Det er på tide å gjør vei i vellinga. Dersom jeg hadde likt havrelefse, skulle jeg tatt på meg striskjorta og spist nettopp det.

Men, det føles litt pussig. Havrelefse er liksom så 1880.

På denne ukens ukemeny har jeg satt sammen en mat som skal meg en skikkelig kickstart. Den er grønn og stappfull av mat som gir energi til en ny giv.

Mandag: Pasta med asparges og godsaker

Trenden med "meatless monday" brer stadig om seg. Denne pastaretter er til de som synes det høres interessant ut, men fortsatt ikke er helt overbevist. Det er nemlig bacon som setter god smak aspargesen i retten, sammen med pinjekjerner, hvitløk og parmesan. Det tar ikke særlig med enn en kvartér å lage denne enkle retten.

OBS!: Dersom du skal lage din egen gravlaks (til torsdag), så må den graves i dag. Ferdig på torsdag. Det er enkelt, jobben tar bare 51 sekunder, se her).

Tirsdag: Kylling med vårløk og pinjekjerner

Stekte kyllingklubber er god mat. Og disse serveres med vårløk, nøtter og honning. Og så er det litt soyasaus i risen.

Onsdag: Grønn suppe med erter, purre og fetaost

Og akkurat når du ikke kunne tro hvor enkelt det var, så kommer denne grønnsaksuppa. Den lages med erter og purre - og det hele er gjort på fem, ti minutter (sjekk videoen her - ser du den begynner du å glede deg med en gang). På toppen har du litt fetaost, urter og revet sitronskall.

Torsdag: Fisk med sellerirotremulade

Originalen av denne retten lages med røkt laks, men det fungerer minst like godt med gravlaks (som du kan lage selv, se linken under "Mandag").

Ellers er retten en klassisk, enkel remulade blandet inn i fyrstikkstore biter av rå sellerirot.

Fredag: Krabbekjøtt med god dressing

Denne fredagen gleder jeg meg allerede til. Da skal jeg finne fram et stort fat, legge på friske salatblader og halve cherrytomater før jeg legger på masse, deilig krabbekjøtt. Og så er den "hjemmelagde" majonesen: Bland ferdig majones med rømme og litt cayennepepper.

Og, jeg skal også lage hvitløkbaguetter til. Jo, selv om det er litt 90-talls (det er også Seinfeld og begge deler holder seg).

Lørdag: Reker med avokado

Den enkle, lette maten fortsetter. Og denne gangen er det en klassiker jeg har rappet fra en chiringuito i Andalucia, nemlig retten med reker, avocado og appelsin. Den lille, elegante retten er så florlett og fin at jeg aldri blir lei av den.

Det er ikke mange forunt å finne rå reker, men dersom du er så heldig å få tak i det, blir denne retten enda bedre. Bare bak rekene noen minutter i ovnen (180 grader, ti minutter omtrent, men litt olje og hvitløk).

Og du: husk å sette denne deigen, så kan du glede deg til i morgen - da skal du spise det beste brødet du kan bake.

Søndag: Ostepai med verdens beste brød

Vi avslutter uka med en skikkelig ostepai. I denne paien er det, ingen overraskelse, at osten er det som bestemmer hvor godt det blir. Får du tak i god comté er du heldig (er det bare Mathallen i Oslo som klarer å finne det?). Bruk en ost du liker godt - og bunnen må du bake "blindt", som de sier i England, det vil si uten fyll, for at den skal bli skikkelig sprø.

Servér gjerne noen rå grønnsaker på bordet, for eksempel dette fatet her.

Ha en riktig smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Pasta med asparges

Enkle pastaretter får vi ikke nok av. Her er en kul variant med asparges og bacon.

Til 4 porsjoner:

400 g pasta, penne

12 stk asparges

1 fedd hvitløk

4 ss pinjekjerner

olivenolje

8 skiver bacon

3 ss sitronsaft

salt og nykvernet pepper

75 g parmesan, nyrevet

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Karoline Pedersen

Saft av blader fra bærbusker

Du kan lage gode drikker av bladene fra bærbuskene.

Til 4 porsjoner:

3 l blader fra solbærbusk eller ripsbusk

1,5 l vann, kokende

250 g sukker

0,5 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Kylling med vårløk

Dette er skikkelig hverdagsmat som det smaker godt av. Kylling med vårløk, nøtter og honning er middagen som redder deg fra kjedelighetens store gap.

Til 4 porsjoner:

10 stk kyllingklubber

2 ss olje

1 ss honning

10 stk vårløk

1 neve mandler

salt og nykvernet pepper

4 dl basmatiris

2 ss soyasaus

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

BBCLifestyle

Grønn suppe med erter og purre

Enklere suppe er vanskeligere å lage.

Til 4 porsjoner:

1 stk purre

olje/smør til steking

250 g asparges

1 dl små, grønne bønner

1 dl erter, gjerne frosne

75 ml kyllingkraft

100 g fetaost, gjerne smuldret

mynte, frisk, noen blader

sitronskall, revet

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Sellerirotremulade med røkt laks

Middag med fisk på 20 minutter? Ikke noe problem.

Til 4 porsjoner:

Sellerirotremulade

3 ss sennep, gjerne Dijon

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 stk sitron

1 stk sellerirot

12 stk oliven

salt og nykvernet pepper

urter, gjerne persille, gressløk eller timian

8 skiver røkelaks

200 g ris, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Christopher Sjuve

Krabbe på tallerken

Krabbe blir godt sammen med noen få ingredienser. Her er de.

Til 4 porsjoner:

8 stk krabbe klør

1 stk hjertesalat

4 stk cherrytomat

Dressing

2 ss majones

2 ss rømme

1 knivsodd cayennepepper

1 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Til 4 porsjoner:

Bunnen (som også kan lages av ferdig butterdeig)

135 g smør, romtemperert

250 g hvetemel

5 cl vann

1 ts salt

Fyllet

200 g revet ost, helst comté

3 stk purreløk

2,5 dl melk

2,5 dl kremfløte

15 g mel

3 stk egg

salt og nykvernet pepper

muskat

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Panopticon

Appelsin med avokado og reker

Denne retten er perfekt for late dager. Om du kan lage appelsinfileter går det også uhyre raskt.

Til 4 porsjoner:

2 dl reker

2 stk appelsin

2 stk avokado

4 ss majones

4 ss fløte

0,5 stk salathode

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!