Fakta om håravfall

Derfor mister du hår

Gener, amming, krølltang og børsting: Det kan være mange grunner til at håret ditt faller ut.

TA VARE PÅ HÅRET: Noen typer håravfall kan faktisk forhindres.
TA VARE PÅ HÅRET: Noen typer håravfall kan faktisk forhindres. Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Alle mister hår, hver eneste dag. Når du dusjer, føner håret og ikke minst når du drar hårbørsten gjennom det; og det beste av alt: Det er helt normalt. Faktisk er det innefor normalen å miste så mange som mellom 50 og 100 hårstrå daglig.

Det er hårets livssyklus, og der hvor ett hårstrå faller ut, erstattes det raskt av et nytt.

Men hva når du plutselig oppdager at du mister mer hår enn det som strengt tatt kan regnes som normalt? Når kammen er full av hår, eller du skimter hodebunnen der hvor det for bare litt siden var tykt flott hår? Mange opplever mer håravfall i perioder, men hva kommer det egentlig av? Og kan vi forhindre det?

Hårets syklus forstyrres

Ifølge nettstedet Webmed kan håravfall oppstå når hårets naturlige syklus blir forstyrret.

- Tenk på håret ditt som planter i en hage, forklarer nettstedet.

- Hvor bra hagen vokser - og hvor sunt håret er - kommer helt an på hva som foregår under overflaten.

Webmed forklarer at alle ting som kan virke forstyrrende på hårets naturlige vekstsyklus, kan resultere i hår som vokser for sakte, eller rett og slett faller ut.

- Medisiner, sykdom, infeksjoner og kjemikalier er alle syndere her , og kan stoppe håret fra å formes og vokse riktig.

IKKE SLIT PÅ HÅRET: Unødvendig mye vasking, børsting og styling kan også føre til at du mister hår.
IKKE SLIT PÅ HÅRET: Unødvendig mye vasking, børsting og styling kan også føre til at du mister hår. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

- For å forstå håravfall, er det viktig å forstå hvordan håret vokser, forklarer frisør Lill Signe Larsen hos Hairport til Altfordamene.no

- Håret vokser i ulike faser, og så mye som 90 prosent av håret du til enhver tid har på hodet er i det som kalles voksefasen, eller den anagene fasen, som kan vare i alt fra 2 til 8 år.

Frisøren forklarer at den katagene fasen, eller overgangsfasen, i motsetning bare varer i 2-3 uker, og er den perioden hvor hårsekken krymper.

- Så faller det ut, forklarer Larsen.

Mange grunner til hårtap

- Håravfall er et veldig kompleks spørsmål hvor det finnes mange uløste gåter, forklarer kreativ leder hos På Håret, Peter Vonkunz Brun.

- Det finnes mange grunner til at kvinner i ulike faser av livet opplever håravfall, noen mer kompliserte og alvorlige enn andre.

Frisøren forklarer at genene dine kan være synderen.

- Men som regel er menn mer utsatt for hårtap av genetiske årsaker enn kvinner, hvor problemet oftere har med stress, kosthold og slitasje på håret å gjøre.

Medisinske årsaker

Ifølge nettstedet Webmed kan det være ulike medisinske årsaker som ligger til grunn for at håret faller ut.

- Graviditet, blodmangel og problemer med stoffskifte kan alle ha en innvirkning på håret, forklarer nettstedet.

Andre syndere kan være autoimmune sykdommer, PCOS eller hudsykdommer som for eksempel psoriasis.

- Amming er ofte en større årsak til at kvinner opplever håravfall enn selve graviditeten, forklarer Larsen.

- Når kvinner ammer, får morsmelken førsteprioritet hva næringsstoffer angår, slik at resten av kroppen ofte kommer i andre rekke, noe som blant annet kan resultere i svekkede hårrøtter.

Ikke stress og husk å spise sunt

En annen stor faktor som knyttes til håravfall er stress - et problem mange kvinner kjenner på kroppen i en hektisk hverdag.

- Stress, som er en av dagens store hverdagsutfordringer, kan føre til en hormonell ubalanse som igjen kan føre til hårtap, forklarer Vonkunz Brun.

- Vekttap eller aggressiv slanking er også mulige syndere om man opplever mer håravfall enn normalt. Lykkes du i å gå ned i vekt, kan nemlig baksiden av medaljen være at det går ut over håret.

Hårtap som følge av vektnedgang er man spesielt utsatt er du dersom du følger en svært kaloribegrenset diett som gjør at du går raskt ned i vekt.

Og i likhet med huden vår, er også håret en skikkelig sladrehank om man slurver med kostholdet og lever et usunt liv.

- Absolutt, en usunn livsstil og et dårlig kosthold kan ha en negativ effekt på håret og føre til håravfall, forklarer art director og kreativ leder hos Auster Salon & Academy, André Auster.

- Håret er jo avhengig av konstant tilførsel av næringsstoffer, og mangler dette, vil jo dette naturligvis få følger for hårhelsen.

VÆR VARSOM: Ikke vær for røff når du grer håret, det kan faktisk resultere i å det faller ut.
VÆR VARSOM: Ikke vær for røff når du grer håret, det kan faktisk resultere i å det faller ut. Foto: FOTO: Thinkstockphotos.com

Spis håret sunt

Vonkunz Brun argumenterer også for et sunt kosthold:

- Kroppen er et varelager som du hele tiden fyller på med det du spise og drikker. Og fyller du dette lageret med gode råvarer, vil lageret kunne fordele dette bedre rundt om i kroppen. Men det er faktisk slik at kroppen har en rangeringsliste på hva som er viktig og mindre viktig, og håret kommer - naturlig nok - ganske så langt ned på denne listen, og langt etter andre mer vitale organer og funksjoner. Derfor er det desto viktigere for et sunt hår at det du spiser er så næringsrikt og sunt som mulig.

Ernæringsfysiolog Gunn Helen Arsky er enig:

- Vær påpasselig med å få i deg både vitaminer og mineraler om du vil ha sunt sterkt hår. Nesten alle vitaminene spiller en direkte eller indirekte rolle i dannelsen av nytt hår, men noen av vitaminene har en mer vesentlig rolle enn andre.

Her er vitaminene håret må ha:

Vitamin A sørger for at de hårproduserende cellene i hodebunnen vokser og gjør jobben sin som de skal. Om du lider av vitamin A-mangel, kan det resultere i hårtap og flass som følge av at celleavfall hoper seg opp i hårsekkene.

Vitamin B6, folat og B12 er viktig for dannelsen av hemoglobinet i de røde blodcellene. Hemoglobinet tilfører oksygen til alle kroppens celler, og uten tilstrekkelig med oksygen vil cellene i hodebunnen kunne produsere skadet hår, øket hårtap og saktere gjenvekst.

Vitamin C er indirekte med på å holde håret sunt, ved å sørge for godt hold i bindevevet rundt hårcellene.

Ikke flett håret eller børst for hardt

Man skal lide for skjønnheten er det noe som heter, og er det noen som gjør dette daglig, så er det håret ditt.

- For mye og kraftig børsting kan resultere i at hårstråene knekker, forklarer Boye.

- Om du børster for mye og feil vil du kunne knekke - og børste ut - hårstrå som ellers er friske og sunne.

Fletter og andre frisyrer som sitter for stramt kan også føre til økt slitasje på håret, som igjen kan gi håravfall.

- Stramme hestehaler, kompliserte fletter og alle frisyrer som krever mye føn, retting eller krølling sliter på håret, forklarer frisør Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen hos Gevir i Oslo.

- Enkeltes hår tåler jo naturlig nok mye mer enn andres, og måten man styler og behandler håret på må jo legges opp etter din hårtype og tilstanden på ditt hår.

HJELPER MOT HÅRAVFALL: 1. Anagen 7 system serie fra L'anza, fra kr 349, utvalgte frisørsalonger/Frisørpartner. Serien hevder å aktivere vekstfaktorer, stimulere hårsekkens utvikling, gi blodsirkulasjonen et løft, akselere dannelsen av nye celler i hodebunnen, motvirke irritasjon og kontrollere mikroorganismer. 2. Arcon Tisane hårvitaminkapsler, kr 359, Vita. Kapslene inneholder vitaminer og bukkehornsekstrakt, og sies å både skulle gi håret næring, gjøre det sterkere og motvirke håravfall. 3. Sjampo og balsam mot håravfall fra Nisim, fra kr 299, Dugg. 4. Sjampo med vitminer som er gunstig for håret fra Davinies, kr 290, Dugg. 5. Anti hair loss sjampo fra O-Way, kr 399, Auster. 6. Hårbørste med ekte svinebust som ikke sliter på håret, kr 1100, Masonpearson.com.
HJELPER MOT HÅRAVFALL: 1. Anagen 7 system serie fra L'anza, fra kr 349, utvalgte frisørsalonger/Frisørpartner. Serien hevder å aktivere vekstfaktorer, stimulere hårsekkens utvikling, gi blodsirkulasjonen et løft, akselere dannelsen av nye celler i hodebunnen, motvirke irritasjon og kontrollere mikroorganismer. 2. Arcon Tisane hårvitaminkapsler, kr 359, Vita. Kapslene inneholder vitaminer og bukkehornsekstrakt, og sies å både skulle gi håret næring, gjøre det sterkere og motvirke håravfall. 3. Sjampo og balsam mot håravfall fra Nisim, fra kr 299, Dugg. 4. Sjampo med vitminer som er gunstig for håret fra Davinies, kr 290, Dugg. 5. Anti hair loss sjampo fra O-Way, kr 399, Auster. 6. Hårbørste med ekte svinebust som ikke sliter på håret, kr 1100, Masonpearson.com. Foto: FOTO: Thinkstockphotos.com/Produsenten

Det kan være smart å la håret hvile også.

- Jo mer du styler, jo mer krever håret pleie. Og bytt gjerne ut strikk med store spenner noen dager i uken om du opplever mye små hår etter bruk av strikk.

Frisyrer som skjuler håravfall

Om du skulle oppleve at håret har blitt tynnere - uansett hva årsaken måtte være, så finnes det heldigvis noen frisyrer som skjuler dette bedre enn andre.

- Jeg pleier å anbefale kortere frisyrer, gjerne med litt rufs og tekstur, forklarer Larsen hos Hairport.

- Det hjelper også ofte å benytte seg av gode volumprodukter som gir håret et løft og gjør at det ser tykkere ut.

Vonkunz Brun er enig:

- Mange som er gravide eller ammer mister håret mot pannen, og da kan det være en idé å klippe opp håret mot ansiktet litt mer en man kanskje er vant til, slik at man kan bruke de kortere hårene til å fordele i frisyren, i stedet for å prøve og skjule dem.

Boye mener extensions også kan brukes for å skjule hår som et blitt tynnere.

- Da vil man jo kunne oppnå mer fylde i lengdene, forklarer frisøren.

- Og for mer volum er det ofte både effektiv og lett å bruke et hårpudder.

Det finnes hjelp å få

Å rådføre seg med både lege og frisør om du plutselig skulle oppleve at håret faller ut er absolutt å anbefale. Men frisørene Altfordamene.no snakket med kan trøste med at det stadig utvikles nye produkter som skal hjelpe mot hårtap og tynnere hår.

- Det finnes noen hårprodukter som har gjort det svært godt i tester i forhold til dette med håravfall, forklarer Vonkunz Brun.

- Noen salonger selger det vi kaller hårvitaminer, et vanlig kosttilskudd som er basert på hva håret trenger av næring. Det finnes også produkter som skal rense hårsekkens åpning, og dermed øke blodtilførselsen til hodebunnen, noe som kan gjøre at håret ditt kommer raskere og sterkere tilbake.

Les også:

7 hårknep som gjør deg yngre

Dette gjør alle feil når de føner håret

Slik får du perfekte øyenbryn

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også