Oppskrifter for hele uka

Ukemeny som gjør deg glad

Med denne menyen er det noe å glede seg til hver dag!

Sist oppdatert

Endelig mandag!

Det som bestemmer om uka er god eller ikke er maten. Det er en sannhet med bare få forbehold. Og denne uka er det denne maten som gjelder:

Mandag: Omelett med ost og skinke

En uke skal gjerne ha en myk start. Og det får i flere betydninger om du lager deg en omelett med ost og skinke.

Det er mange som kløner med omelett, så for sikkerhets skyld, les dette om du er usikker: Slik lager du omelett.

Tirsdag: Laks og nykål

Nå har endelig nykålen kommer i butikken. OK, jeg vet at ikke alle er like begeistret som meg. Det er dumt. For dem.

Nykål er sprø, herlig kål som dukker opp på vårparten. Den trenger du ikke gjør mye med: Skjær den i strimler, stek den forsiktig i smør og litt hvitløk og dryss over en raus neve med finhakket gressløk. Med laks blir dette en av vårens store og enkle høydare.

PS: På tirsdag kan du sette en brøddeig! (Se nedenfor).

Onsdag: Gulrotsuppe

Gulrotsuppe er herlig. Og den blir enda bedre om du serverer den med ditt hjemmelagde brød - og da tenker jeg på den deigen du ikke knar og som du setter dagen i forveien. Ellers er det ingen slett kunst å lage denne suppa: Stek en hakket løk, Kok gulrøttene møre i buljong, kjør alt glatt med stavmikseren. Ha i litt crème fraîche og dryss gjerne over litt urter.

Torsdag: Torsk

Er det sausen, torsken eller glaserte grønnsaker som gjør denne retten? Her er det sterk konkurranser.

Sausen er fin å lære seg fordi den passer til så mye. Den er klassisk og rågod: Kok løk, laurbærblad og vin til du har halvparten av det du begynte med. Hell på fiskekraft (gjerne buljong og vann) og fløte og kok videre. Når det er omtrent en desiliter igjen tar du kjelen av platen og pisker inn smørterninger.

Fredag: Grillspyd med kylling og raita

Når du lager disse kyllingspydene er det kjøkkenmaskinen som gjør hovedjobben: Ha krydder, inkludert ingefær, løk, hvitløk og chili samt kyllingkjøttdeig (eller kyllingbryst) i maskinen og kjør det sammen. Form til boller eller lag avlange pølser som du klemmer på trespyd.

Den gode raitaen består av yoghurt, agurk og blir bedre med litt mynte. Jeg liker å servere nystekte nanbrød til det her, men det er ikke nødvendig.

Lørdag: Pizza

Klassisk lørdagspizza serveres denne dagen. Med en perfekt pizzabunn blir dette en lavstresspizza med saftige kjøttboller.

Søndag: Spansk spesialitet

Uka avsluttes med en gigant av en gastronomisk verdenskjendis. Vi snakker om spansk paella!

Det er litt jobb med å lage en paella, så sett av tid og rom til å fullføre det gule, herlige verket. Kikk også godt på ingredienslista - du trenger ikke ha med alt. Men, du trenger paellaris, ellers går det ikke (risottoris funker).

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

Les også