Champagne

© iStockphoto

Vi drikker champagne som aldri før, salget på Vinmonopolet stiger og vi er inne i den virkelig store champagnesesongen.

Et rimelig knallkjøp

Art of Taste har derfor testet champagne fra Polets fullsortiment. Det var meget høyt nivå på de aller fleste i denne omgangen, men det var spesielt tre som utmerket seg.

Prismessig var det 300 kroner i forskjell på to av dem, og vi vil derfor trekke frem den rimeligste som må betraktes som et knallkjøp:

Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, ekstra Brut, kr 249,90.

Les mer om testresultatet her!

Gyllen, strågul på farge. Ren, frisk duft med mineralsk preg, grønne epler, sitrus, gjær og et hint av toast. Frisk, tørr smak med middels fylde, bra lengde og balansert syre. Syrlig frukt med mineralsk preg.

Med like mange poeng, men med noen hundrelapper i forskjell, er disse to også også champiser til festen:

Moët & Chandon Grand Vintage 2000, kr 419,70.

Gyllen, strågul på farge med snev av grønnskjær. Ren, mineralsk duft med preg av epler, sitrus, gjær og et snev av toast. Frisk og tørr på smak med fin konsentrasjon i frukten, høy syre, bra lengde, og god fylde. Rik frukt med veldig syrlig mineralpreg, god lengde.

Cuvée Orpale Blanc de Blancs 1996, Brut, kr 549,80.

Gyllen, strågul på farge. Ren, rik duft av mineraler, gjærbakst, epler, kaffe, ristet brød og sopp. Frisk, og tørr smak med god konsentrasjon, bra lengde og god fylde. Svakt toastpreg med rik, søtlig frukt og mineraler i avslutningen.

Champagne til julemat

De fleste av oss drikker champagne som aperitiff, men champagne er også veldig godt til mat. Nå når vi allerede er godt inne i julebordsesongen, og jul og nyttår står snart for tur, kan vi også anbefale å drikke disse sprudlende boblene til den tradisjonelle norske julematen.

Om man velger en champagne med høy syre og god fruktsødme, vil dette passe utmerket til både fet, salt og røkt mat.

Les mer om testen her, både resultat, testpanel og testmetodikk.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!