Ukemeny

Saftig ukemeny du vil elske

Menyen som gjør hverdagsnordmannen til en proff.

BÉARNAISE: Om det finnes en rangordning i sausenes rike er det tvil om hvem som er kongen. Og dette er en fransk hamburger...

BÉARNAISE: Om det finnes en rangordning i sausenes rike er det tvil om hvem som er kongen. Og dette er en fransk hamburger... Foto: FOTO: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

På denne ukens ukemeny lærer du å lage både pakore og fiskekaker. Nyt maten og tenk at du blir en mye bedre kokk denne uka - nesten uten at du merker det.

Mandag: Pesto

Vi starter enkelt og klassisk. Pesto er den irrgrønne sausen som lages av basilikum, pinjekjerner, hvitløk og olivenolje samt litt parmesan. Det kjøres simpelthen sammen og helles over (eller blandes med) pastaen. Riv over sjenerøst med parmesan før servering.

Tirsdag: Foriana

Forianasaus kommer til å ta verden med storm. Du har fortsatt sjansen til å være blant de første som lager den. Server den til laks denne uka - det er mitt tips.

Onsdag: Kjøttboller

For alle som følger disse menyene er det garantert et hyggelig gjensyn med disse kjøttbollene. Jeg kaller dem verdens beste - og foreløpig er det ingen som nekter. Hemmeligheten ligger i at kjøttdeigen blandes ut med brød (som gjør at de blir saftige), parmesan, pinjekjerner og (hold deg fast) rosiner.

Du kan sette prikken over i-en om du lager denne tomatsausen til. Ja, den er også i verdensklasse

Torsdag: Fiskeburger

Det er faktisk en åpenbaring å lage fiskekaker for første gang. Så enkelt og så artig tror man ikke at det kan være. Kjør fiskekjøttet sammen med hvitløk, løk og persille i 20 sekunder i blenderen og spe med melk - ja, nå behersker du å lage fiskekaker.

Det er en majonesoppskrift nedenfor, men denne metoden er faktisk mye enklere.

Fredag: Fransk hamburger

Jeg sier det: Vær litt gæær´n og lag en fransk burger denne fredagen. Det finnes ikke en franskmann som har spist det, men poenget er at denne burgeren serveres med bearnes. Vi henter med andre ord det beste fra to verdener.

Lørdag: Pakore

Dette er litt alternativt, muligens. Men, jeg vil slå et pedagogisk slag for å bruke denne lørdagen til å lære seg å lage pakore. Hva er det? Jo, det er en indisk spesialitet. Det handler om å lage en friteringsrøre som du dypper grønnsaker i før du friterer det. Og det du ender opp med er nydelige, sprø og krydrede herligheter som du kan kose deg med sammen med en øl eller to.

Det kan serveres som tilbehør til kjøtt og fisk, eller bare spises for seg.

Pakore er lettere å lage om du tar deg to minutter til å se denne videoen

Søndag: Pasta med chorizo

For en gangs skyld blir det en enklere søndagsmiddag. Jeg satser nemlig på at chorizoen, den spanske pølsa, skal gjøre vei i vellinga. Jeg synes den er best når den stekes litt. Gjør det, ha den i en bolle med fetaost, hakket tomat og tipp inn pasta og grønne bønner som kokes ett minutt sammen med pastaen. Middagen er klar. Søndagen er reddet.

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 fedd Hvitløk

5 ss Pinjekjerner

1 potte Basilikum

75 g Parmesan

0.5 dl Olje

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning