Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Illustrasjonsfoto: iStockphoto © Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Kjønnsrollene har vært gjenstand for enorme forandringer de siste 100 årene. Det blir spesielt tydelig når man tar et dypdykk ned i historien og ser hva slags råd kvinner og menn har fått for å opprettholde et godt ekteskap.

Rådene du finner i for eksempel på Detnye.no i dag er ganske mange mil unna oppfordringene unge kvinner fikk for hundre år siden.

1913-råd for kvinner:

Mange selvhjelpsbøker ble skrevet rundt første verdenskrig. Avisen Daily Mail har tidligere publisert utdrag fra Dont's for Husbands and Wifes, skrevet i 1913 av en kvinne ved navn Blanche Ebbutt.

Her er noen av de viktigste rådene hun ga til unge husfruer på den tiden:

- Ikke la ham lete rundt i huset etter deg når han kommer hjem fra jobb. Lytt etter nøkkelen i døra og møt ham med det samme han kommer inn.

- Aldri si "Var det ikke det jeg sa" til mannen din selv om du noen ganger skulle føle deg fristet. Det hjelper ikke for noe, og han føler seg langt bedre om du lar være å si det selv om du hadde rett.

-- Ikke vær misfornøyd og føl at mannen din er lite mandig selv om han er liten, tynn og svak. Det å være en mann avhenger ikke bare av fysisk styrke.

-- Ikke la ektemannen din ta på seg et lilla slips til grønne sokker. Hvis han er så uheldig å mangle fargesans, må du hjelpe ham med å velge de riktige kombinasjonene.

-- Husk å gi mannen din komplimenter! Hvis han kler seg pent når dere skal i operaen, fortell ham det. Eller om han har gjort en god jobb med kyllingene eller hagen: Fortell ham det.

1913-råd for menn

Også mennene får gode råd av den kvinnelige forfatteren.

Her er det 1913-mennene måtte huske på for å få et godt forhold til kona:

-- Ikke snakk nedlatende til din kone. Hun er like intelligent som kollegaene dine, men mangler muligheten til å vise det.

- Ikke si til kona di at hun kaster bort tiden ved å lese, selv om hun bare leser romaner.

- Ikke kritiser kona di sin matlaging, måten hun synger på, spiller bridge - eller noe annet hun gjør.

- Ikke øk mengden gjøremål for kona di ved å la tingene dine ligge og slenge rundt omkring. Dersom du ikke er ryddig av natur, vær i det minste omtenksom.

- Ikke prøv å styre livet til din kone. Selv en kone er et individ, og må få handlingsrom.

- Ikke forbehold vitsene dine for dine mannlige venner. La også din kone få høre dem.

Kilde: Daily Mail

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!