Billig mat

Spar penger med billig mat

En hel festuke med billig mat!

Middagstipset: Oppskrift på macaroni and cheese

Middagstipset: Oppskrift på macaroni and cheese Foto: Foto: Peter Berg

Publisert Oppdatert

Billig mat trenger ikke være kjedelig. Tvert imot er mange av mine yndlingsretter veldig billige.

Er det for eksempel noen grunn til å sutre over lasagne og løksuppe? Nei.

Og tenk på pizza: Det kan være så billig det bare vil. Festmat er det uansett.

Er jeg den første som sier at pizza er like billig som det er godt?

 

Les også: Slik blir gulrotkaken perfekt

En festuke med billigmat

Jeg har laget en hel ukemeny med billig mat. Når jeg ser på den synes jeg ikke lenger synd på de fattige.

mandag braker det løs med spaghetti carbonara. Med en pakke pasta, noen egg, litt hvitløk og en pakke bacon metter du mange munner med minimale midler.

Tirsdag er det duket for en av mine all-time favoritter, nemlig løksuppe. En rett som antakelig ble oppdaget gjennom føydal undertrykking undertrykking i Frankrike. Løksuppen er bøndenes revansje mot adelen og borgerskapet. I oppskriften nedenfor er et Madeira. Det kan droppes helt eller byttes mot en slump portvin, sherry, eller (faktisk) litt plommesyltetøy.

Macaroni 'n cheese står på bordet på onsdag. Klassikeren fra Amerika er det mange studenter som lever av i lange perioder. Du kan fleske til med litt kokt skinke, bacon eller noe annet du har liggende, men det er ikke nødvendig.

Supper er alltid billig. En god oppskrift kan holde nøden utenfor i ukevis. Jeg har valgt gulrotsuppe på torsdag. I oppskriften du finner nedenfor er det krepsehaler. De bør sløyfes når man er på sparebluss. Frisk dill er det heller ikke nødvendig å bruke penger på. Jeg vil også foreslå å kjøre suppen glatt med en stavmikser.

På gudskjelovkvelden (fredag) spiser vi lasagne. Jeg liker å gjøre det lettvint ved å unngå pastaplater. Pastaskruer funker like bra. Du må også lage hvit saus for å få den gode smaken. Den krydres med litt deilig muskat, men pass på at det ikke blir for mye.

Ingen overraskelse på lørdag. Da er det pizza. Den kan varieres i det uendelig. Her finner du syv typer - men den med kjøttboller synes jeg er en sikker vinner.

Søndag slår vi til med en klassiker fra husmannskostens fyldige verden. Uten ferskt kjøtt og suppe ville ikke søndager vært det samme.

Alle oppskriftene finner du nedefor! Ha en god matuke hvor du ikke slanker lommeboka.

Her finner du over 5000 oppskrifter du kan søke i.

Erik Hannemann

Løksuppe med madeira og ost

Ingenting er så billig og godt som løksuppe. Dette er den klassiske løksuppa som har sjenerøst med ost i seg!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

750 g Løk

2 ss Smør

1 ss Hvetemel

2 dl Madeira

7 dl Buljong

2 fedd Hvitløk

0 Salt og pepper

150 g Ost, revet

4 skiver Loff

Peter Nerg

Macaroni 'n cheese

Macaroni and cheese er en amerikansk klassiker som er like enkelt som det er godt. Denne varianten spanderer noen tomater på toppen for å live opp litt.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

200 g Makaroni

2 ss Hvetemel

3 ss Smør

2 dl Melk

0.5 ts Muskat

100 g Ost

2 stk Tomater

Timian

Alf Børjesson

Gulrotsuppe med ingefær

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 stk Gulrot

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 ss Rapsolje

2 ss Ingefær, revet

3 stk Buljongterning

12 dl Vann

2 dl Crème fraîche

Salt

3 dråpe Tabasco

16 stk Krepsehaler

4 stk Dill

Erik Hannemann

Lettvint lasagne

I denne oppskriften finner du ikke pastaplater, men vanlige pastaskruer eller pastarør. Da er det mye lettere å lage fordi man ikke må passe på at pastaen er ferdig. Sjekk ut!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Rødløk

1 stk Gulrot

1 stilk Stangselleri

1 fedd Hvitløk

0.5 kg Kjøttdeig

2 stk Tomatboks

1 ss Sukker

5 ss Kylling

1 dl Rødvin

150 g Ost

0.5 stk Sitron

4 dl Melk

2 ss Smør

2 ss Hvetemel

300 g Pasta

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Pizza med kjøttboller

Klassisk, tynn pizza. Husk: Full guffe på ovnen!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 dl Hvetemel

1.5 dl Vann

4 ss Olje

0.5 pk Tørrgjær

1 stk Tomatboks

1 ss Hvitvinseddik

2 ts Oregano

1 ss Sukker

1 stk Sjalottløk

1 fedd Hvitløk

Olje til pensling

200 g Kjøttdeig

200 g Ost

2 skiver Brød

Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Oksekjøtt

1 stk Purre

1 stk Persillerot

1 stk Gulrot

1 stilk Stangselleri

2 stk Løk

2 ss Hvetemel

3 ss Smør

1 ss Eddik

2 ss Sukker

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning