Oppskrifter for hele uka
En fyldig ukemeny
Denne ukemenyen er full av robust, herlig mat.
Det er søndag kveld. Jeg har for lengst innsett at denne dagen ikke ble til den matdagen jeg hadde forestilt meg. Noen dager kommer ut av rytme - og før du vet ordet av det er klokka åtte og alt du har spist etter frokost er tre boller med brunost.
Det er ikke noe galt med boller, men det er ikke middag. Derfor begynte jeg å glede meg til en ny matuke. Og jeg bestemte meg allerede i går kveld at den skal begynne med spagetti carbonara!
Mandag: Spagetti carbonara
Som alltid begynner vi med noe enkelt: Pisk eggene sammen i en bolle som tåler varme (du kan også bruke en kjele). Stek bacon og vend inn i eggene. Ha den varme pastaen umiddelbart over eggene etter avsiling - og vend rundt. Servér med nyrevet parmesan.
Jeg pleier alltid å servere litt rå grønnsaker til den her. For eksempel reddiker, gulrøtter og fennikel.
Tirsdag: Fiskesuppe
Ting faller på plass om du serverer fiskesuppe på tirsdager. Den hører hjemme her.
Framgangsmåten er såre enkel. Skjær fisk (laks, torsk og gjerne flere typer) i biter eller skiver og legg dem i skåler. Så lager du en godt kraft av løk, grønnsaker, fiskebuljong og fløte som du til slutt heller over den rå fisken. Da blir den kokt.
Onsdag: Kosedag!
Couscous er kjappere enn pasta. Og så er det lettere å gi smak til det. Jeg pleier å bruke litt kyllingkraft og servere det med masse deilige grønnsaker. Godt og vidunderlig enkelt!
Torsdag: Torsk med nøtter
Den tradisjonelle torskesesongen nærmer seg slutten. Det heter at torsk bare skal spises i måneder med "R" - og de som kjenner kalenderen og uten problemer kan forutsi hva neste måned heter kan fort regne ut at mai ikke er en torskemåned.
Oppskriften er kun på fisken, så du trenger litt tilbehør. Jeg foreslår å lage en god brokkolirett, enten brokkoli med parmesan eller brokkoli med sitronaroma.
Fredag: Tikka masala
Bland sammen yoghurt, garam masala (krydderblanding du kan kjøpe ferdig), olje, knust hvitløk, tomat, kokosmelk og kylling - inn i ovnen. Vanskelig? Nei. Godt? Det kan du være trygg på.
Lørdag: Bacalao
Det er på høy tid å lage bacalao igjen! Lørdagen blir spesiell med en diger gryte bacalao. Og jeg skal jammen bake litt focaccia til også. For en fest!
Søndag: Klassisk søndagsmat
Jeg har ikke glemt forrige søndag (boller og brunost), så jeg lover meg selv bot og bedring: Nå blir det klassisk søndagsmat med ferskt kjøtt og suppe. Oppskriften er legendarisk og gammeldags. Dette er en av 50-60-talls oppskriftene som vi må sørge for å bevar for all framtid. En nasjonalskatt, intet mindre.
Prinsippet er enkelt: Kok kjøttet mørt, 1-2 timer, ha i grønnsakene og servér med en herlig sursøt løksaus (som er basert på vanlig hvit saus).
Les også:
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Spaghetti Carbonara
Dette er antakelig den enkleste oppskriften på spaghetti carbonara noensinne.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
1 pk Bacon
250 g Spagetti
3 stk Egg
1 dæsj Salt og pepper
100 g Parmesan
Til 2 porsjoner
150 g Laks
150 g Fisk
12 stk Blåskjell
1 stk Kamskjell
1 dl Fløte
1 stk Løk
1 stk Hvitløksfedd
1 stk Gulrot
1 stk Selleristang
1 ts Rosmarin
1 ts Dill, frisk
3 ss Urter
4 dl Fiskekraft
Smør til steking
Couscous med friske grønnsaker
Denne her havner for på lista over '10 på topp raske middager'. Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
2 stk Sjalottløk
1 stk Hvitløksfedd
4 dl Vann
150 g Aspargesbønner
2 dl Couscous
5 stk Cherrytomat
0.5 stk Paprika
0.5 stk Agurk
1 ts Kumin
1 ts Kanel
0.5 stk Lime
Salt og pepper
Olje til pensling
Ingredienser:
400 g Torskefilet
50 g Hasselnøtter
50 g Rosiner
1 kvist Rosmarin
Salt og pepper
1 stk Egg
Chicken tikka masala
Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 stk Kylling
2 dl Yoghurt
2 ss Garam masala
3 ss Olje
3 fedd Hvitløk
1 bokser Tomat
1 dl Kokosmelk
2 stk Løk
Koriander
Salt og nykvernet pepper
Til 8 porsjoner
600 g Klippfisk
1 kg Løk
1 kg Poteter
2 stk Chili
3 bokser Tomat
10 stk Pepperkorn
1 stk Hvitløk
2 stk Laurbærblad
20 stk Oliven, sorte
200 g Paprika
2 dl Olivenolje
Ferskt kjøtt og suppe
Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 kg Oksekjøtt
1 stk Purre
1 stk Persillerot
1 stk Gulrot
1 stilk Stangselleri
2 stk Løk
2 ss Hvetemel
3 ss Smør
1 ss Eddik
2 ss Sukker
Salt og pepper
Denne saken ble første gang publisert 23/04 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.