Endelig mandag!

Etter å lest om hvordan det står til med dagens matvaner i avisene den siste tiden er jeg enda mer overbevist om at det aller beste er: Lag ukemenyen som Klikk lager hver eneste mandag. Her kommer denne ukens triumftog:

Mandag: Sitronpasta

Det begynner, som alltid, med en svært enkel rett. Det skal være moro å starte matuka! Denne retten lages ved å koke pasta som du siler av og straks, mens den er rykende varm, har over i en bolle med pinjekjerner, piskede egg og litt sitronsaft. Når du vender litt rundt eggene til en saus (akkurat som pasta carbonara). Dryss over litt timian eller noen andre friske urter.

Tirsdag: Torsk med hasselnøtter

En klassiker på ukemenyene er torsk med hasselnøtter. Ideen er å dyppe torskefileten i eggeplomme og så i en nøtteblanding før du steker den i smør i stekepannen. Til denne herlige torsken kan du for eksempel servere brokkoli med parmesan (se nedenfor) eller rødbete og mango.

Onsdag: Ertesuppe med pølser

Ertesuppe er genialt; det går fort, er godt og om noen sier at det sunt er det en bonus. Jeg liker å lage den enkelt: Kok opp frosne erter, kjør dem sammen med litt fløte og kyllingbuljong - ha i stekte pølser og en dæsj med rømme.

Torsdag: Laks med sesamfrø

Laks med sesamfrø er supergodt. Det fine med fersk laks er at den ikke behøver å være gjennomstekt (selv om det ikke gjør noe heller...). I oppskriften serveres den med ertepuré. Du kan bruke restene fra gårsdagen, lage ny - eller finne på noe annet. For eksempel kan du lage en herlig pastinakksalat (du kan eventuelt bytte pastinakk med gulrot).

Fredag: Indisk kylling

Ukens krydderbombe kommer her. Hvor sterk du vil ha den justerer du selv med hvor mye chili du har i. Servér den gjerne med litt spennende ris.

Lørdag: Kjøttboller

Ukens andre klikk-klassiker! Disse kjøttbollene blir alltid godt mottatt. Det er fordi de hører til i den aller, aller øverste kjøttbolle-ligaen. Det er ikke observert noen som har angret på å ha servert disse kjøttbollene.

Servér de gjerne med pasta og tomatsaus (som i oppskriften), eller lag en god saus (bak hvitløk og kjør det med fløte?) og supre hassebackpoteter, for eksempel.

Søndag: Coq au vin

Vi avslutter denne uka på fransk vis, nemlig med coq au vin. Opprinnelig ble denne laget med hane, men nå er det med få unntak kylling som er i gryta. Smaken av bacon og vin er det som preger denne retten.

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Sitronpasta med pinjekjerner

Så enkelt er det å lage pasta med mye, god smak.

Ingredienser:

250 g pasta

3 stk egg

100 g parmesan

1 stk sitron

75 g pinjekjerner

eventuelt litttimiantil pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Brokkoli med parmesan

Her får brokkolien følge av en ost fra sitt eget hjemland, Italia.

Ingredienser:

1 stk brokkoli

50 g parmesan

1 fedd hvitløk

5 ss olje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Grønn ertesuppe med pølsebiter

Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.

Til 1 porsjon:

250 g erter, frosne

2 dl vann

2 ss konsentrert kylling kraft

1 dl fløte

1 stk grillpølse

1 rømme klatt

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Christopher Sjuve

Laks med sesamfrø

Her kommer en herlig, liten rett med laks og erter.

Ingredienser:

400 g laksefilet

4 ss sesamfrø

salt og nykvernet pepper

0,5 stk løk

300 g erter

1 dl fløte

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Indisk kylling

Så enkelt kan indisk mat være...

Ingredienser:

2 stk kyllinglår

2 stk løk

4 fedd hvitløk

olje til pensling

2 cm ingefær

1 ss kuminfrø (spisskummen)

1 ts gurkemeie

1 ts korianderpulver

1 ss karri

1 stk rød chili

4 dl vann

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!