En ny matuke byr på mye godt. Denne uka er vi innom giganter på matfatet, som kveite på tirsdag og elg på søndag. Og menyen strekker seg fra digg til luksus - alt på en uke.

Her er ukens ukemeny!

Mandag: Gul middag

Det er to gule innslag denne uka. Den første er en frittata. Ikke mye skiller en omelett fra en frittata (kan oppsummeres i seks punkter) for et utrenet øye. Men, for en feinschmecker som deg er ikke vanskelig.

Tirsdag: Kveite med beter

Vi flesker til med en mager sak denne tirsdagen. Kveite er kongelig føde med sitt delikate, hvit kjøtt. Du kan se hvordan den lages i denne videoen her (retten begynner på 3.45) - såre enkelt.

Onsdag: Suppe fra Det fjerne østen

Sann historie: Denne suppa ble laget i Egmonts kantine i Nydalen for to uker siden. Kokken begynte å bli oppgitt da han måtte lage batch nummer tre. Det er nemlig ikke "vanlig kost".

Den blir bedre om du får tak i limeblader, men det er ikke strengt nødvendig.

Torsdag: Torsk i panna

Det finnes faktisk en video av denne saken også (som vi lagde for noen år siden). Hele ideen er at man lager middag til fire personer i en stekepanna, med tre grønnsaker og fisk. Det er jo slett ikke verst.

De tre grønnsakene er rødløk, poteter og fennikel.

Fredag: Knasende middagsmat

Det skal være litt digg med fredag. Og denne fredagen serverer vi ingen ringere enn nachos - med rømme og smeltet ost. Hele balletten er ikke vrien å få til.

Tips: Vil du lage nachos selv, kan du ta (f.eks) speltlomper, skjære opp, pensle med olje og bake på rist i ovnen på 120 grader til de blir sprø.

Lørdag: Komplisert luksusmat

Det er ikke lett å se for seg mer komplisert indrefilet enn Beef Wellington. Den stammer opplagt fra restaurantkjøkkenet hvor slike retter er enklere å gjøre ferdig, en slags masseproduksjon på miniskala.

Ideen er å rulle indrefileten inn i en blanding av sopp og skinke - og så til slutt et lag med butterdeig. Det er nydelig mat (sjekk her for bilder av framgangsmåten).

Søndag: Karbonader fra skogen

Om lørdagen var vrien er søndagen grei. Her er det elgkarbonader som gjør avslutningen på uka til en fest. Servér dem med soppsaus, erter og tyttebærsyltetøy.

Ha en velsmakende uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Frittata

Frittata er omelettens storebror. Du må piske eggene luftige og så steker du den på begge sider.

Til 4 porsjoner:

4 stk egg

1 stk løk

4 ss persille

2 stk peppermakrell

2 stk potet, kokt

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Kveite med gulbeter

Gulbeter er rødbetenes gule bror. Litt søtere, mye gulere.

Til 4 porsjoner:

4 stk gulbet

800 g kveite

8 stk vårløk

2 dl hvitvin

2 ss smør

75 g valnøtter

dill

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Torsk med potet og fløtesaus

Denne retten er en "one pot wonder" - alt i ei gryte. Retten gir deg saus, fisk og grønnsaker i ett!

Til 2 porsjoner:

2 stk torskefilet

4 stk poteter

1 stk fennikel

1 stk gulrot

1,5 dl kremfløte

1 ss rødt pepper

0,5 stk rødløk

2 ss smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomat saus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Beef Wellington

Beef Wellington er en klassisk rett hvor en indrefilet bakes inn i butterdeig. Her har du oppskriften!

Til 4 porsjoner:

1 stk okse- eller kalvindrefilet, den delen som er jevn i tykkelse

6 skiver parmaskinkeeller spansk skinke

150 g sopp, gjerne champignon

4 pl butterdeig

2 ss kastanjeeller seks kokte kastanjer

2 ss sennep

pepper, kvernet

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Christopher Sjuve

Elgkarbonader

Elgkarbonader er ikke som andre karbonader.

Til 4 porsjoner:

800 g kvernet elgkjøtt

0,5 stk rødløk

0,5 ts muskat

0,5 ts ingefær (tørket)

4 ss rømme

2 ts salt

3 skiver loff

2 skiver bacon

Saus

5 stk champignon og gjerne tørket steinsopp

1 stk løk

4 dl fløte

4 ss madeira

Ertepuré

200 g erter, frosne

4 ss smør

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!