Vi har kommet til mandag igjen - og det er duket for en ny, herlig matuke!

Vi skal til Marokko og spise kjøttboller, innom Spania på veien for å plukke opp litt chorizo - og så kan du glede deg til søndag når du skal spise kylling med salviesmør og parmesan!

Mandag: Spagetti med pepper

Vi begynner med cacio e pepe, en italiensk klassiker som er kjapp og kul - og du får plutselig et helt annet syn på pepper. Trikset er nemlig å varme opp pepperet i panna til det begynner å dufte så livlig at du nærmer deg pepperets egentlige, indre jeg. Eller består retten av pasta, litt smør og revet parmesan. Jeg liker å servere noen rå grønnsaker i en skål for å få litt farge på bordet. Reddiker, gulrot, paprika og cherrytomater er det vanligste.

Tirsdag: Torsk med sennepssaus

Sennepssaus gjør seg godt til torsk. Så du lager en vanlig hvit saus og blander med sennep. Det er det hele. Men, husk at sennepen mister all styrke og dermed mye smak når den koker. Så bare rør den inn til slutt. Kos deg også med denne deilige gulrot- og valnøttblandingen til torsken.

Onsdag: Pasta med chorizo

En herlig rett som du fort blir glad i. Den spanske pølse fåes kjøpt i mange varianter. Jeg synes den norskproduserte er OK, men den er også veldig "norsk" i smaken. Om du får tak i spansk pølse kan du gjøre deg opp din egen mening. Bland stekt pølse med pesto, grønne bønner, litt feta og hakkede tomater. Det er pastasausen sin....

Torsdag: Laks foriana

Foriana er et ord som snart blir snakkis. Da kan du si at du har laget dette en stund. Blandingen består av valnøtter, pinjekjerner, hvitløk, oregano og rosiner. Og når dette stekes forsiktig sammen og øses over laksestykket ditt - ja, da har du en god middag i vente. Servér den gjerne med en enkel salat.

Fredag: Kjøttboller fra Marokko

De saftige kjøttbollene fra Marokko gjør at dette blir en finfin fredag. Du serverer dem i den kraftige tomatsausen som er krydret med kanel og spisskum og så drysser du over noen rause håndfuller med finhakket koriander.

Lørdag: Blåskjell

Jeg er veldig klar over at mange (fortsatt) strever med å bli glad i blåskjellene. Det skulle ikke forundre meg om det har med en viss frykt å gjøre. Slipp deg løs, kjøp blåskjell, lag denne gryta, åpne en flaske hvit vin, eller musserende - og kos deg!

Søndag: Kyllingsnitsel med salviesmør

Dette er en snerten, liten rett. Potetbåtene steker du i ovnen. Så blander du brødsmuler, sitronskall, parmesan og urter i en tallerken. Vend kyllingfiletene først i pisket egg, så i mel og til slutt i den brødsmuleblandingen. Nå du steker dette kommer du raskt i godt humør av alle de gode duftene.

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

1 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Erik Hannemann

Torsk med sennepssaus

Torsken blir enda bedre med denne sennepssausen.

Ingredienser:

800 g torskefilet

25 g hvetemel

25 g smør

1,5 dl melk

1,5 dl kremfløte

2 ss smør

salt og pepper

persille, hakket til pynt

2 ts sennep, helst sterk (Dijon-sennep)

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Christopher Sjuve

Enkel pasta med chorizo

En enkel pastarett du lager på noen få strakser...

Til 2 porsjoner:

200 g pasta, gjerne penne

50 g pesto

100 g bønner, lange, grønne bønner

50 g fetaost

10 skiver chorizopølse

2 stk tomater

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Ove Lindfors, Linnea Press

Kjøttboller fra Marokko

Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

0,5 stk løk

2 stk hvitløk, presset- båter

1 stk egg

1 ts salt

0,25 ts pepper

1,5 ts spisskum- malt

1 stk sitronskall, revet

3 ss koriander, frisk, hakket

Tomatsaus

2 stk løk

2 stk hvitløk- båter

1 ss olivenolje

1 ss tomatpuré

2 bokser hakkede tomater

1 dl vann

2 stk buljongterning

0,5 ts spisskum

1 stk kanelstang

1 dl rosiner

1 ts salt

0,5 ts pepper

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk fennikel

1 stk hvitløksfedd

1 dl vann

1 dl fløte

1 ss hvitvinseddik, eller estragoneddik

400 g blåskjell

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Marit Røttingsnes Westlie

Kyllingsnitsel med salviesmør

Kyllingsnitsel er altså kylling som paneres med griljermel. Det kjøper du gjerne ferdig i butikken.

Til 4 porsjoner:

Kyllingen

1 dl hvetemel

2 stk egg

25 g parmesan

1 stk sitron

4 kvist timian

30 stk salvie

1,5 dl griljermel

1 ts salt

pepper, kvernet

4 stk kyllingbryst

50 g smør

smør, til steking

Potetene

10 stk poteter

2 stk timian

2 ss olivenolje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!