Oppfordrer

- Boikott pelskragene

Dyrevernalliansen går hardt ut mot de populære jakkene med pelskrager.

BARE EN KRAGE?: Ifølge Dyrevernalliansen kommer pelskragen som de populære jakkene har, blant annet fra dyr som blir fanget og drept ved hjelp av metoder som har vært forbudt å bruke her i Norge siden 30-tallet.
BARE EN KRAGE?: Ifølge Dyrevernalliansen kommer pelskragen som de populære jakkene har, blant annet fra dyr som blir fanget og drept ved hjelp av metoder som har vært forbudt å bruke her i Norge siden 30-tallet. Foto: FOTO: sportinglife.ca
Sist oppdatert

Hovedproblemer ved fangst:

Dyrevernorganisajsoner over hele verden har pekt flere hovedproblemer med fangst, blant annet:

  • bruk av feller som fanger dyrene levende, slik at de kan bli liggende i opptil flere døgn med frykt og lidelse før fangstmannen kommer og avliver
  • bruk av feller som gjør at dyrene motiveres til å gnage av seg ben for å komme seg løs (typisk fotsaks)
  • bruk av feller som medfører risiko for at feil art går i fellen, eller at den klapper sammen over en annen del av dyret - dyret kan da bli hardt skadd. For eksempel kan en fotsaks klappe sammen over ryggen på et mindre dyr enn planlagt, og dyret blir liggende i fellen med brukket rygg inntil det dør av seg selv eller blir funnet av fangstmann

Kilde: Dyrevernalliansen

De siste par årene har jakkene fra Canada Goose blitt ekstremt populære her i Norge.

Flere og flere har kjøpt seg disse jakkene når kulden fester sitt grep for å kunne holde seg varme gjennom vinteren.

Men visste du at Dyrevernalliansen mener at om du er opptatt av dyrevelferd, så bør du aldri kjøpe en jakke fra dette merket?

Grunnen er at pelskragen som jakkene har, blant annet kommer fra dyr som blir fanget og drept ved hjelp av metoder som har vært forbudt å bruke her i Norge siden 30-tallet.

- Det er en tragedie at så mange er uvitende om dette og velger å kjøpe et produkt som er moteriktig, men totalt unødvendig, og som påfører titusenvis av dyr forferdelig lidelse, sier Anton Krag, biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen.

Fraråder å kjøpe pels som er fangstet

I likhet med pels fra mink og rev, så er pels fra dyr som blir fangstet det Dyrevernalliansen kaller «slem» pels.

Dette er dyr som har levd i naturen, som for eksempel coyote, men som hovedsakelig blir drept for pelsens skyld.

- Det er måten dyrene fanges på som vi reagerer på. For at dette skal gjøres effektivt, brukes det for eksempel fotsaks for å fange dyrene. Denne fangstmetoden er ulovlig i Norge fordi det blir ansett som dyreplageri, forklarer Live Kleveland, informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen.

Når dyret har blitt fanget, kan det ligge i dagevis før det blir avlivet av jegerne. Noen gnager til og med av seg bena for å komme seg løs. Slike feller medfører også risiko for at feil art går i fellen.

Disse uetiske fellene blir brukt i blant annet Canada og Russland.

- Motstanden mot pels er stor også i Canada og Russland, og vi tror at dette er et problem som kommer til å bli løst i løpet av noen år, sier informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen.

Oppfordrer til boikott

Bare en krage?

Du tenker kanskje at det ikke er så farlig å kjøpe en jakke med pelskrage, for det er jo bare kragen som er laget av pels.

Men faktisk så blir flere pelsdyr drept på verdensbasis for å bli krager enn hele plagg!

Kilde: Dyrevernalliansen

Canada Goose er et merke som bruker pels fra coyote, og disse dyrene blir drept kun for pelsens skyld ved hjelp av blant annet fotsaks. Dyrevernalliansen anbefaler derfor å boikotte merket på sine hjemmesider på grunn av dette.

Canada Goose på sin side uttaler at måten dyrene blir jaktet på er så human som det går an.

- Det kommer alltid til å være mennesker og organisasjoner som er imot bruk av pels, og selv om vi respekterer deres rett til denne meningen, deler vi den ikke, forteller Joakim Südow, Vice President Sales for Canada Goose i Europa.

Følger internasjonale normer

Ifølge Canada Goose, så sørger de for at de kun bruker pels fra leverandører som følger reguleringene som både fangstindustrien selv og regjeringen har fastsatt.

- Fangsting av pelsdyr i Canada er strengt regulerte. Disse reguleringene spesifiserer hva slags type feller som kan brukes til å fange hver enkelt dyreart, forteller Südow.

Disse fellene må også overholde normene som er opprettet i den internasjonale Humane Trapping Standard-avtalen (HTS).

- Bare pels som blir tatt med metoder som møter disse internasjonale standardene kan bli produsert i Canada, sier visepresidenten for salg i Europa.

Inneholder ingen forbedringer

GÅR HARDT UT: Dyrevernalliansen mener at om du er opptatt av dyrevelferd, bør du aldri kjøpe en jakke fra dette merket.
GÅR HARDT UT: Dyrevernalliansen mener at om du er opptatt av dyrevelferd, bør du aldri kjøpe en jakke fra dette merket. Foto: FOTO: canada-goose.com

Dyrevernalliansen på sin side mener at disse standardene er langt fra humane.

Pelsfrie motebutikker og merker

Flere og flere merker og butikkjeder har sluttet å produsere og selge pels. Dyrevernalliansen har laget en liste over hvilke dette inkluderer.

For å kunne komme med på listen må klesmerkene og butikkene ha en offisiell policy på at de ikke selger ekte pels, eller skriftlig dokumentere overfor Dyrevernalliansen at de fører denne linjen.

I løpet av kun få år har over 160 merker/butikker sluttet å bruke ekte pels. Den fullstendige listen finner du på Dyrevernalliansens nettside.

- HTS ble presset frem av Canada, USA og Russland, med støtte fra andre fangstvennlige land, som et svar på at EU på 90-tallet hadde forbudt import av pels fra dyr fanget i land som tillot fotsaks, forteller Krag.

Dyrevernalliansen mener at dette regelsettet, som bransjen selv har initiert og laget, bare tilsynelatende inneholder forbedringer i forhold til dyrevelferd.

- Går man reglene nærmere etter i sømmene, ser man at «forbedringene» er en hån mot dyrevelferden. Det går blant annet ut på å fôre den beryktede fotsaksa med gummi på innsiden av tennene, slik at det skal bli mer «behagelig» for dyrene å bli liggende med benet fastlåst i fella, sier Kleveland.

Bruker moderne feller

Canada Goose mener at de moderne fotsaksene som fanger dyrene, påfører dyret lite eller ingen skader. Dette er Dyrevernalliansen helt uenige i.

- Slike påstander er utrolig provoserende for alle som har sett dyr vri seg av angst og smerte i en «snill» fotsaks, mener Krag.

Han forteller at uavhengige eksperter bekrefter at HTS inkluderer metoder som påfører dyr enorme lidelser, og de er av den grunn fortsatt forbudt i EU og her i Norge.

Regelsettet godkjenner blant annet drepende feller som kan bruke minutter på å påføre bevissthetstap og moderne fotsakser som kan påføre slitasjeskader, bruddskader og tannskader.

- Uansett type fotsaks, vil et vilt dyr kjempe frenetisk for å komme seg løs. Dyret blir utsatt for ekstremt stress, og fare for alvorlige skader over lang tid ettersom feller vanligvis kontrolleres kun daglig, understreker Krag.

- Det er direkte forkastelig av Canada Goose, mot bedre viten, å prøve å innbille norske forbrukere at fellefangst i Canada foregår humant etter norske standarder, legger han til.

Langt fra de eneste

Ifølge Dyrevernalliansen har de valgt å oppfordre til boikotting av nettopp Canada Goose fordi de ser på merket som et av de største og mest innflytelsesrike på markedet.

- Det finnes selvfølgelig mange andre, små og store, merkevarer og motekjeder du bør være obs på dersom du ønsker å boikotte ekte pels, sier Kleveland.

Les også:

Slik holder du varmen med stil

Følg Klikk Mote på Facebook

Disse 12 plaggene bør du ha i skapet

Stylistenes beste tips til et spennende antrekk

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også