Ukemeny med oppskrifter

Menyen som gjør uka til en lek

Denne uka må vi gjøre det enkelt.

Publisert Oppdatert

Vi går inn i en spesiell uke. Jeg har laget en svært enkel meny som gir deg rikelig med tid til å finne fram bunad, pusse sølv, stryke skjorter og flagg.

Men først; litt pepper.

Mandag: Spaghetti med pepper

Det enkleste først. Og denne gangen er det alvor. Spagetti med pepper høres nesten for enkelt ut, men det er faktisk en knallgod rett. Det viktige her er å ha nykvernet pepper i en tørr stekepanne til smakene og duftene kommer fram. Denne første gangen man gjør pepperoppvarmingsøvelsen blir ditt forhold til pepper endret - for evig og alltid. Det er først da man dufter og smaker hva dette kryddetet er.

Tirsdag: Torsk i panne med fløtesaus

Dette er en såkalt "one-pot-wonder", altså en rett hvor alt havner i samme gryte, strengt tatt stekepanne i dette tilfelle. Først har du i skiver av poteter, fennikel og løk som du koker i litt fløte og vann. Så har du i fisken og litt krydder.

Denne retten er av den av en serie på "ti raske" som vi lagde for en stund siden. Her finner du du videoen med torsken.

Onsdag: tomatsuppe

Siden dette er dagen før nasjonaldagen tenkte jeg vi måtte ha noe enkelt. De fleste er jo mer opptatt med å finne fram bunadsølv, pusse sko og stryke skjorter enn mat. Og det kan jeg, med litt velvilje, forstå.

Tomatsuppen lages ved å steke løk og kjøttdeig. Så kokes det inn med tomat, litt vin (om du har en slant) og buljong (terning eller flytende). Dette kan gjøres dagen i forveien. Så, før servering, koker du opp og har i makaroni. Når den er kokt kan du servere, gjerne med litt crème fraîche og persille.

Har du tid og overskudd kan du sette prikken over i´en ved å bake noen paprikaer i ovnen til blir svarte, flekke av skinnet, hakke opp og ha det i tomatsuppa. Det unner jeg alle å prøve... (Du finner en litt mer detaljert metode her).

Torsdag: 17. mai

Det er bare en ting å gjøre, lage koldtbord! Her finner du ideene du trenger.

Fredag: Verdens beste kjøttboller

Alle som følger denne spalten har hørt om disse kjøttbollene. Til eventuelt nye lesere; dette er verdens beste kjøttboller (spør hvem som helst på Facebook-siden vår).

I oppskriften serveres de enkelt med pasta og tomatsaus. Noen har uttrykt at det er nedverdigende og for simpelt disse kjøttbollene. Kanskje det, men da får de lov til å spille hovedrollen. Og det er viktig for kjøttboller.

Lørdag: Biff og poteter

La oss ikke gjøre det vanskelig. Denne lørdagen fortjener vi biff. Med sopp - og jeg anbefaler hasselbackpoteter.

Søndag: Ovnsbakt laks med dill og asparges

Aspargesen er i sesong nå. Det vil si, den norske aspargessen er ikke i sesong ennå, men i Sør-Europa popper den grønne, potente stengelen opp.

Sa jeg grønn? Vel, den er jo ofte hvit og noen steder får man lilla asparges. Hvit og grønn asparges er samme type. Men, den hvite er dyrket slik at den ikke blir utsatt for sollys (ved stadig å dekke den med jord etter hvert som den gror. Den lilla ble krysset fram i Italia og er litt forskjellig.

I denne lakseretten kan du gjerne bruke hvite asparges. Forskjellen er ikke så stor, selv om de toneangivende aspargesmiljøene i Mellom-Europa hardnakket vil påsta at de hvite er mindre bitre og mindre trå.

 

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Torsk i panne med fløtesaus

Torsk går raskt å lage. Når du skjærer opp potetene i tynne skiver før de kokes, går det også fort. I denne retten finner du også noen deilige, røde pepperkorn. Frykt ikke! Rosépepper er ikke sterke...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Torskefilet

4 stk Poteter

1 stk Fennikel

1 stk Rødløk

1.5 dl Kremfløte

1 dl Vann

1 ss Rosépepper

Olje til pensling

Erik Hannemann

Tomatsuppe med kjøttdeig og crème fraîche

Denne tomatsuppeoppskriften er enkel og super. Kjøttdeigen gjør at den metter litt ekstra.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 stk Sjalottløk

2 fedd Hvitløk

200 g Kjøttdeig

2 stk Tomatboks

3 ss Kylling

3 dl Vann

3 dl Makaroni

2 ss Crème fraîche

Smør til steking

Salt og pepper

Erik Hannemann

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Laks

1 kvast Dill

Salt og pepper

8 stk Asparges

1 neve Mandler

20 g Parmesan

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning