En ny uke med nye smaksmuligheter!

Og den skal vi gripe med kniv og gaffel. Det er lurt å planlegge uka slik at man får noe å glede seg til hver dag. Ja, hver dag!

Mandag: Karbonader med løk

Denne uka begynner med noe enkelt, som vanlig. En myk start på uka er karbonader med løk. De blir skikkelig godt med litt forberedelser. Du kan gjerne servere dem med en god potetsalat, men jeg bebreider ikke dem som lar være.

Tirsdag: Laks med kål og dill

Er du heldig, så kan du allerede nå finne nykål i butikken. Gjør du ikke det kan du fint bruke vanlig hodekål. Denne retten er så enkel og lettvint at du kommer i vårstemning: Stek laksen i panna, kok strimlet kål i to, tre minutter. Stek et knust hvitløkfedd i smør og bland det med kålen som du serverer til fisken med litt dill og salat. Voila!

Onsdag: Fleskepannekaker

En nostalgisk onsdag blir det om du serverer fleskepannekaker. Da må du få tak i lettsaltet flesk i butikken. Det er ikke alle butikker som har det. Da kan du heller bruke bacon. Stek flesk (eller bacon) og hell over pannekakerøra. Skal du gjøre det skikkelig, serverer du med sirup...

Jeg har respekt for de som ikke makter det mektige: Joda, du kan lage vanlige pannekaker også...

Torsdag: Empanadas og litt laksetartar

Det er på tide med et sprang ut i verden. Der venter noen herlige, krydderduftende empanadas! Dette er kjøttdeig som smaksettes og bakes inn i (ferdigkjøpt!) paideig.

De blir sprø og herlige utenpå og så kan du glede deg til du setter tenna i dem...

Jeg foreslår, uten å føle med helt sprø, at denne torsdagen gjøres litt spesiell med å lage en herlig, liten forrett. Sjekk ut denne laksetartaren! Den går raskt å sette sammen og kan lages mens empanadasene steker i ovnen...

PS: Husk å sette deig til i morgen!

Fredag: Hjemmebakst

Det brødet du ikke behøver å kna har gått som en farsott! Og det er det god grunn til. Deigen settes (uten elting!) over natten og bakes i ildfast form med lokk på høy varme. Og med så godt brød trenger man ikke så mye mer, bare litt godt pålegg. Du kan jo, om du orker, lage litt skagenrøre.

Husket du ikke å sette deigen? Da kan du fortsatt lage horn, eller scones, som bare tar 20 minutter fra du veier opp melet til det lukter godt i huset...

Mens jeg er i gang, klarer jeg ikke la være å nevne det nydelige ostebrødet som også hører hjemme på et deilig fredagsbord. Det må prøves!

Lørdag: Kylling med kanel

Kylling og kanel? Hva?!

Jo, da! Det liker du. Om du ikke har smakt det er på tide å utfordre seg selv og kanelen. Og dersom du i utgangspunktet er skeptisk, så utfordrer jeg deg til å forsøke å svelge en kamel. Den kan være godt i blant.

Søndag: Biff med peppersaus

Vi avslutter uka ultratradisjonelt: Biff med peppersaus. Først og fremst: Stek biffen perfekt!

Så var det sausen: Den lages på en kul måte, nemlig at du først varmer opp knuste pepperkorn, har på cognac - og så tenner på! Pass for all del på å trekke panna bort fra vifta så ikke det tar fyr i fettet! Så heller du på fløte og lar det koke inn til en tykk, deilig saus.

Og hvorfor ikke servere med fløtegratinerte poteter?

Ha en god matuke!

Mandag:

Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

Ingredienser:

500 g karbonadedeig (eller renskåret kjøtt som du kverner selv)

salt og pepper

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 ts potetmel om deigen ikke henger godt nok sammen

Løkkompott

2 stk løk

1 ss sukker, gjerne brunt sukker

3 ss smør

2 ss rødvinseddik

3 ss rosiner

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Laks med nykål og dill

Laks med nykål og dill får følge av noen deilige aromater i denne retten.

Ingredienser:

0,5 stk nykål

0,5 stk salathode

3 ss gressløk, finhakket

1 fedd hvitløk

2 kvast dill

400 g laks

3 ss smør

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Fleskepannekaker

Vil du ha noe mektig og umoderne?

Ingredienser:

75 g smør

3 stk egg

1 l melk

300 g hvetemel

20 skiver flesk, lettsaltet

sirup

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Christopher Sjuve

Kylling med kanel

Kyllingen blir morsom med denne oppskriften.

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst

8 stk sjalottløk

50 g rosiner

25 g pinjekjerner

salt og pepper

3 stk kanelstang

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Christopher Sjuve

Empanadas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

Ingredienser:

1 bokser bønner

0,5 kg kjøttdeig

1 ts kumin

0,5 ts chilipulver, eller mer

1 ts korianderpulver

1 stk løk

2 fedd hvitløk

50 g ost, revet

koriander eller persille

salt og pepper

paideig, nok til 15 stk (ca like mye som tre pizzadeiger)

1 bokser tomat

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Christopher Sjuve

Det beste brødet du kan bake

Dette brødet er garantert det beste du har bakt. Og du slipper å kna!

Ingredienser:

300 g hvetemel

125 g speltmel

3,5 dl vann

2 ts salt

0,5 ts gjær

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Enkel peppersaus

Biff med peppersaus? Her er oppskriften!

Ingredienser:

15 stk svarte pepperkorn, eventuelt noen grønne og noen hvite også

5 ss cognac

2 dl kremfløte

salt

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!