Ukemeny
Godbiter for hele uka
De blir glade de som får dette til middag.
Det er en glede å introdusere denne ukens ukemeny. Det er flere kjenninger i dette knippe av gode oppskrifter. Og de som kjenner dem fra før har allerede begynt å glede seg til kjøttbollene fra Marokko og den fabelaktige viltgryta som skal på bordet på søndag.
Mandag: Pytt i panne
Dette er en av de berømte oppskriftene som ikke trenger noen oppskrift. Og det er kanskje de beste, vil noen si. Pizza var i mange år en slik, helt til man begynte å stille spørsmål om hvordan deigen skulle lages.
En pytt i panne starter gjerne med å steke løk, poteter og så noen rester. Og så er det deilig å servere det hele med et posjert egg (ikke gjort det før? Sjekk her).
Tirsdag: Fiskeburger med majones
Dette er egentlig fiskekaker i ungdommelig forkledning. Her bruker du kjøkkenmaskinen og kjører sammen fisk, løk og hvitløk til fiskefarse som du former til fiskeburgere. Noen vil nemlig synes det er kulere å spise fiskeburger enn fiskekaker. Det er nemlig fiskeburger det blir når du legger en fiskekake mellom to hamburgerbrød, ikke sant?
Lyst til å lage hamburgerbrød selv? Sjekk Bent Stiansens sine her.
Onsdag: Knallgrønn sellerisuppe
Ukens suppe er knallgrønn og lages av stangselleri. Det er nok også den billigste middagen siden den for det meste består, nettopp, av selleri. Ellers følger den suppekonvensjonene til punkt og prikke: Stek løk og hvitløk, ha i grønnsak X (som altså er stangselleri i dette tilfelle), ha i kraft, kok til det er mykt, gjerne med kraft og fløte før du kjører det glatt med stavmikser.
Ellers er dette noen fine tips til å gjøre den litt mer morsom:
- Smuldre litt blåmuggost over
- Ha på frisk dill
- Rør inn sennep
- Legg i noen skiver med kamskjell
- Ha noen dråper trøffelolje over
Torsdag: Torsk på snarvisitt til Asia
Til denne torskemiddagen låner vi smaker fra Asia. Du finner spisskum, karri og koriander i denne retten. I denne oppskriften ser du at krydderne varmes i pannen. Det er en effektiv måte å få dem litt mer livlige på.
Fredag: Empanadas fra Mexico
I Mexico, som så mange andre steder, er det vanlig å rulle godt krydret kjøttdeig inn i små biter av brød som så bakes gyllent i ovnen før det serveres. Det enkleste er å jukse litt og kjøpe ferdig paideig.
Tips: Om du lager mange nok kan du ha noen av dem med på tur dagen etter.
Lørdag: Røde kjøttboller fra Marokko
På lørdag legger vi matreisen til et tredje kontinent på like mange dager. Det marokkanske kjøkkenet har mange hemmeligheter som arganolje og syltede sitroner, men denne retten kan tenkes på som en førstereis. Liker du denne vil du kanskje fristes til å utforske det rike Marokkanske kjøkkenet. I så fall er Paula Wolferts bok et godt tips.
Søndag: Norges beste viltgryte
Jeg tror jammen dette kan være Norges beste viltgryte. Det er ikke rart, i så fall. Her finner du sopp, Madeira, hjortekjøtt og dessuten brunost og chevre. Videoen finner du her (ja, den er litt rar).
Det er lov å gjøre justeringer på den, for eksempel å droppe Madeira.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 29/08 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.