En ny sommeruke er i gang. Og det feirer vi med enkel og sommerlig mat, akkurat slik det skal være. Her er det pesto, stekt makrell og indiske kyllingspyd på menyen.

Ha en smakfull uke!

Mandag: Couscous med chorizo

Uka sparkes i gang med en knallfin oppskrift på couscous, erter og chorizo. Det er så kjapp mat kan bli: Stek pølse, kok opp vann, ha i erter og couscous, bland - ferdig.

Tirsdag: Fiskesuppe

En enkel og fin fiskesuppe hvor safranen gir deg et pust av hverdagsluksus. Det er slett ikke nødvendig å bruke alle ingrediensene på lista, men plukk med deg det du tenker holder. Husk for øvrig at du ikke trenger å kjøpe et helt nett med blåskjell. Be dem i fiskedisken å sprette nettet så bestemmer du selv hvor mange du vil ha. (Skulle du likevel få lyst til å ha noen blåskjell på grillen så bruker du denne superoppskriften).

Onsdag: Pasta med pesto

Pesto er hverdagsmatens grønne redning. Rist pinjekjernene forsiktig og kjør sammen basilikum, hvitløk, olje og parmesan. Hell dette over rykende varm pasta og ikke tenk på hvor lett det var å lage middag i dag, bare på hvor digg det er.

Torsdag: Grillet makrell

For å få litt skikkelig sommerstemning må vi ha makrell på grillen. Dette er en skikkelig lat middag hvor makrellen grilles mens du lager den enkleste potetsalaten ved å koke poteter og blande den med syltet paprika og sukkererter. I utgangspunktet holder det lenge med dill, olje og sitron. Men, dersom du vil ha litt mer spenst og sting så tar du denne dressingen her.

Fredag: Ziti (verdas beste lasagne)

Her kommer ukas kuleste innslag! Det er Jan Anders Lied som har lagt inn denne oppskriften på Klikk. Det kan du også gjøre og dermed er du med i kampen om disse gassgrillene!

Lied er mannen bak bloggen Kokebokami. Og fredagskosen er altså en lasagne som kommer rett fra Sopranos, med løk, rødvin, hvitløk, oregano, ost og hele sulamitten. Se den kule oppskriften nedenfor.

Lørdag: Asiatiske spraribs

Vi lar Clotilde ta seg av lørdagen for oss. Da blir det asiatiske spareribs. Du kan gjerne marinere kjøttet lenge, men det er ikke strengt tatt nødvendig. Får du ikke tak i risvin er ikke det verdens undergang heller. Bruk litt eddik for å få litt syrlighet.

Servér de gode spareribsene med litt god coleslaw og kanskje noen gode asparges.

Søndag: Indiske kyllingspyd

Om det ikke blir like fint vær som vi håper kan vi jo bruke grillen i ovnen. Her er det noen herlige grillspyd med kylling og indiske krydderier. Servér de gjerne med en klassisk potetsalat.

Mandag:

Erik Hannemann

Couscous med chorizo

Det blir ikke raskere middagsmat enn med couscous. I denne varianten får du også litt chorizo og erter.

Til 4 porsjoner:

4 dl couscous

3 dl vann

200 g chorizopølse

200 g erter

buljong

2 stk vårløk

olivenolje

2 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Linnea Press

Fiskesuppe med fennikel og safran

Til 4 porsjoner:

0,5 kg blåskjell

400 g laksefilet

1 stk purreløk

2 ss hvetemel

8 dl vann

2 dl hvitvin

2 dl kremfløte

4 ss hummer kraft

1 ts fennikelfrø

0,5 g safran

2 stk hvitløksfedd

1 ts sambal oelek

1 stk sitron, revet skall

1 bokser krepsehaler

1 dl dill, hakket

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner

1 potte basilikum

75 g parmesan

0,5 dl olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Grillet makrell med potetsalat

Smaken av makrell er smaken av sommer. Her serveres den med potetsalat.

Ingredienser:

1 stk makrell

2 stk sitronskiver

500 g poteter

1 dl olje

2 ss sitronsaft

1 dl syltet paprika

10 stk sukkererter

2 stk reddik

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Ziti (verdas beste lasagne)

Kanskje hugsar du når Tony Soprano kom heim seint og gjekk rett i kjøleskapet og fant fram ei skål med gratinert pasta? Det var Carmela sin ziti; ein gratinert pastarett med sterke italienske pølser. Fleire har forsøkt å nitidig plukke oppskrifta utifrå kva Carmela fortel om retten i serien, og kanskje finn du ei tradisjonstro oppskrift på nettet. Dette er er ikkje ei tradisjonstro oppskrift, men derimot ein spansk-italiensk-norsk bastard. Ziti er ikkje å oppdrive i Norge, og er blitt erstatta av lasagneplater. Eg har beholdt Carmela sine triks med sterke pølser, kvitsaus med mjukost og eit lag med basilikum, men det er norsk smøreost i staden for Ricotta og det er spansk chorizo. Det er uansett verdas beste lasagne og han går under namnet Ziti heime hos oss. Til slutt: Takk til Steffen, Tale og Håvard som lagde dei første versjonane av retten!

Til 4 porsjoner:

0,5 stk løk, finhakket

0,5 dl olivenolje

2 fedd hvitløk, hakket

1 stk buljongterning

1 ss oregano tørket

1 ss basilikum, tørket

0,5 dl rødvin

0,5 dl blåbærsaft, konsentrert

2,5 ss søt chillisaus

20 stk lasagneplater

250 g chorizopølse for steking, picante

1 potte basilikum, frisk

1 bokser lettrømme

1 bokser ricotta

250 g raspa ost, f.esk. norvegia eller cheddar

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Indisk kylling på grillen

Dette grillspydet har masse, masse god smak.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst

2 dl yoghurt

0,5 stk løk

1 ss ingefær

1 ts chilipulver, eller mindre om du ikke vil ha det for sterkt

1 ts kanel

1 ts kumin

1 ts kardemomme

2 stk nellikspiker

salt og pepper

2 ss sitronsaft

1 ts gurkemeie

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Clotilde Dusoulier

Asiatiske spareribs

Spareribs som smaker av Asia.

Ingredienser:

1 kg spareribs

4 ss hoisinsaus

4 ss østerssaus

2 ss soyasaus

2 ss ris vin (kan erstattes med sake eller riseddik)

1 stk liten ingefær bit

3 stk vårløk

2 ss honning

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!