som inneholder stoffet betakaroten gjør huden din mørkere.

En gyllen farge uten sol og uten selvbruning er mulig. Spis matvarer rike på betakaroten! (Foto: iStockphoto)
En gyllen farge uten sol og uten selvbruning er mulig. Spis matvarer rike på betakaroten! (Foto: iStockphoto) Foto: iStockphoto
Sist oppdatert

Solas UV-stråler er farlige, og selvbruningskrem er klissete og lukter rart. Hva med rett og slett å spise deg brunere?

Smart stoff

Betakaroten er navnet på vidundermiddelet som skal brune huden vår innenifra. Vi spurte ernæringsfysiolog hos DinKost.no, Gunn Helene Arsky, om dette virkelig er tilfelle?

- Ja, det stemmer!

Hva er det som skjer i kroppen når vi spiser betakaroten?

- Betakaroten er et fettløselig, guloransje fargestoff som har A-vitamineffekt i kroppen. Spiser vi mye, vil underhudsfettet farges oransje, og vi ser brune ut, forklarer hun.

Velg riktig mat

Fargesterke grønnsaker og frukter som gulrot, rosa søtpotet, spinat, grønnkål, papaya, aprikoser og tørkede aprikoser er eksempler på matvarer rike på betakaroten.

- For å få en effekt på huden, må du spise en eller flere av disse matvarene daglig, påpeker.ernæringsfysiologen.

Helt ufarlig

Ni år tilbake advarte ernæringseksperter, på bakgrunn av et finsk studie, mot å spise for mye betakaroten. Men i dag er det ingen eksperter som mener dette lenger.

På den andre siden viser enkelte studier at naturlig betakaroten forebygger kreft, melder nettstedet Mat&Helse.

- Betakaroten fra mat er helt ufarlig. Det gjelder også selve brunfargen - den er ikke farlig, selv om du skulle bli helt oransje, beroliger Gunn Helene.

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også