Vi gjør oss klar til å ta fatt på en ny matuke!

Og den begynner her, hvor alle oppskriftene er samlet.

På denne ukens ukemeny er det impulser fra Afrika, Italia, Mexico, Hellas, Frankrike og Norge. I alle fall om vi kaller fiskegratengen norsk (jo, noen vil kalle den også fransk).

Vi begynner med det enkleste. Og det er (som alltid) på mandagen.

Mandag: Couscous med spekeskinke

Dette er ikke hverdagskost. Og det er fordi veldig få mennesker (på verdensbasis) spiser både couscous og spekeskinke. Men, denne retten er skreddersydd for vår tid. Couscous tar bare noen minutter å lage (kok vann og la couscous trekke 2-3 minutter) og bland det med biter av spekeskinke.

Spe på med rå grønnsaker og middagen, med gode knivferdigheter, er på bordet på omtrent ti minutter.

Tirsdag: Torsk med hasselnøtter

Torsk er en fabelaktig fisk. Og jeg kan bare si følgende: Ha hasselnøttkjerner, rosiner og rosmarin i en kjøkkenmaskin. Pisk en eggeplomme og vend fisken først i egg så i blandingen. Fisken får en nydelig nøtteskorpe som gjør torsken bare godt.

Om du er i slaget kan du lage hasselbackpoteter og kanskje fleske til med Sandefjordsmør.

Onsdag: Løksuppe

Det franske innslaget denne uken er løksuppa. Løksuppe er en hjørnestein i det franske kjøkkenet. "Har du ingenting, har du bare løk", burde vært et urbant jungelord. Å lage en skikkelig løksuppe burde vært obligatorisk pensum på alle ungdomsskoler i hele landet. De kunne bruke den videoen i undervisningen.

Det tar ikke lang tid å lære seg kunsten. Kan du steke løk, er du nesten i mål, nemlig. Stek løken gyllen, ha på vann og kraft og kok til det blir godt.

Du kan fint spise den slik. Men, det siste momentet er det som løfter den: Hell i en skål, legg i en brødskive og topp med ost før du setter den i ovnen til osten smelter.

Torsdag: Spaghetti carbonara

Ruth Reichl, den amerikanske matredaktøren, skrev at hun ikke visste om et eneste barn som ikke liker spaghetti carbonara.

Ikke jeg heller.

En rett som består av pasta, bacon og ost er det vanskelig å ha mye imot. Men, med voksne øyne kan det innvendes at rettingen ikke er særlig grønn.

Det jeg pleier å gjøre er å servere et italiensk grønnsakfat først, med fennikel, sukkererter, gulrøtter og reddiker (for eksempel).

Fredag: Chili con carne

Mexico har tatt fredagen med storm. (Vi har testet taco, her er den vi likte best). Denne fredagen er det ikke taco, men chili con carne.

I oppskriften har jeg vært forsiktig med chilien, men det kan du justere selv.

Lørdag: Moussaka

Det er vanskelig å komme hjem fra Hellas uten å ha spist moussaka. (Eller gresk salat og tsatsiki)

Dette er en klassisk oppskrift. Auberginene stekes i en panne her, men det går faktisk kjappere å legge dem under grillen i ovnen. Men, gjør du det, må du pinadø passe på.

Søndag: Fiskegrateng

Denne uka avsluttes med en fiskegrateng. Ikke hvilken som helst fiskegrateng, men en helt super en fra Marco Pierre White, den første engelskmann som fikk tre stjerner i Michelin-guiden.

Hemmeligheten er å bruke litt kantareller og, faktisk, omtrent en tredjedel røkt fisk.

Ha en velsmakende uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Couscous med spekeskinke

Couscous som ikke verden har sett maken til.

Ingredienser:

4 dl couscous

3 dl vann

2 ss kyllingbuljong, eller to terninger

8 skiver spekeskinke

50 g smør

1 stk rød paprika

1 stk gul paprika

0,5 stk agurk

1 fedd hvitløk

1 stk løk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Løksuppe

Slik lager du super løksuppe. Ikke let lenger! Du finner ikke bedre løksuppe enn denne.

Ingredienser:

6 stk løk

1 dl madeira

1,5 l vann

buljongterning

100 g ost, gjerne gryere eller annen fast, hvitost

25 g parmesan

2 stk små loffskive r

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Peter Berg

Klassisk moussaka

Moussaka er grekernes svar på lasagnaen. Rettene ligner mye, men i moussakaen er pastaen byttet ut med aubergine. Aubergine er ubrukelig før den blir utsatt for masse varme. Da blir den til gjengjeld svært medgjørlig og smaker nydelig sammen med tomat og kjøttsaus.

Til 4 porsjoner:

2 stk aubergine

1 stk squash

1 stk løk, finhakket

2 fedd hvitløk, knust

0,5 kg kjøttdeig

2 stk tomatboks

1 ts anis, malt

2 ts oregano, tørket

1 ts sukker

1 ss hvitvinseddik

100 g ost, revet

2 dl melk

3 dl kremfløte

2 stk eggeplomme

2 ts maisenna

olje, til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Til 6 porsjoner:

100 g kantareller

2 stk purre

Potetmos

1 kg poteter

200 g smør

3 stk eggeplomme

Fisk

200 g røkt kolje, eller blåkveite, uten bein)

400 g laks, uten bein

400 g torsk, uten bein

Hvit saus

35 g smør

35 g hvetemel

2 dl melk

2 dl kremfløte

1 ss estragon, tørket

salt og pepper

3 ss flytende fiskekraft, eller to terninger

4 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!