Når kollagenet i brystene mister elastisitet, blir brystene gradvis slappere. Kutter du røyken, holder de seg faste lengre! (Foto: iStockphoto)

Lege Jennifer Wider har tegnet en tidslinje for britiske Cosmopolitan, over hvordan bryster utvikler seg etter at de er fullt utvokste.

20-årene

Når du er i 20-årene har brystene dine sin genetisk forhåndsbestemte størrelse, og brystvevet er på sitt mest faste.

I denne alderen er sannsynligheten høyest for at du utvikler en godartet svulst eller cyste - en smertefri, fast klump som ikke vokser videre.

30 pluss

Tidlig i 30-årene begynner kollagenet som holder brystene faste å miste elastisitet, og de fleste kvinner opplever at brystene blir litt slappere i denne alderen.

Røyker du, kan slappheten bli mer merkbar fordi kjemikalier i tobakk bryter ned kollagen.

Faren for brystkreft er større når du runder 30, og ifølge britiske Cosmopolitan får cirka 1 av 250 sykdommen i denne alderen. Månedlige undersøkelser på egenhånd og årlige undersøkelser av lege anbefales.

40 minus

I slutten av 30-årene vil både gravitasjon og graviditet ha gjort "tvillingene" mindre faste. Graviditet kan også gjøre brystvortene mørkere.

Noen anbefaler at kvinner over 35 bør få gjennomført mammografi, mens andre mener dette er viktigst for kvinner over 40.

Kilde: Cosmopolitan

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!