Denne uken tar vi en snartur til Frankrike, en sving innom India og en tur på vidda. Det er jo slett ikke verst på ei uke.

Jeg håper du finner nok til å inspirere deg til å lage deg en god matuke!

Mandag: Den raske omeletten

Den raskeste middagen er denne mandagen. Har du ikke laget omelett før, så sjekk omelettreglene her.

Tirsdag: Torsk med bacon

Dette er en rett som bare er snill og grei, ingen fiksfakserier. Du steker fisk, har på bacon og serverer med kokte grønnsaker. Ferdig snakka. Og torsk med bacon? Jo, det er digg.

Onsdag: Burger fra Frankrike

Det som gjør denne burgeren så god er sausen. Ja, den lages med verdens beste saus, béarnaise-saus.

I oppskriften står det at du skal bruke andekjøtt, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Bruk kjøttdeig, du!

Torsdag: Torsk med nøtter

Jeg gjorde det igjen. - Nei, jeg liker ikke rosiner sammen med fisk.

- OK, sa jeg. Og blåste i det.

Jeg kjørte sammen hasselnøtter, rosmarin og rosiner som jeg strødde over de tykke torskefiletene før jeg satt den i ovnen. Det er lenge siden sist jeg har sett så glupske folk rundt middagsbordet.

Det funker som bare det - ikke vær redd for noen rosiner (men, kanskje er det en idé å ikke fortelle om dem).

Selv serverte jeg denne retten med blitza blomkål som jeg dampet ut i tør panne sammen med kokte linser - og rørte inn litt smør.

Fredag: Fredagsmat fra India

Det er på tide med et besøk til India igjen! Denne retten er umiskjennelig indisk med mange forskjellige kryddere.

Du begynner med å steke poteterninger sprø i olje.

Kyllingen som en hel kylling som deles i åtte (sjekk her om du ikke har gjort det før). Synes du det er for vrient, så kan du bruke ferdige fileter og/eller lår.

Lørdag: Mat fra vidda

Reinsdyrkjøtt har en helt egen smak. Dessverre er kjøttet ofte veldig kostbart. Reinsdyrskav er det billigste og kjøpes frossent. Denne lørdagen serverer vi den mest klassiske gryta med reinsdyr, nemlig finnbiff.

Søndag: Lår i appelsinsaus

Uka avsluttes med kyllinglår som bakes i ovnen og serveres med høstlige rotgrønnsaker og en appelsinsaus. Sausen lager seg selv i den ildfaste formen, som sammen med litt soyasaus gjør susen.

Ha en velsmakende uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Rask omelett med ost og skinke

Denne omeletten passer både som middag og lunsj. Det skal ikke ta deg mer enn 10 minutter å lage den...

Til 1 porsjon:

100 g aspargesbønner

3 skiver skinke, røket

3 stk egg

50 g ost, revet

smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Robin Balas

Pannestekt torsk med bacon- og gressløksmør

Enkelt og supergodt! Torsk som stekes i panne bør ha skinnet på for å unngå at de faller fra hverandre.

Til 4 porsjoner:

800 g torskefilet med skinn

4 ss hvetemel

2 ts salt

smør og olje til steking

Bacon- og gressløksmør

2 skiver baconterninger

100 g smør

1,5 ss hakket gressløk

Tilbehør

8 stk asparges

4 stk gulrot

1 stk brokkoli, i buketter

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Fransk burger

I denne hamburgeren er det kyllingkjøtt og bearnaise.

Til 2 porsjoner:

200 g kylling kjøtt (kyllingkjøttdeig)

200 g andekjøtt

1 stk sjalottløk

1 dl bearnaisesaus

2 ts provencekrydder

1 stk artisjokkhjerte

2 ss soltørkede tomater, hakket

salt og pepper

4 stk salatblader

2 stk hamburgerbrød

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Astrid Hals

Kyllinglår med rotgrønnsaker i appelsinsaus

Her er det mye og god smak. For litt ekstra spicy saus kan du tilsette litt grønn karripasta i sausen.

Til 4 porsjoner:

6 stk kyllinglår

0,5 stk kålrot

3 stk gulrøtter

0,5 stk sellerirot

2,5 dl appelsinjuice

0,5 dl vann

0,5 dl soyasaus

2 ss smør

salt og pepper

finhakket persille eller timian

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!