Selv om denne sommeren ikke akkurat har bydd på grillmuligheter i fleng, blir man fort lei av pølser og koteletter. Hvorfor ikke prøve noe søtt på grillen?

Absolutt frukt

Når det kommer til å grille dessert, er det først og fremst ulike typer frukt som står i høysete. Grilla frukt med spenstig tilbehør passer utmerket etter middagen på årets hagefest.

- Frukt til dessert er sunt. Sper du på med yoghurt eller kesam, får du protein og kalsium også, påpeker ernæringsfysiolog hos DinKost.no, Gunn Helene Arsky.

Men for all del, det trenger ikke være såå sunt.

- Tar du isen - ja, så er kanskje sunnheten kommet litt baki bakleksa, men det er jo nydelig innimellom, sier hun.

Alt er mulig

Hva du skal grille, og hvilket tilbehør som passer til, er totalt opp til fantasien din.

- Det aller meste går an, det gjelder bare å være litt kreativ, oppfordrer Gunn Helene.

Eksperten anbefaler deg å prøve fruktspyd, grillede ananasringer og jordbær med balsamicoeddik i liten foliepakke.

Noen gode råd og vink?

- Ikke grill rett over flammene. Ha gjerne på en marinade før du griller. Grilla frukt maker fortreffelig med vaniljekesam, vaniljeyoghurt eller en deilig iskrem!

Søte oppskrifter

På nettsiden Artoftaste.no finner du mange deilige oppskrifter på grillmat, både middag og dessert. Her er et par fristende eksempler.

Grillede bananer med bringebærsmør

4 stk banan
50 g smør
3 ss bringebærsyltetøy
1 ts appelsinskall

Rør sammen smør, bringebærsyltetøy og revet appelsinskall. La det stå i kjøleskapet i 1 time. Grill bananene med skallet på til de er helt svarte. Splitt opp skallet og server dem med bringebærsmøret.

Tips: I stedet for å lage bringebærsmør, kan du bruke rømme smakt til med bringebærsyltetøy og appelsinskall.

Grillet ananas

1 stk moden ananas

Fersk ananas er blant de beste typer frukt som kan grilles. Du kan servere ananas ved siden av maten. Den kan også serveres som dessert, alene eller med iskrem til. Grillen bør ha høy temperatur, og ananasen skal grilles like over kullene.

Skjær ca 1 cm av begge endene av ananasen. Sett den flate bunnen av ananasen på kjøkkenbenken og bruk en kjøkkenkniv til å fjerne skallet. Del ananasen i to på langs.

Legg hver halvdel av ananasen på benken med den flate siden ned, og skjær i 1 cm tykke skiver. Dypp kjøkkenpapir i olje og gni på grillristen. Legg ananasskivene på grillen. Grill skivene på begge sider (3-5 minutter på hver side) til de er ferdige.

Tips: Dypp de ferdige ananasskivene i ristet kokos eller ristede nøtter før servering.

For flere oppskrifter, se her!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!