Kjendiser for veldedighet

Det er god butikk for kjendisene å gi bort litt penger til verdige formål.

Foto: WireImage/All Over
Sist oppdatert
Foto: WireImage/ All Over Press
Foto: WireImage/All Over
Foto: WireImage/All Over Press
Foto: WireImage/All Over Press

Superparet David og Victoria Beckham har fått anerkjennende nikk fra britiske hoder etter at det nylig ble kjent at de har gitt bort nok en rullestol. 13 år gamle Oliver Rycraft, som kjemper mot sin fjerde hjernesvulst på seks år, fikk en rullestol til drøyt 35 000 kroner av kjendisparet.

Beckhams har også tidligere gitt bort rullestoler til barn i nød - i august i fjor ble det for eksempel kjent at de ga bort en rullestol til fem år gamle Lucy som har cerebral parese. I 2004 ga de i tillegg bort åtte rullestoler via en stiftelse som hjelper unge med fysiske og psykiske lidelser.

Kate Moss forsøkte også å bedre litt på imaget sitt denne uken, ved å delta i en veldedighetsforestilling med den britiske komiserien Little Britain.

Det er dessuten en populær aktivitet for Hollywoodkjendiser å delta i veldedighetsgallaer, der de betaler store summer for å spise middag med kjendisvennene sine, til inntekt for et verdig formål. Innimellom deltar også eliten fra musikkindustrien på veldedighetsinnspillinger, der inntektene går til et godt formål.

Men det skal mer til enn å delta på et par veldedighetsgallaer eller synge noen strofer i studio hvis du skal bli regnet som en stjerne med stort hjerte. Derfor har det nærmest gått sport i å finne verdige formål å støtte for de største kjendisene.

Populær kamp mot fattigdom

Kjendiser har den fordelen at de kan få gjort ting politisk når de engasjerer seg - bare i kraft av å være et kjent ansikt. Flere av kjendisene har derfor, i tillegg til å donere penger, lånt bort ansiktet sitt og tiden sin for å skape oppmerksomhet rundt enkeltsaker.

En av disse enkeltsakene som for tiden skaper størst engasjement innen kjendisverdenen, er kampen mot global fattigdom. Bono, som er en av pionerene innen denne bevegelsen, tok seg blant annet tid til en prat om temaet med daværende statsminister Bondevik, da U2 spilte konsert i Oslo i fjor.

Bono er også en av de mest sentrale personene i kampanjen Make Poverty History. Med seg på laget har han blant andre Al Pacino, Bob Geldof, Cameron Diaz, Claudia Schiffer, Emma Thompson, Hugh Grant, Jennifer Garner, Jude Law og Sugababes.

George Clooney har også engasjert seg sterkt i denne kampanjen. Han var dessuten en av dem som hjalp til med å sette søkelyset på Darfurkatastrofen gjennom Rock for Darfur. I tillegg engasjerer han seg i fattigdomskampanjen ONE Campaign - der han har følge av blant andre Ellen DeGeneres, Liam Neeson, Lindsey Lohan, Matt Damon, Orlando Bloom, Penelope Cruz, Salma Hayek, Steve Buscemi og Tom Hanks.

Kjente FN-ambassadører i fleng

Kjendiser som engasjerer seg for Afrika har blitt nærmest en klisjé, etter alt oppstyret rundt Madonnas adopsjon av lille David fra Malawi. Men lenge før adopsjonshysteriet begynte, har Madonna engasjert seg i det fattige lille landet i Afrika.

Angelina Jolies kamp mot den afrikanske fattigdommen er også godt kjent, og etter at hun fikk med Brad Pitt på laget, har de blitt kjendisveldedighetens store superpar. Angelina har blant annet engasjert seg gjennom sin status som goodwill-ambassadør for FN. Samme status har Ewan McGregor, som har kampen mot AIDS som en av sine kjerneveldedighetsområder.

Blant de kjente FN-ambassadørerene finner vi også Nicole Kidman, Giorgio Armani, Ralph Fiennes, Robbie Williams, Roger Moore og Shakira. Av norske FN-bidragsytere er kronprins Haakon av de mest sentrale, i tillegg til Ole Gunnar Solskjær, Sissel Kyrkjebø, Johan Olav Koss og Vendela Kirsebom Thommessen. Kronprinsesse Mette-Marit er dessuten spesialutsending for FN-organet UNAIDS.

Støtter i det stille

Men kjendisene støtter også de mindre omfattende veldedighetsformålene. Cindy Crawford er en kjent motstander av pelsindustrien, mens Mariah Carey i lang tid har vært en anonym støtter av fondet for frisk luft.

Michael J. Fox har engasjert seg sterkt for å få politisk flertall mot forbudet mot stamcelleforskning i USA, en forskning som kan bidra til å løse gåtene rundt sykdommer som parkinson. Filmstjernen er selv rammet av sykdommen.

Men det aller viktigste om man er kjendis og vil gi bort penger, er å ikke skryte av det. Da britiske tabloider ville få svar fra Beckhams om pengene de hadde gitt bort til den kreftsyke gutten, var svaret fra en talsmann:

- De liker å hjelpe der de kan, men vil ikke kommentere slike saker.

(Kilder: Ananova.com, BBC News, Forbes Magazine, Looktothestars.org)

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2006, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også