Freshe øyne på 1-2-3

Slik får du hvite, friske øyne

Allergi, støv eller natterangel? Slik får du hvite, friske øyne.

HVITT BLIKK: Angelina Jolie har vakre øyne - til tross for seks barn ser det ikke ut som nattevåk og tidlige morgener har tatt sin toll på skuespillerinnen.

HVITT BLIKK: Angelina Jolie har vakre øyne - til tross for seks barn ser det ikke ut som nattevåk og tidlige morgener har tatt sin toll på skuespillerinnen. Foto: FOTO: Stella Pictures

Publisert Oppdatert

Det er nesten for en ungdomskilde å regne det å kunne skilte med friske, hvite og uthvilte øyne.

Alle vil vi ha et freshe øyne og et våkent blikk, men mange sliter med øyne som er både røde, tørre og hovne. Allergi, støv, nattevåk, fylla eller altfor mange timer foran TV-en eller laptopen, det er ingen tvil om at ingen av delene akkurat gjør underverker for øynene dine.

Og få ting avslører en hedonistisk livsstil mer enn blodskutte øyne. Men det er ikke bare fest og fyll som kan gjøre det hvite i øyet ditt mindre hvitt, her er det mange faktorer som spiller inn. Og mange måter å hanskes med problemet på.

Visste du for eksempel at spinat og rosenkål er bedre for øynene dine enn mange andre grønnsaker? Og at det ikke er særlig smart å benytte seg av allergi-øyedråper om du ikke har allergi - selv om du faktisk får hvite fine øyne av det? Og hva med de berømmelige agurkskivene - har det egentlig noe for seg?

Derfor blir man rød på øynene

SJELENS SPEIL: Alle ønsker seg friske hvite øyne, men hvordan får man det?

SJELENS SPEIL: Alle ønsker seg friske hvite øyne, men hvordan får man det? Foto: FOTO: Colourbox

Derfor blir de røde

Ifølge Apotek 1 kan øyne som ser røde ut ha flere årsaker.

1. Naturlige aldersforandringer.

Eldre mennesker har ofte nedsatt tåreproduksjon.

2. Sykdommer

3. Bruk av legemidler

4. Hyppig og langvaring bruk av dataskjerm

- Dette fører til nedsatt blinking, noe som igjen gjør øyet tørt og rødt, forklares det på apotekets nettside.

5. Aircondition

6. Lav luftfuktighet

- Dette virker uttørkende på øyet slimhinner.

7. Dårlig inneklima

8. Tobakksrøyk

- Mange får tørre øyne som klør og renner om man blir utsatt for tobakksrøyk.

9. Vind

10. Sminke

- Sminkepartikler som kommer inn i tårevæsken vil kunne irritere og virke uttørkende på øyet.

Rødheten som vi ser i øyet kommer til syne når blodårene i den hvite delen utvider seg, står det forklart på det anerkjente amerikanske sykehuset Mayo Clinic.

- Om man har utelukket sykdom og allergi, er det oftest mangel på søvn og for mange timer foran en TV eller dataskjerm som er årsaken til at øynene ser røde og trøtte ut, forklarer optiker Simon Kay hos Specsaver til Alt for damene.

Det finnes mange tiltak som kan forhindre og behandle øyeplager, og heldigvis er ikke gode råd nødvendigvis dyre. Ifølge nettstedet Daily Glow finnes det flere måter å raskt kurere øyne som av røde av trøtthet og stress på.

Søvn og hvile

Ja, det er nettopp så enkelt. Ifølge det amerikanske National Institutes of Health er nemlig sove det aller beste du kan gjøre om øynene dine ser trøtte og røde ut.

- Om natten rehydreres øyet og fuktigheten man har mistet om dagen erstattes. Seks til åtte timer hver natt er det anbefalte minimum, står det forklart i en artikkel på instituttets nettsider.

- Øynene restituerer seg når man sover. De trenger også en pause.

Datamaskin

De aller fleste av oss har datamaskin, laptop eller nettbrett hjemme, og mange tilbringer også arbeidsdagen foran en dataskjerm.

- Stråling har et svært uttørrende effekt på øyet, forklarer optiker Simon Kay.

Kay foreslår følgende om du jobber foran en datamaskin og plages av røde slitne øyne:

1. Pass på at lyset i rommet du arbeider i er riktig. For mye eller for lite lys kan føre til at du anstrenger øyet for mye. LCD skjermer er bedre for øyet i de fleste tilfeller.

2. Pass på å blinke ofte slik at øyet kan rehydreres.

3. Ta hyppige pauser fra skjermen.

Kalde kompresser

- En rask fiks på trøtte såre øyne er å legge seg ned, lukke øynene og ha kalde kompresser på øyelokkene, forklarer Annkarin Svendsen ved Karl Johan Hud & Kroppspleie.

- Bruk myke bomullsdotter dyppet i iskaldt vann. Dette vil lindre såre øyne og hjelpe til med å gjøre at de ser mindre hovne ut.

Spis øynene friske

Det er ikke det første man tenker på når det gjelder å behandle øyet, men hva du spiser har faktisk noe å si også for denne delen av kroppen. Ifølge nettstedet msnbc har faktisk forskning funnet frem til at det er noen typer mat du burde passe ekstra godt på å få i deg om det er øyehelsen din du vil forbedre.

- De viktigste næringsstoffene som beskytter og gjenoppbygger øyet er de som er rik på antioxidantene betakaroten, vitamin C, vitamin E, lutein, sink og omega 3 fettsyrer, forklarer journalist Joy Bauer på nettstedet, og referer til forskning utført av det amerikanske National Eye Institute.

- Du burde for eksempel inkludere de følgende i din daglige diett: Gulrøtter, paprika og rosenkål for masse vitamin C. Magert rent kjøtt som kalkun inneholder mye sink som også er bra for øyet.

Klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten bekrefter at kosthold i stor grad påvirker alle deler av kroppen, også øyet, og foreslår å spise nok av følgende:

- Søtpoteter har masse betakaroten, og spinat inneholder mye både betakaroten og vitamin C. I tillegg er det viktig også her å huske på nok sunt fett i kostholdet, gjerne fra fet fisk som laks, makrell eller sardiner, forklarer Hamelten til Alt for damene.

Ifølge studier utført av National Eye Institute kan det å spise rikelig med mat som inneholder omega 3-fettsyrer hjelpe til med å beskytte og ta vare på de ørsmå blodårene i øyet.

Og ikke bare vil et sunt og næringsrikt kosthold bidra til frisk kropp, bedre helse og dermed friskere øyne, men du kan også bruke mat som mer direkte behandling av slitne røde øyne.

- Agurkskiver på øyelokkene vil virke lindrende og kjølende på trøtte øyne, forklarer Annkarin Svendsen.

- Det samme vil faktisk skiver av rå potet gjøre.

Kalde teposer er noe mange sverger til som også skal gjøre samme nytten.

Produkter som kjøler

De aller fleste kosmetikkprodusenter har produkter som skal lindre slitne øyne.

- Gelekrem eller en annen kjølende øyekrem rundt øynene vil være umiddelbar hjelp, forklarer make-up artist for MAC, Aidan Corcoran.

- La det virke i fem minutter og vask av med fuktig klut. Det finnes også en del øyemasker som virker kjølende og oppstrammende på huden under øyet, disse vil nok også kunne gi effekt ved røde slitne øyne.

Juks øynene hvitere

Om du strever med øyne som ikke er så hvite som du skulle ønske, går det fint an å jukse seg freshere i ansiktet.

- En underlagskrem eller concealer som er hakket lysere enn den naturlige hudtonen din vil gjøre at rødfargen i øyet virker mindre rød, forklarer Corcoran.

FRISK I EN FEI: Agurk skal hjelpe, potet likeså. Å kjøle ned slitne øyne med frukt er et kjent kjerringråd.

FRISK I EN FEI: Agurk skal hjelpe, potet likeså. Å kjøle ned slitne øyne med frukt er et kjent kjerringråd. Foto: FOTO: Colourbox

- Litt highlighter like under buen på øyenbrynet vil også åpne opp øyet og gjøre at det ser friskere og mer våkent ut. Velg gjerne en highlighter i kremform, som lar seg blande mest mulig naturlig med huden din.

Finn årsaken før du behandler

Produkt- og fagsjef hos Krogh Optikk, Rita Aadne Ludviksen, er opptatt av at man alltid bør søke å finne ut av årsaken til at øyet blir rødt og irritert.

- Det aller første man burde finne ut av, og som kanskje er nærliggende å undersøke, er jo å gå til en øyelege eller optiker og finne ut av om man trenger noen slags form for synskorrigering.

-Tilstrekkelig beskyttelse fra vær og vind, som for eksempel å bruke solbriller når det er sterk sol ute, er en annen viktig faktor i det å holde øynene sunne og friske.

Ludviksen forklarer at om man sliter med å overanstrenge øyet sitt, vil dette også ofte resultere i røde og trøtte øyne.

- Neste steg, om det viser seg at man ikke har behov for linser eller briller, burde være å besøke en lege for å finne ut om man har noen slags form for allergi, da mange typer allergier ofte gir symptomer som røde, hovne og kløende øye.

-Det er absolutt viktig å finne ut av at det ikke er noe mer alvorlig som ligger til grunn for at man har røde øyne, bekrefter lege Gry Tøfte-Furu på Høybråten Legekontor i Oslo.

Øyedråper

I utlandet får man kjøpt flere typer øyedråper, blant annet den populære Clear Eyes Redness Relief, som reklamerer med friske hvite øyne på et blunk. Denne, og mange lignende produkter, er ikke til salgs i Norge fordi den inneholder stoffer som er forbudt for salg over disk.

-Denne typen øyedråper inneholder et adrenalinlignende stoff, som jo selvfølgelig har en umiddelbar effekt, men som også kan ha både bivirkninger og sideeffekter, forklarer Tøfte-Furu.

LINDRE: Det finnes dråper som skal gjøre det hvite i øyet mer hvitt, men er det heldig å benytte seg av disse?

LINDRE: Det finnes dråper som skal gjøre det hvite i øyet mer hvitt, men er det heldig å benytte seg av disse? Foto: FOTO: Colourbox

-Adrenalinstoffet setter i gang en prosess i kroppen når det dryppes i øyet, og man skal jo huske på at alle medisinske produkter har et aktivt virkestoff, som da gjerne vil ha en eller annen bivirkning.

Et norsk preparat som kan ligne i virkemåte på Clear Eyes er allergimedisinen Spersallerg. Denne selges uten resept på norske apoteker, og benyttes av mange som lider av allergi. Spersallerg vil, fordi blodkarene i øyet trekkes sammen når den påføres, gi hvitere hvite i øyet. Men før du løper og kjøper, bør man også få med seg at ifølge Felleskatalogen kan Spersallerg, som klassifiseres som Antihistamin og vasokonstriktor, ha bivirkninger som svie, tørrhet i øynene, forhøyet blodtrykk og hodepine.

Tøfte-Furu forklarer:

- Å begynne å ta medisiner som er tiltenkt noen med allergi om man da ikke har denne diagnosen er absolutt ikke å anbefale, forklarer allmennlegen.

- Alle medisinske virkestoffer har bivirkninger, og selv om allergimedisiner i utgangspunktet ikke er farlige og svært ofte vil gi effekten hvitere øyne fordi blodkarene i øyet trekkes sammen, så bør man ikke ta disse om man ikke da faktisk har en allergi.

Her er Ludviksen helt enig, og fradråder på det sterkeste å behandle med et medisinsk stoff før man eventuelt har en diagnose.

- Det viktigste å huske på her er at alt det man drypper i øyet kommer også videre inn i kroppen, forklarer Ludviksen.

- Å dryppe noe i øyet for å skjule symptomet før man har funnet årsaken til at øyet er rødt, vil aldri være anbefalt.

Les også:

Dette tenker gutta om badedrakten din

Disse skjønnhetsproduktene burde alle ha i badeskapet

Her er sannheten om skjønnhetsmytene

Slik blir du kvitt pigmentflekker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning