Det er en glede å introdusere denne ukens ukemeny. Det er flere kjenninger i dette knippe av gode oppskrifter. Og de som kjenner dem fra før har allerede begynt å glede seg til kjøttbollene fra Marokko og den fabelaktige viltgryta som skal på bordet på søndag.

Mandag: Pytt i panne

Dette er en av de berømte oppskriftene som ikke trenger noen oppskrift. Og det er kanskje de beste, vil noen si. Pizza var i mange år en slik, helt til man begynte å stille spørsmål om hvordan deigen skulle lages.

En pytt i panne starter gjerne med å steke løk, poteter og så noen rester. Og så er det deilig å servere det hele med et posjert egg (ikke gjort det før? Sjekk her).

Tirsdag: Fiskeburger med majones

Dette er egentlig fiskekaker i ungdommelig forkledning. Her bruker du kjøkkenmaskinen og kjører sammen fisk, løk og hvitløk til fiskefarse som du former til fiskeburgere. Noen vil nemlig synes det er kulere å spise fiskeburger enn fiskekaker. Det er nemlig fiskeburger det blir når du legger en fiskekake mellom to hamburgerbrød, ikke sant?

Lyst til å lage hamburgerbrød selv? Sjekk Bent Stiansens sine her.

Onsdag: Knallgrønn sellerisuppe

Ukens suppe er knallgrønn og lages av stangselleri. Det er nok også den billigste middagen siden den for det meste består, nettopp, av selleri. Ellers følger den suppekonvensjonene til punkt og prikke: Stek løk og hvitløk, ha i grønnsak X (som altså er stangselleri i dette tilfelle), ha i kraft, kok til det er mykt, gjerne med kraft og fløte før du kjører det glatt med stavmikser.

Ellers er dette noen fine tips til å gjøre den litt mer morsom:

  • Smuldre litt blåmuggost over
  • Ha på frisk dill
  • Rør inn sennep
  • Legg i noen skiver med kamskjell
  • Ha noen dråper trøffelolje over

Torsdag: Torsk på snarvisitt til Asia

Til denne torskemiddagen låner vi smaker fra Asia. Du finner spisskum, karri og koriander i denne retten. I denne oppskriften ser du at krydderne varmes i pannen. Det er en effektiv måte å få dem litt mer livlige på.

Fredag: Empanadas fra Mexico

I Mexico, som så mange andre steder, er det vanlig å rulle godt krydret kjøttdeig inn i små biter av brød som så bakes gyllent i ovnen før det serveres. Det enkleste er å jukse litt og kjøpe ferdig paideig.

Tips: Om du lager mange nok kan du ha noen av dem med på tur dagen etter.

Lørdag: Røde kjøttboller fra Marokko

På lørdag legger vi matreisen til et tredje kontinent på like mange dager. Det marokkanske kjøkkenet har mange hemmeligheter som arganolje og syltede sitroner, men denne retten kan tenkes på som en førstereis. Liker du denne vil du kanskje fristes til å utforske det rike Marokkanske kjøkkenet. I så fall er Paula Wolferts bok et godt tips.

Søndag: Norges beste viltgryte

Jeg tror jammen dette kan være Norges beste viltgryte. Det er ikke rart, i så fall. Her finner du sopp, Madeira, hjortekjøtt og dessuten brunost og chevre. Videoen finner du her (ja, den er litt rar).

Det er lov å gjøre justeringer på den, for eksempel å droppe Madeira.

Mandag:

Øystein Westlie

Pytt i panne med posjert egg

Dette er intet mindre enn den perfekte restematen! Og så godt som det er!

Til 4 porsjoner:

4 stk potet, kokt

4 stk gulrøtter, kokt

2 stk sjalottløk

2 ss olivenolje

salt

pepper

4 dl erter, frosne

2 ts eddik

4 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Øystein Westlie

Fiskeburger med hvitløkmajones

Det eneste som er skikkelig viktig når du lager fiskekakene, er at du bruker fersk fisk!

Til 4 porsjoner:

Fiskeburger

0,5 stk rødløk

1 fedd hvitløk

5 kvist persille

25 g smør

1 dl melk

600 g seifilet

1,5 ts salt

1 ss olivenolje

Hvitløkmajones

2 fedd hvitløk

2 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Til burgeren

4 stk hamburgerbrød

salatblader

tomat

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Sellerisuppe

Det er slik du lager sellerisuppe. Enkelt og elegant.

Ingredienser:

1 stk løk

2 fedd hvitløk

3 ss kylling buljong (eller to terninger)

1 stk selleri, ca 10-12 stenger

2 dl kremfløte

1 l vann

salt og pepper

olivenolje

1 klype timian, frisk

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Torsk med asiatisk vri

Bengalsk torsk? Ja, her er den nye torsken..

Ingredienser:

0,5 ts gurkemeie

pepper

0,5 ts cayennepepper

0,5 ts kumin

4 stk torskefileter, ca 180 gram hver

2 dl matyoghurt(tykk yoghurt)

2 ss hvetemel

olje/smør til steking

1 ss sennepsfrø

1 stk rødløk

1 fedd hvitløk

1 ts karri

1 dl fløte

koriander, frisk, hakket

1 ts koriander(pulver)

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Empanadas fra Mexico

De gode, varmende empanadasene fra Mexico liker alle.

Til 4 porsjoner:

2 stk ferdigkjøpte paideig er, nok til 12 empanadas

500 g kjøttdeig, eller kyllingkjøttdeig

1 stk rød chili

150 g ost, revet

2 ts koriander, malt

1 ts spisskum

1 stk tomatboks

1 ts sukker

1 fedd hvitløk

salt og pepper

rømme

koriander, frisk, hakket

salat

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttboller fra Marokko

Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

0,5 stk løk

2 stk hvitløk, presset- båter

1 stk egg

1 ts salt

0,25 ts pepper

1,5 ts spisskum- malt

1 stk sitronskall, revet

3 ss koriander, frisk, hakket

Tomatsaus

2 stk løk

2 stk hvitløk- båter

1 ss olivenolje

1 ss tomatpuré

2 bokser hakkede tomater

1 dl vann

2 stk buljongterning

0,5 ts spisskum

1 stk kanelstang

1 dl rosiner

1 ts salt

0,5 ts pepper

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!