Endelig en ny høstuke!

Det kan være det bare er meg, men jeg innbiller meg at maken smaker best om høsten. Det er kanskje fordi dette er tiden hvor mye av råvarene er som best. Lam, elg, laks og torsk står på menyen denne uken. Ha en strålende uke!

Mandag: Den enkleste lakseretten

Vi begynner med en svært enkel rett som lages av lakseterninger, pasta og dill. Dersom du savner saus er idéen bare bruke en god olivenolje - så mye du vil!

Om du vil bruke en annen fisk enn laks går det helt fint. Ta en du liker (det er nemlig laks på onsdag i denne menyen).

Tirsdag: Skogens konge byr på karbonader

Skogens konge er det som byr på middag denne høstdagen. Om du ikke får tak i elgkjøtt kan du bruke denne oppskriften på vanlige karbonader.

Server karbonadene med soppsaus og grønn erterpuré.

Onsdag: Fisken som ble så lekker

Når du lager laksen på denne måten fremstår den plutselig som enn annen fisk. Trikset er å fjerne beina fra en kotelett og knyte den sammen med hyssing, slik at den blir rund. Når den serveres med erter, neper og grønne bønner og pyntes med noen lekre lakserogn, har den rosa keiseren fått nye klær. Og det kler den.

Du kan også servere ovnsbakte poteter til, men da er det lurt å sjekke hvordan de blir best (med ristetrikset!)

Torsdag: Torsk i panne med fløtesaus som gjør deg blid

Dersom torsken hadde vært dyrere ville den hatt høyere status, det er min påstand. Vi er heldige her i landet som kan meske oss med denne delikatessen. I denne retten serveres den som et "one-pot-wonder" med fløtesaus og fennikel. Du ser video av hvordan den lages her.

Fredag: Italias mest bankede favoritt

Saltimbocca er den italienske retten med kalvekjøtt (opprinnelig) og marsala. Ideen er å rulle kjøtt sammen med spekeskinke (parmaskinke i Italia) og salvie før du steker det og så koker det sammen med marsalavin.

Det er ikke uvanlig å servere risotto til - og da er denne sopprisottoen et opplagt valg.

Her finner du oppskriften med kylling om du ikke får tak i kalvekjøtt.

Lørdag: Du trenger bare å pensle kjøttet

Lammecarré er en flott måte å hylle høsten på. I denne oppskriften har jeg gjort minst mulig med kjøttet, bare penslet det med olivenolje og bakt det øverst i ovnen.

Søndag: Hemmeligheten ligger i den sausen du må smake deg fram til

Vi avslutter uka med en skikkelig norsk klassiker, nemlig ferskt kjøtt og suppe. Hemmeligheten ligger faktisk i å få til den sursøte sausen. Og det er bare en måte å gjøre det på, nemlig smake seg fram!

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

100 g erter

dill, frisk

1 stk sjalottløk

sitron skall (bare det gule)

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Elgkarbonader

Elgkarbonader er ikke som andre karbonader.

Til 4 porsjoner:

800 g kvernet elgkjøtt

0,5 stk rødløk

0,5 ts muskat

0,5 ts ingefær (tørket)

4 ss rømme

2 ts salt

3 skiver loff

2 skiver bacon

Saus

5 stk champignon og gjerne tørket steinsopp

1 stk løk

4 dl fløte

4 ss madeira

Ertepuré

200 g erter, frosne

4 ss smør

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Christopher Sjuve

Lekker laks med gode grønnsaker

Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...

Til 1 porsjon:

1 bit laks

2 ss erter

1 ss hakket rødløk

0,5 stk nepe

1 ts laks

4 stk aspargesbønner

2 stk sukkererter

0,5 ss sennep

1 ts timian, frisk

2 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Torsk i panne med fløtesaus

Torsk går raskt å lage. Når du skjærer opp potetene i tynne skiver før de kokes, går det også fort. I denne retten finner du også noen deilige, røde pepperkorn. Frykt ikke! Rosépepper er ikke sterke...

Til 4 porsjoner:

2 stk torskefilet

4 stk poteter

1 stk fennikel

1 stk rødløk

1,5 dl kremfløte

1 dl vann

1 ss rosépepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Saltimbocca

Saltimbocca er en italiensk klassiker som er ganske enkel å lage. Her er oppskriften!

Til 4 porsjoner:

4 skiver flatbiff av kalv

8 stk salvie, frisk

8 skiver parmaskinke

pepper, kvernet

0,75 dl marsala

3 ss smør

olje

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Lammecarré

Lammecarré er en flott måte å hylle høsten på. I denne oppskriften finner du også sopp og saus.

Til 4 porsjoner:

Sjalottløk

12 stk sjalottløk

olje eller smør til steking

1 stk buljongterning

1 klype sukker

Lammecarré

1 kg lammecarré

olivenolje

salt

250 g spinat

150 g kantareller

2 dl kremfløte

200 g bønner, hvite (ferdigkokte)

1 kvast rosmarin, frisk

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!