Ukemeny
Menyen som redder uka
Her er alle oppskriftene du trenger.
En nye uke! Og en ny ukemeny. Her finner du en masse deilige oppskrifter som skal gjøre denne uka kjempefin. God fornøyelse!
Mandag: Linsesuppe
"Meatless monday" har blitt et begrep. Faktisk oppsto det første gang under første Verdenskrig i et forsøk på å avhjelpe matressursene til den amerikanske hæren i Europa. Det amerikanske mattilsynet FDA lagde også en kampanje som het "Food will win the war" (og faktisk også Wheatless wednesday) for å minne amerikanerne om å redusere forbruket. Kampanjene dukket opp igjen i annen verdenskrig.
Og nå, i 2003, ble Meatless Monday lansert igjen, men med helt andre fortegn. Nå handler det om to ting: Den helsemessige effekten og sammenhengen mellom kjøttproduksjon og klima. Jeg slår et slag for dette denne uken med en linsesuppe som er så god, enten du er vegetarianer eller ikke (sjekk flere vegataroppskrifter her).
Tirsdag: Ovnsbakt laks
Å legge et stykke laks i ovnen, steke den perfekt, og servere den med grønnsaker er hverdagspoesi på sitt vakreste. Du kan lage den på uendelig mange måter. Denne liker jeg godt, selv om varianten med fennikel (med ørret eller laks) også rager høyt.
Onsdag: Tunfisk med aioli
For de som ikke har laget aioli før - sjekk her, og bli sjef på kjøkkenet! Resten er såre enkelt: Ha i en boks med tunfisk og kokte grønnsaker. Ja, det er ikke særlig elegant, men du verden så godt dette er.
Torsdag: Finnbiff
Finnbiff, som jeg har dilla på om dagen, er selsvskreven på ukemenyen. Det er ikke vanskelig å lage finnbiff, og reinskavet er så tynt skåret at det tiner raskt når du har det i gryta.
Fredag: Pizza
Skal du lage pizza må du sette en skikkelig pizzadeig. Har du gjort det er resten en lek. Ha på en god tomatsaus og lag noen saftige kjøttboller og god ost før du setter den i en gloheit ovn.
Lørdag: Burritos
For dem som er litt forsynt med tacos, og har laget quesadillas og vil har mer fra Mexico: Her kommer burritos!
Søndag: Svinestek
Vi lar den supre Clotilde avslutte uka med en klassisk, saftig svinesteik med krydret rødkål, epler og svisker.
Ha en supergod uke!
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Til 3 porsjoner
1 stk Løk, finhakket
2 krm Spisskum
2 krm Korianderfrø
2 fedd Hvitløk
2 stk Gulrøtter
2 stk Selleristenger
1 l Vann
2.5 dl Linser, røde
1 krm Chilipulver
1 ts Spisskum, malt
1 ts Paprikapulver
1 ts Gurkemeie
1 stk Laurbærblad
3 ss Grønnsaksbuljong
Salt
Ovnsbakt laks med dill og asparges
Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
400 g Laks
1 kvast Dill
Salt og pepper
8 stk Asparges
1 neve Mandler
20 g Parmesan
Tunfisk med aioli
Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 bokser Tunfisk
4 ss Aioli
5 stk Sukkererter
2 stk Poteter
Salt og pepper
Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr
Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 stk Løk
4 stk Gulrøtter
600 g Poteter
4 skiver Bacon
5 stk Champignon
2.5 dl Crème fraîche eller rømme
2 stk Einebær
40 g Brunost
500 g Finnbiff
2 ss Gressløk
Ingredienser:
4 dl Hvetemel
1.5 dl Vann
4 ss Olje
0.5 pk Tørrgjær
1 stk Tomatboks
1 ss Hvitvinseddik
2 ts Oregano
1 ss Sukker
1 stk Sjalottløk
1 fedd Hvitløk
Olje til pensling
200 g Kjøttdeig
200 g Ost
2 skiver Brød
Til 2 porsjoner
200 g Biff
1 fedd Hvitløk
1 ts Kumin
1 stk Løk
2 stk Rød chili
1 stk Paprika
1 stk Tomatboks
Rømme
100 g Ost, revet
Olje/smør til steking
Salt og pepper
Svinestek med krydret rødkål, epler og svisker
Her er Clotildes oppskrift på en herlig og enkel svinestek.
Se hele oppskriftenTil 8 porsjoner
1 ss Olivenolje
800 g Svinestek
Havsalt
1 stk Rødkål
2 stk Eple
8 stk Svisker
4 stk Hvitløk
Korianderfrø
Muskat
Ingefær, malt
Kanel
Nellik
1 dl Rødvin
Pepper
Denne saken ble første gang publisert 16/01 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.