Ukemeny med høstmat

Høstsmakene er på menyen

Maten som smaker best om høsten.

LAMMEKJØTT: Her er oppskriften med lammekjøtt som vi tror blir din høstfavoritt.

LAMMEKJØTT: Her er oppskriften med lammekjøtt som vi tror blir din høstfavoritt. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Endelig en ny høstuke!

Det kan være det bare er meg, men jeg innbiller meg at maken smaker best om høsten. Det er kanskje fordi dette er tiden hvor mye av råvarene er som best. Lam, elg, laks og torsk står på menyen denne uken. Ha en strålende uke!

Mandag: Den enkleste lakseretten

Vi begynner med en svært enkel rett som lages av lakseterninger, pasta og dill. Dersom du savner saus er idéen bare bruke en god olivenolje - så mye du vil!

Om du vil bruke en annen fisk enn laks går det helt fint. Ta en du liker (det er nemlig laks på onsdag i denne menyen).

Tirsdag: Skogens konge byr på karbonader

Skogens konge er det som byr på middag denne høstdagen. Om du ikke får tak i elgkjøtt kan du bruke denne oppskriften på vanlige karbonader.

Server karbonadene med soppsaus og grønn erterpuré.

Onsdag: Fisken som ble så lekker

Når du lager laksen på denne måten fremstår den plutselig som enn annen fisk. Trikset er å fjerne beina fra en kotelett og knyte den sammen med hyssing, slik at den blir rund. Når den serveres med erter, neper og grønne bønner og pyntes med noen lekre lakserogn, har den rosa keiseren fått nye klær. Og det kler den.

Du kan også servere ovnsbakte poteter til, men da er det lurt å sjekke hvordan de blir best (med ristetrikset!)

Torsdag: Torsk i panne med fløtesaus som gjør deg blid

Dersom torsken hadde vært dyrere ville den hatt høyere status, det er min påstand. Vi er heldige her i landet som kan meske oss med denne delikatessen. I denne retten serveres den som et "one-pot-wonder" med fløtesaus og fennikel. Du ser video av hvordan den lages her.

Fredag: Italias mest bankede favoritt

Saltimbocca er den italienske retten med kalvekjøtt (opprinnelig) og marsala. Ideen er å rulle kjøtt sammen med spekeskinke (parmaskinke i Italia) og salvie før du steker det og så koker det sammen med marsalavin.

Det er ikke uvanlig å servere risotto til - og da er denne sopprisottoen et opplagt valg.

Her finner du oppskriften med kylling om du ikke får tak i kalvekjøtt.

Lørdag: Du trenger bare å pensle kjøttet

Lammecarré er en flott måte å hylle høsten på. I denne oppskriften har jeg gjort minst mulig med kjøttet, bare penslet det med olivenolje og bakt det øverst i ovnen.

Søndag: Hemmeligheten ligger i den sausen du må smake deg fram til

Vi avslutter uka med en skikkelig norsk klassiker, nemlig ferskt kjøtt og suppe. Hemmeligheten ligger faktisk i å få til den sursøte sausen. Og det er bare en måte å gjøre det på, nemlig smake seg fram!

Ha en smakfull uke!

Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Laksefilet

100 g Erter

Dill, frisk

1 stk Sjalottløk

Sitron

Olivenolje

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Christopher Sjuve

Elgkarbonader

Elgkarbonader er ikke som andre karbonader.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Elgkjøtt

0.5 stk Rødløk

0.5 ts Muskat

0.5 ts Ingefær

4 ss Rømme

2 ts Salt

3 skiver Loff

2 skiver Bacon

5 stk Champignon

1 stk Løk

4 dl Fløte

4 ss Madeira

200 g Erter, frosne

4 ss Smør

Salt og nykvernet pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning