Så fort mineraloljen er borte fra overflaten, vil leppene være like tørre som før du smurte dem. Dette gjør at man kan føle seg "avhengig" av leppepomade, fordi det hjelper ikke til med å tilføre fett eller pleie til leppene.

Mange lever i den tro at det ikke er lurt å bruke leppepomade fordi man kan bli avhengig. Dette er feil.

- Avhengighet er et negativt ord, som ikke er riktig i denne sammenheng, sier Elisabeth Engzelius, fagansvarlig hos Clinique Madeleine.

Leppene våre produserer svært lite fett selv, og derfor blir de fort tørre og såre. I tillegg gjør tørt miljø og et røft klima at leppene trenger mer fett enn de selv klarer å produsere, og derfor føles det godt å tilføre de fukt og næring.

- Dersom du føler behov for å smøre leppene, er det fordi leppene trenger mer fuktighet for å unngå å bli såre og sprukne. Er leppene såre og sprukne, er de antatt mer mottakelige for infeksjoner, forklarer Engzelius.

Derfor føler du avhengighet

Grunnen til at en kan føle seg avhengig er at det brukes feil produkter på leppene, eller rettere sagt feil ingredienser.

- Leppepomade med mye mineralolje må smøres ofte på leppene fordi den ikke trekker ned i huden, forteller Engzelius.

Mineralolje legger seg kun utenpå leppene og gjør de myke på overflaten. Så fort mineraloljen er borte fra overflaten, vil leppene være like tørre som før du smurte dem. Dette gjør at man kan føle seg "avhengig" av leppepomade, fordi det hjelper ikke til med å tilføre fett eller pleie til leppene.

Mineralolje kan i ingredienselister også kalles paraffin oil , paraffinum liquidum , parafin , petrolatum, petroleum, vaselin eller cera microcristallina.

Løsningen

Løsningen er så enkel som å velge leppeprodukter som trekker ned i huden, og gir leppene fett og næring.

Gode ingredienser er fett fra planteoljer, som for eksempel sheasmør og jojobaolje, eller voks som blant annet bivoks eller plantevoks.

Solbeskyttende ingredienser er også viktig for å beskytte leppene mot skadelige UV-stråler.

Bruk en mild skrubb på leppene

I tillegg til å velge et produkt med riktige ingredienser, er det også lurt å bruke en mild skrubb på leppene.

- Bruk en mild leppeskrubb. Ikke bruke ansiktsskrubb på leppene, det blir for røft. Leppene er svært sensitive, og kan reagere negativt om en bruker for sterk skrubb, sier Engzelius.

Leppeskrubben fjerner de døde hudcellene, sånn at de friske hudcellene lettere kan ta opp næringen fra leppeproduktene.

Det finnes egne leppeskrubber i de fleste kosmetikkforretninger.

Finn de rette produktene

Det er ikke alltid like lett å finne de riktige og gode produktene, men vi har hjulpet deg et stykke på vegen.

Se vår store test av leppepomader, og finn hvilke som inneholder de gode ingrediensene.

GODE VALGT: Disse leppepomadene er gode valg. © FOTO: Produsentene

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!