Ukemeny

En enkel ukemeny

La oss begynne året med en deilig ukemeny.

Sist oppdatert

Først og fremst: Jeg ønsker alle sammen et godt, velsmakende nytt år!

Har noen lovet seg selv å spise bedre mat i 2012? "Bedre" defineres forskjellig fra person til person. Noen mener "magrere" og andre setter likhetstegn mellom "bedre" og mindre karbohydrater. Jeg mener bare bedre mat. Mat som smaker bedre.

Julen er en tid hvor de fleste grønnsakene blir forvist til en mørk krok bak juletreet, mens ribbe og pinnekjøtt fortrenger tallerkenplassen til de få ikke-animalske innslagene.

Det er kanskje jeg derfor jeg har lyst til å starte det nye året med en flott, fyldig og kul salat. Her er årets første ukemeny:

Mandag: Salat med sellerirot

Denne salaten er en gjenganger på mitt kjøkken. Den ligner på en gin ´n tonic på den måten at det er to ingredienser som gjør hverandre gode: Mango og rå sellerirot. Det høres pussig ut, men jeg lover at du vil like den.

Tirsdag: Torsk med hasselnøtter og pinjekjernepotetsalat

Sa noen hvit januar? Vel, det er i alle fall torsk på tallerkenen. Og torsken er dekket med et herlig lag hasselnøtter og serveres med den beste potetsalaten jeg vet om. (Du finner noen enklere potetsalater her, om du heller vil ha dem).

Onsdag: Salade Niçoise med hvitløksbaguette

Ja, jeg satser på to salater denne uka. Salade Niçoise er en internasjonal klassiker som er kjent langt utover hjembyen Nice. Den består av egg, salat, tomat, sardiner (fra boks) og drysses rikelig med sorte oliven. Jeg liker å servere salaten med hvitløksbaguetter (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Torsdag: Posjert laks med gulrotsalat

Laks er også på menyen denne uka. Jeg hadde så stor suksess med å posjere laks (ha den i oppvarmet vann med krydder) at det frister til gjentakelse. Laksen serverer jeg med en liter perle av en gulrotsalat med valnøtter, finrevet sitronskall og gressløk.

Fredag: Tikka masala med ris

Det eksotiske innslaget denne uka kommer fra India i form (bokstavelig talt) av en superenkel tikka masala. Dette gjør du; Bland yoghurt, krydder og kyllingbiter og sett formen i ovnen. Verre er det ikke. Jeg har lagt ved en tilsvarende morsom oppskrift på god, velduftende ris.

Lørdag: Hamburger

Vi skal hjem igjen. Til en hamburger som er laget av reinskav. I utgangspunktet er dette en superluksusburger med både gåselever og Madeira. Nå er heldigvis slik at du kan sløye dem - begge to - og fortsatt sitte med en, eh, vilt god hamburger! Server dem på varme hamburgerbrød med stekt sopp.

Har du ikke reinskav? Du finner to andre forslag til hamburgere her.

Søndag: Bacalao

Vi avslutter uka med en solid gryterett. Bacalao lages av klippfisk som må ligge i vann over natten - så husk det på lørdag!

Denne oppskriften på bacalao er temmelig klassisk - med tomater, løk og poteter. Og ganske mye olje.

Ha en smakfull start på det nye året!

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 stk Sellerirot

12 stk Aspargesbønner

1 stk Mango

12 stk Sukkererter

1 dl Olivenolje

3 ss Sitronsaft

1 ts Sennep

1 fedd Hvitløk

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

400 g Torskefilet

50 g Hasselnøtter

50 g Rosiner

1 kvist Rosmarin

Salt og pepper

1 stk Egg

Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Poteter

3 stk Sjalottløk

150 g Bønner

50 g Parmesan

70 g Pinjekjerner

2 ss Gressløk

5 ss Olivenolje

1 ss Sitronsaft

Smør/olje

Salade Niçoise

Denne salaten er et måltid i seg selv, men kan brukes som tilbehør til f. eks grillet fisk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Poteter

10 stk Aspargesbønner

0.5 stk Salathode

4 stk Egg

2 stk Sjalottløk

8 stk Cherrytomat

1 dl Oliven, sorte

0.5 bokser Sardin

1 dl Olivenolje

3 ss Sitronsaft

Salt og pepper

Erik Hannemann

Hvitløksbaguett

Det er kanskje en stund siden du har laget hvitløksbaguetter? Da er det enda bedre...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 fedd Hvitløk

100 g Smør

3 ss Persille, finhakket

2 stk Baguette

1 stk Sitronbåter

Erik Hannemann

Posjert laks

Å posjere er jålete ord for å trekke fisken i ovnen.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Appelsin

1 stk Laksefilet

1 ss Estragon, tørket

2 l Vann

2 ts Salt

1 ss Pepper

Erik Hannemann

Gulrotsalat med valnøtter

Med disse ingrediensene blir gulroten helt ny.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

5 stk Gulrot

2 ss Gressløk

1 stk Nektarin

50 g Valnøtter

2 ss Lønnesirup

1 ss Sitronsaft

Sitronskall

Salt

Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Kylling

2 dl Yoghurt

2 ss Garam masala

3 ss Olje

3 fedd Hvitløk

1 bokser Tomat

1 dl Kokosmelk

2 stk Løk

Koriander

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Ris som smaker

En enkel måte å få risen til å smake skikkelig på.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Kanel

2 dl Basmatiris

1 neve Rosiner

1 neve Mandelflak

Kardemomme

Olje til pensling

Erik Hannemann

Hamburger med viltkjøtt og sopp

Dette er en fabelaktig burger som blir superlukseriøs om du bruker både Madeira og gåselever.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Reinsdyrskav

200 g Kjøttdeig

2 stk Einebær

100 g Foie gras

4 ss Madeira

75 g Parmesan

150 g Sopp

1 stk Løk

Salt og pepper

Smør/olje

2 stk Hamburger

1 ts Sennep

4 stk Salatblader

Hellstrøms bacalao

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Klippfisk

2 stk Paprika, gul

2 stk Paprika, rød

2 stk Gul løk

2 stk Fennikel

8 fedd Hvitløk

12 stk Poteter

1.5 dl Olivenolje

Kajennepepper

1 potte Basilikum, frisk

Salt

Pepper

200 g Reker

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også