Det er flere høydepunkter på denne ukens ukemeny. I det som er en lang parademars av godbiter må vi trekke fram saltbakt fisk, tikka masala og spareribs etter Jan Vardøens oppskrift.

Ha en smakfull uke!

Mandag: Pasta carbonara

Stek bacon på denne måten, visp egg, riv ost og ha det i en kjele. Kok pasta, sil av og vend det inn i eggeblandingen. Det morsomme er at eggene "kokes" av den varme pastaen. Pasta carbonara er en rett som jeg tenker på som litt "feig". Noen tenkte: - Hva om vi blander pasta med bacon og ost? Og kanskje litt fløte (selv om meieriinnslaget dog er omstridt). Jeg mener, det er jo rått parti! Dette må bli godt. Og det er det.

Jeg pleier alltid å servere det med litt rå grønnsaker på et fat. Vi har godt av å gjøre livet litt grønnere.

Tirsdag: Avokado og reker

Dette gir meg skikkelig sommerstemning. Retten serveres på en strandbar i Andalucia og er preget av det. Reker, avokado, appelsin og sprø salat og litt majones er alt som skal til. Det er elegant sommermat.

Onsdag: Tikka masala

Bland sammen yoghurt, garam masala, olje, knust hvitløk, tomat og kokosmelk. Du kan bruke kyllingfileter, men det er kulere (synes jeg) å kjøpe en hel kylling og dele den opp. Fordelen er at du også får mer smak fra bena på fuglen. Uansett: Vend det inn i denne blandingen og bak maten i ovnen til det ser lekkert og fristende ut.

Torsdag: Saltbakt fisk

Å saltbake en fisk på en torsdag (om man ikke har prøvd ut teknikken) kan høres voldsomt ut. Men, det er altså ingen heksekunst. Bland sammen salt med litt vann slik at det kan formes (tenk på et sandslott). Og så pakker du fisken i saltet. En halvtime senere er fisken ferdigbakt. Og saftig som bare det.

Til denne fisken foreslår jeg å servere potetsalat med grønne bønner og pinjekjerner.

Fredag: Quesadilla

Vi skal en snartur til Mexico. Her er det kjøttdeig som stekes med de krydderne vi stort sett tenker på som "tacokrydder". Lefsene smøres med smøreost og koriander. C-momentet kommer når du skal legge kjøttdeig i lefsa, brette til en halvmåne og steke dem sprø. Med litt trening går det fint.

Lørdag: Spareribs

Det er den store dagen denne uken. Dette er noen fabelaktige spareribs du serverer til lørdagsfesten. Det er viktig å koke dem først, da blir de mindre seige.

Og du serverer vel coleslaw til? Klart det.

Søndag: Kyllingvinger

Vi avslutter denne uka med et digert fat med hippe kyllingvinger. Oppskriften er fra Hitchhiker. Og smakene lånes fra en masse krydder, deriblant kaffe, spisskum, kakaopulver og sopp.

Til kyllingvingene kan du servere kule løkringer og kanskje en kremet potetsalat.

Mandag:

Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Panopticon

Appelsin med avokado og reker

Denne retten er perfekt for late dager. Om du kan lage appelsinfileter går det også uhyre raskt.

Til 4 porsjoner:

2 dl reker

2 stk appelsin

2 stk avokado

4 ss majones

4 ss fløte

0,5 stk salathode

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Saltbakt fisk

Det er så superduperenkelt at det er en lek! Prøv gjerne med fjellaure.

Ingredienser:

1 stk liten ørret (fjellaure)

1 kg salt, grovt

1 dl vann (eller litt mer)

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Quesadilla med kylling

Du vil bli forbløffet over hvor godt dette er. Det må prøves! Quesadillas lages med tortillas som stekes i panna.

Ingredienser:

200 g kyllingkjøttdeig

1 stk løk

2 ts tacokrydder

100 g smøreost

1 ts korianderfrø

2 stk vårløk

1 stk rød chili

100 g revet hvitost

4 stk tortilla (lefse som kjøpes ferdig)

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Jan Vardøens spareribs

Jan Vardøens spareribs lages med deilig, sterk chili.

Ingredienser:

2 kg ribbe

salt, grovt

pepper

2 ss chili

4 dl øl

barbequesauce

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Meksikanske kyllingvinger

Det er det meksikanske krydderet som virkelig gjør denne retten. Kaffe, kakao og soppulver? Jada!

Til 8 porsjoner:

1,4 kg kyllingvinger

2 ss kaffe

2 ss kakaopulver

0,5 ss spisskum

1 dl tørket sopp

1 ss salt

1 ss sechuanpepper

0,5 ss korianderfrø

4 ss olje

1 ss soyasaus

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!