Det er ikke lenge siden jeg ble spurt om å lage en ukemeny for småbarnsforeldre. Det er nesten er fornærmelse. Alle ukemenyene kan jo spises av småbarn og foreldre! Kanskje må man gjøre noen justeringer her og der, men slik vil det vel alltid være?

Og min erfaring er jo tidligere, og jo oftere, man utsetter barn (og voksne) for "noe nytt" - desto bedre. Plutselig er det ikke nytt lenger.

Her kommer nok en ukemeny som passer til alle!

Mandag: Linsesuppe

Vi begynner uken med linsesuppe. Denne linsesuppa gir deg en varm og deilig følelse på grunn av alle krydderne; spisskum, chili, gurkemeie, koriander...

Oppskriften er skrevet av Jane, vår gjesteblogger. Du finner alle hennes oppskrifter her.

Tirsdag: Ovnsbakt laks eller ørret

Denne oppskriften på ovnsbakt ørret (eller laks) har den fordelen at sausen er integrert. Så når du tar fisken ut av ovnen er maten ferdig - og du rekker kanskje å rydde opp og lage en liten, deilig potetpannekake til.

Onsdag: Kylling med potetmos

Denne har etter hvert blitt en klassiker på Klikk. Kyllingen serveres med potetmos og masse knasende brekkbønner. Du kan selvsagt gjøre potetmosen mer spennende på denne måten om du har tid, lyst og overskudd.

Torsdag: Ørret med rømmesaus

Å lage rømmesaus krever ikke spesielt mye av deg, men husk at den sprekker lett når den varmes opp. Rør den raskt ut i panna og servér straks! Til denne enkle fiskeretten er det godt med en frisk og veldig kul agurksalat. Her kan du gjerne koke noen mandelpoteter også.

Fredag: Tebriks, scones og skagenrøre

På fredagene hadde vi alltid rundstykker og godt pålegg. Veldig ofte hadde vi tebriks - de vet jeg nå hvordan du lager og blir enda bedre jeg husker dem (og det sier vel i grunnen alt om dem). Oppskriften nedenfor er med fyll, men det kan du droppe. Jeg legger for sikkerhets skyld ut en herlig oppskrift på scones med spelt også.

'Du kan slippe billig unna med å kjøpe ferdig pålegg i butikken, men jeg vil sterkt anbefale å lage et herlig, lite utropstegn, nærmere bestemt skagenrøre - med reker og krepsehaler.

Lørdag: Empanadas

På lørdag fylles stua med duften av gode krydder. Vi skal til Sør-amerika og spise empanadas! De kan gjerne lages i forveien og bare varmes i ovnen, men litt ost som smelter fristende og lekkert, kanskje?

Søndag: Finnbiff

Vi skal hjem til en i trygg havn. Finnbiff står nok en gang på menyen - kanskje for siste gang denne vinteren. Hos meg får finnbiff følge av de hysterisk gode hasselbackpotetene denne gangen. Jeg lover suksess med dem!

Ha en velsmakende uke!

Mandag:

TV 2 © God morgen Norge

Linsesuppe

Dette er en vegetarisk linsesuppe du kommer til å like!

Til 3 porsjoner:

1 stk løk, finhakket

2 krm spisskum

2 krm korianderfrø

2 fedd hvitløk

2 stk gulrøtter, finhakket

2 stk selleristenger, finhakket

1 l vann

2,5 dl linser, røde

1 krm chilipulver

1 ts spisskum, malt

1 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1 stk laurbærblad

3 ss grønnsaksbuljong

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Ovnsbakt ørret

Bak laks eller ørret med denne sausen og få en helt ny smaksopplevelse.

Ingredienser:

1 stk ørret, eller laksefilet

1 stk appelsin

1 stk fennikel

2 stk sjalottløk

2 dl crème fraîche

1 ts estragon

2 ss gressløk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Kylling med potetmos i rund form

Det er pussig hvor mye som ligger i presentasjonen. Dette er kylling på sitt beste...

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst eller kyllinglår (eller blanding)

Potetmos

8 stk poteter, mellomstore

100 g smør

1 dl melk

Grønnsaker

3 stk sjalottløk

0,5 stk paprika

1 fedd hvitløk

200 g brekkbønner

timian

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

TVNorge

Ørret i rømmesaus

Her kan du bruke fjellørret som renses og rosses/skrapes for skjell.

Ingredienser:

4 stk fjell ørret er, ca 350 gram per stykk

hvetemel

smør

salt og pepper

1 bokser seterrømme

4 ss persille eller gressløk

salt og pepper

sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Linnea Press

Fyllte tebriks

Det er kanskje lenge siden du prøvde de her?

Ingredienser:

50 g gjær

2 dl melk

100 g smør

1 ts salt

1 ss sukker

2 stk egg

1 dl kremost

450 g mel, pluss litt ekstra

valmuefrø

Fyll

100 g marsipan

100 g smør

4 ss sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Scones med spelt

Scones blir enda bedre med speltmel...

Ingredienser:

4 dl speltmel

2 dl melk

2 ts bakepulver

0,5 ts salt

100 g smør

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Ingredienser:

1 stk løk

4 stk gulrøtter

600 g poteter

4 skiver bacon

5 stk champignon eller annen sopp

2,5 dl crème fraîche eller rømme

2 stk einebær

40 g brunost

500 g finnbiff

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Christopher Sjuve

Empanadas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

Ingredienser:

1 bokser bønner

0,5 kg kjøttdeig

1 ts kumin

0,5 ts chilipulver, eller mer

1 ts korianderpulver

1 stk løk

2 fedd hvitløk

50 g ost, revet

koriander eller persille

salt og pepper

paideig, nok til 15 stk (ca like mye som tre pizzadeiger)

1 bokser tomat

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!