Ukemeny

Mat alle elsker

En fyldig løksuppe, carbonara og chili con carne er på menyen.

Sist oppdatert

Vi gjør oss klar til å ta fatt på en ny matuke!

Og den begynner her, hvor alle oppskriftene er samlet.

På denne ukens ukemeny er det impulser fra Afrika, Italia, Mexico, Hellas, Frankrike og Norge. I alle fall om vi kaller fiskegratengen norsk (jo, noen vil kalle den også fransk).

Vi begynner med det enkleste. Og det er (som alltid) på mandagen.

Mandag: Couscous med spekeskinke

Dette er ikke hverdagskost. Og det er fordi veldig få mennesker (på verdensbasis) spiser både couscous og spekeskinke. Men, denne retten er skreddersydd for vår tid. Couscous tar bare noen minutter å lage (kok vann og la couscous trekke 2-3 minutter) og bland det med biter av spekeskinke.

Spe på med rå grønnsaker og middagen, med gode knivferdigheter, er på bordet på omtrent ti minutter.

Tirsdag: Torsk med hasselnøtter

Torsk er en fabelaktig fisk. Og jeg kan bare si følgende: Ha hasselnøttkjerner, rosiner og rosmarin i en kjøkkenmaskin. Pisk en eggeplomme og vend fisken først i egg så i blandingen. Fisken får en nydelig nøtteskorpe som gjør torsken bare godt.

Om du er i slaget kan du lage hasselbackpoteter og kanskje fleske til med Sandefjordsmør.

Onsdag: Løksuppe

Det franske innslaget denne uken er løksuppa. Løksuppe er en hjørnestein i det franske kjøkkenet. "Har du ingenting, har du bare løk", burde vært et urbant jungelord. Å lage en skikkelig løksuppe burde vært obligatorisk pensum på alle ungdomsskoler i hele landet. De kunne bruke den videoen i undervisningen.

Det tar ikke lang tid å lære seg kunsten. Kan du steke løk, er du nesten i mål, nemlig. Stek løken gyllen, ha på vann og kraft og kok til det blir godt.

Du kan fint spise den slik. Men, det siste momentet er det som løfter den: Hell i en skål, legg i en brødskive og topp med ost før du setter den i ovnen til osten smelter.

Torsdag: Spaghetti carbonara

Ruth Reichl, den amerikanske matredaktøren, skrev at hun ikke visste om et eneste barn som ikke liker spaghetti carbonara.

Ikke jeg heller.

En rett som består av pasta, bacon og ost er det vanskelig å ha mye imot. Men, med voksne øyne kan det innvendes at rettingen ikke er særlig grønn.

Det jeg pleier å gjøre er å servere et italiensk grønnsakfat først, med fennikel, sukkererter, gulrøtter og reddiker (for eksempel).

Fredag: Chili con carne

Mexico har tatt fredagen med storm. (Vi har testet taco, her er den vi likte best). Denne fredagen er det ikke taco, men chili con carne.

I oppskriften har jeg vært forsiktig med chilien, men det kan du justere selv.

Lørdag: Moussaka

Det er vanskelig å komme hjem fra Hellas uten å ha spist moussaka. (Eller gresk salat og tsatsiki)

Dette er en klassisk oppskrift. Auberginene stekes i en panne her, men det går faktisk kjappere å legge dem under grillen i ovnen. Men, gjør du det, må du pinadø passe på.

Søndag: Fiskegrateng

Denne uka avsluttes med en fiskegrateng. Ikke hvilken som helst fiskegrateng, men en helt super en fra Marco Pierre White, den første engelskmann som fikk tre stjerner i Michelin-guiden.

Hemmeligheten er å bruke litt kantareller og, faktisk, omtrent en tredjedel røkt fisk.

Ha en velsmakende uke!

Erik Hannemann

Couscous med spekeskinke

Couscous som ikke verden har sett maken til.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 dl Couscous

3 dl Vann

2 ss Kyllingbuljong

8 skiver Spekeskinke

50 g Smør

1 stk Rød paprika

1 stk Gul paprika

0.5 stk Agurk

1 fedd Hvitløk

1 stk Løk

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

400 g Torskefilet

50 g Hasselnøtter

50 g Rosiner

1 kvist Rosmarin

Salt og pepper

1 stk Egg

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også