Ukemeny

Ukemeny som gir deg en frisk start

Det er denne maten som gjelder nå.

OPPSKRIFT PÅ PASTA MED BACON: Noen ganger er det enkleste det beste.
OPPSKRIFT PÅ PASTA MED BACON: Noen ganger er det enkleste det beste. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Det er på tide å gjør vei i vellinga. Dersom jeg hadde likt havrelefse, skulle jeg tatt på meg striskjorta og spist nettopp det.

Men, det føles litt pussig. Havrelefse er liksom så 1880.

På denne ukens ukemeny har jeg satt sammen en mat som skal meg en skikkelig kickstart. Den er grønn og stappfull av mat som gir energi til en ny giv.

Mandag: Pasta med asparges og godsaker

Trenden med "meatless monday" brer stadig om seg. Denne pastaretter er til de som synes det høres interessant ut, men fortsatt ikke er helt overbevist. Det er nemlig bacon som setter god smak aspargesen i retten, sammen med pinjekjerner, hvitløk og parmesan. Det tar ikke særlig med enn en kvartér å lage denne enkle retten.

OBS!: Dersom du skal lage din egen gravlaks (til torsdag), så må den graves i dag. Ferdig på torsdag. Det er enkelt, jobben tar bare 51 sekunder, se her).

Tirsdag: Kylling med vårløk og pinjekjerner

Stekte kyllingklubber er god mat. Og disse serveres med vårløk, nøtter og honning. Og så er det litt soyasaus i risen.

Onsdag: Grønn suppe med erter, purre og fetaost

Og akkurat når du ikke kunne tro hvor enkelt det var, så kommer denne grønnsaksuppa. Den lages med erter og purre - og det hele er gjort på fem, ti minutter (sjekk videoen her - ser du den begynner du å glede deg med en gang). På toppen har du litt fetaost, urter og revet sitronskall.

Torsdag: Fisk med sellerirotremulade

Originalen av denne retten lages med røkt laks, men det fungerer minst like godt med gravlaks (som du kan lage selv, se linken under "Mandag").

Ellers er retten en klassisk, enkel remulade blandet inn i fyrstikkstore biter av rå sellerirot.

Fredag: Krabbekjøtt med god dressing

Denne fredagen gleder jeg meg allerede til. Da skal jeg finne fram et stort fat, legge på friske salatblader og halve cherrytomater før jeg legger på masse, deilig krabbekjøtt. Og så er den "hjemmelagde" majonesen: Bland ferdig majones med rømme og litt cayennepepper.

Og, jeg skal også lage hvitløkbaguetter til. Jo, selv om det er litt 90-talls (det er også Seinfeld og begge deler holder seg).

Lørdag: Reker med avokado

Den enkle, lette maten fortsetter. Og denne gangen er det en klassiker jeg har rappet fra en chiringuito i Andalucia, nemlig retten med reker, avocado og appelsin. Den lille, elegante retten er så florlett og fin at jeg aldri blir lei av den.

Det er ikke mange forunt å finne rå reker, men dersom du er så heldig å få tak i det, blir denne retten enda bedre. Bare bak rekene noen minutter i ovnen (180 grader, ti minutter omtrent, men litt olje og hvitløk).

Og du: husk å sette denne deigen, så kan du glede deg til i morgen - da skal du spise det beste brødet du kan bake.

Søndag: Ostepai med verdens beste brød

Vi avslutter uka med en skikkelig ostepai. I denne paien er det, ingen overraskelse, at osten er det som bestemmer hvor godt det blir. Får du tak i god comté er du heldig (er det bare Mathallen i Oslo som klarer å finne det?). Bruk en ost du liker godt - og bunnen må du bake "blindt", som de sier i England, det vil si uten fyll, for at den skal bli skikkelig sprø.

Servér gjerne noen rå grønnsaker på bordet, for eksempel dette fatet her.

Ha en riktig smakfull uke!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også