Ukemeny

Ukemeny med kule retter

Bli blid med denne maten.

Publisert Oppdatert

Vi må jo ha mat! Og jo bedre den er, desto blidere blir vi -og desto bedre mennesker blir vi. Slik tenker jeg om den saken. Her er ukens ukemeny!

Mandag: Pølsegryte

En kjele med pølser er et vakkert syn. Men, det kan også ha litt vel mye av hverdagens hverdagslighet ved seg. Om du har i noen grønnsaker (gulrot, purre, selleri...), et fedd hvitløk, kanskje en dæsj hvitvin og drysser over raust med persille eller andre urter har du forvandlet måltidet til noe lyst, frisk og fristende - du har satt feststemning i hverdagsgryta! (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Du kan servere denne som den er, men kanskje noen vil glede seg ekstra om du har noen knasende hvitløksbaguetter til.

Tirsdag: Ovnsbakt laks med dill og asparges

Ovnsbakt laks blir sjelden mislykket - og særlig dersom du er litt forsiktig med temperaturen (tenk at fisken ikke behøver å bli mer enn 50 grader) . I denne varianten treffer du på asparges og masse, fersk dill. Servér eventuelt med (verdens beste?) potetsalat.

Onsdag: Kylling med potetmos

Denne er enkel og gir deg kjente og kjære smaker. Du trenger ikke å lage den i rund form, men det blir unektelig litt morsommere.

Torsdag: Fisk med soyasmør

Oppskriften du finner nedenfor er på soyasmør. Det er nydelig sammen med fisk, helst hvit fisk som torsk, isgalt eller noe annet du finner i fiskedisken. Sei også.

Du trenger litt mer tilbehør for å få et fullverdig måltid og da foreslår jeg litt kul (og rask!) rødbete og mango-blanding.

Fredag: Nachos

Dette er fredagsmaten sin! Herlig, varm krydret kjøttdeig som serveres med smeltet ost, rømme og sprø nachos. Jeg har til gode å møte noen som ikke liker det her.

Lørdag: Andeconfit - eller kyllingconfit

Å lage andeconfit er nesten magisk første gangen. De aller fleste har enten bare spist det på restaurant eller kjøpt det på boks (jeg kjøper det ikke sjelden selv, se her hvordan jeg løser påskematen med boksmat og verdighet). Når sant skal sies er det ikke vanskelig å få til, men det krever en natt: Strø et solid lag med salt over andelårene (eller kyllinglårene) og la det stå over natten. Så dekker du lårene med andefett (det går også med olivenolje) og steker det på 80 grader i 4-8 timer.

Søndag: Biryani

Vi avslutter uke med en skikkelig smaksbombe fra India. Her ender til slutt all herligheten i én gryte. Servér gjerne med uslåelige nan-brødene.

Ha en smakfull uke!

 

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Pølsegryte med urter

Pølser er så mye mer enn det vi legger i lompe og spruter ketsjup på.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

750 g Pølse

1 stk Gulrot

1 stk Purre

1 stilk Selleri

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 dl Hvitvin

2 ss Smør

3 ss Urter

Erik Hannemann

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Laks

1 kvast Dill

Salt og pepper

8 stk Asparges

1 neve Mandler

20 g Parmesan

Erik Hannemann

Kylling med potetmos i rund form

Det er pussig hvor mye som ligger i presentasjonen. Dette er kylling på sitt beste...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Kyllingbryst

8 stk Poteter

100 g Smør

1 dl Melk

3 stk Sjalottløk

0.5 stk Paprika

1 fedd Hvitløk

200 g Brekkbønner

ss Timian

Salt og pepper

Olje/smør til steking

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Soyasmør

Brunt smør og soya er den ultimate kombinasjonen til hvit fisk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Smør, usaltet

1 dl Soyasaus

3 cm Ingefær

2 stk Sjalottløk

1 stk Lime

1 bt Gressløk

Salt

Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Kjøttdeig

1 stk Løk

Olje/smør til steking

2 stk Hvitløk

1 ts Chilipulver

1 ts Kumin

1 ts Sukker

2 bokser Bønner

2 dl Tomat

2 stk Rød chili

2 ss Koriander, hakket

1 ss Sitronsaft

Salt og pepper

Tortillachips

150 g Ost, revet

4 ss Rømme

Erik Hannemann

Andeconfit (confit de canard)

Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Andelår

0.5 kg Salt

3 dl And

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

5 stk Poteter

2 stk Løk

2 fedd Hvitløk

0.5 ts Chilipulver

4 cm Ingefær

0.5 ts Gurkemeie

1 ts Kumin

3 stk Tomater

2 ss Yoghurt

0.5 ts Kardemomme

1 ts Kanel

1 stk Kylling

1 stk Løk

2 stk Nellikspiker

1 ts Kanel

2 cm Ingefær

1 klype Safran

1 ts Kardemomme

500 g Basmatiris

Vann

3 ss Kylling

Salt og pepper

Olje til pensling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning